Allerginen nuha syntyy ihon ja silmien allergioiden tapaan herkistymisen kautta. Allergisen nuhan aiheuttajana ovat kasvien ja puiden siitepölyt, eläinhilse sekä erilaiset kemikaalit. Tyypillistä allergiselle nuhalle on äkisti alkava runsas kirkas nenävuoto, kirvely ja kutina sekä ja tukkoisuusoireet, jotka lisääntyvät altistumisen jatkuessa. Mukana voi olla myös väsymystä tai huonovointisuutta.

Nuhaoire on ihmisillä hyvin yleinen oire ja siitä kärsivälle olisi mielekästä pystyä jo karkeasti erottelemaan ärsytystyyppinen nuha ja vasomotorinen nuha allergisesta nuhasta. Vuodenajoilla on keskeinen merkitys nuhaoireen selvittelyssä. Allerginen nuhaoire on yleisempi keväiseen ja alkukesän aikaan puiden ja heinien siitepölytykseen liittyen. Allergisessa nuhassa oireet tulevat myös ärsytysnuhaa äkimmin sisältäen voimakkaan kirkkaan limaeritteen tai vetisen vuotamisen. Ärsytystyyppisessä nuhassa tukkoisuusoireet ovat kroonisempia ja lievemmät ärsytysoireet hallitsevat oirekuvaa.

Allergisen nuhan toteaminen onnistuu usein yleislääkärin vastaanotolla, jossa haastattelun, tyypillisen oireiston kehittymisen ja tutkimuksen perusteella diagnoosi voidaan asettaa. Apuna voidaan tarvittaessa käyttää ihon pistokokeita, jotka tuovat esille välittömät yliherkkysreaktiot eri allergian aiheuttajille. Allergisen nuhan tehokkain hoitokeino on altistavan tekijän välttäminen. Siitepölyaikana sille herkistyneet pärjäävät paremmin sisätiloissa ja eläinallergisille kodin puhtaus eläinhilseestä on keskeistä. Allergiaoireita aiheuttavien tekijöiden täydellinen välttäminen ei aina onnistu, joten allergiaoireita vähentämässä voidaan harkita erilaisia lääkehoitoja.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät allergisessa nuhassa kokemat oireet ovat olleet nenän tukkoisuus sekä nuha. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kuutta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet väsyttämättömät antihistamiinit ja nenäkannu. Myös 11 muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
29. maaliskuuta

Pitkään kestäneen talvisen jakson päätteeksi on tuuli kääntynyt/kääntymässä etelänpuoleiseksi ja lähipäivinä on tiedossa lisääntyvästi siitepölyn leviämistä ensin etelän tuulten kaukolaskeumina ja myöhemmin keväällä kotoisten pähkinäpensaan ja lepän kukinnan muodossa. Allegikoille tämä merkitsee jokakeväistä varautumista allergiaoireiden varalle. Tyypillinen allergiakausi kestää noin 3 kuukauden ajan heinäkuulle ainakin useimmilla. Lääkehoidon ohella tärkeää ennaltaehkäisyä jokaiselle allergikolle on pitää yleiskunnostaan hyvää huolta, nukkua ja levätä riittävästi sekä välttää stressiä!

13_s

TriDoc
4. huhtikuuta

Hiljattain ilmestyneissä kansainvälisissä julkaisuissam on esitelty suomalaisen tiedemiesryhmän uusia havaintoja allergian kehittymisessä. Allergia kehittyy elimistön tuottamien omien vasta-aineiden syntymisenä. Nyt tähän syntymekanismiin on tarjolla tarkennusta. Suomalaisssa tutkimuksessa on pystytty todistamaan koivuallergeenin siirtyvän Nenän limakalvon sekä silmän limakalvon alueella pinnallisten epiteelisolujen läpi syvempiin solukerroksiin, jossa ne reagoivat syöttösolujen kanssa tunnetuin allergisin oirein. Ei-allergisilla ihmisillä tällaista epiteelisolujen läpäisykykyä ei ole. Syytä, miksi allergiset ihmiset päästävät allergeeneja epiteelisolujensa läpi ei vielä tunneta. Löytö herättää paljon kysymyksiä allergian synnyssä ja syntymekanismien parmpi tuntemus voi tulevaisuudessa laajentaa allergian hoitomahdollisuuksia!

4_s

Eva
17. huhtikuuta

Jos apteekista ostettu antihistamiini ei auta, niin käy lääkärin luona hakemassa apua. Apteekin hlökunta auttaa myös kun kysyt heiltä eri valmisteista.

4_s

Eva
17. huhtikuuta

Kannattaa myös käydä suihkussa pesemässä päivän aikana kertyneet siitepölyt pois ja pitää ikkunat kiinni tai asentaa niinhin suodattimet, joita saa esim rautakaupoista kysymällä.

6_s

Elisa
17. huhtikuuta

Minä kärsin myös keväisin allergisesta nuhasta, mutta sitä ei aiheuta siitepölyt, vaan katupöly, myös huonepöly on pahasta, mutta sen voi edes estää hyvällä siivouksella, katupölyä vastaan on voimaton, kunnes kaikki on lakaistu ja pesty pois.

Lääkkeenä minulla on antihistamiini, Atarax, käytän sitä ympärivuotisesti, sekä nenätipat keväisin, tarvittaessa myös astmapiippu. Viime viikko oli erittäin paha katupölyn kannalta ainakin pääkaupunkiseudulla työjaksolla, täällä kotona Kanta-Hämeessä tilanne ei ole ihan niin paha.

Aiheen kysymykset