Alkoholismi on suomalainen kansansairaus. Historiallisesti luonnossa tai sen läheisessä vaikutuspiirissä elävät alkuperäiskansat ovat olleet keskimääräisesti herkempiä altistumaan alkoholin liikakäytön ongelmille. Suomessa on arvioitu olevan 500 000 runsaasti alkoholia käyttävää ihmistä.

Alkoholiriippuvuuden omaava tuntee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia huolimatta siitä syntyvästä ympäristön ja henkilökohtaisen terveyden haitoista. Psyykkisen ja fyysisen riippuvuuden kehittyminen ja kontrollin pettäminen on alkoholismille tyypillistä. Riippuvuus on niin kiinteätä, että alkoholista riippuvainen henkilö on valmis selittämään käyttöään yhä tekaistummilla, vailla todellisuutta olevilla perusteilla ja samalla vieraantuu muusta sosiaalisesta ympäristöstä. Tämän vuoksi alkoholinkäytön havahduttaminen ja puheeksiotto on lähimmäisten toimesta ensimmäisten alkoholin liikakäytön merkkien ilmaantuessa ensiarvoisen tärkeätä. Jos alkoholin käyttö on jatkunut pitkään, saa tapakäyttäjä lopetettuaan vieroitusoireita, mikä pakottaa jatkamaan alkoholin haitallista käyttöä.

Alkoholismin hoidossa keskeisimpiä hoidollisia päämääriä ovat ongelmakäyttöön puuttuminen ja havahduttaminen. Mitä aiemmin ongelmat saadaan vakavaan käsittelyyn, sitä nopeampaa on toipuminen. Jos juominen on saanut jatkua pidempään, paraneminen on usein hidasta ja siitä toipuva henkilö tarvitsee runsaasti ympäristön ja yhteisöjen tukea ongelmasta selvitäkseen. Suomessa alkoholismin hoitoon on luotu A-klinikka -järjestelmä. Alkoholismin hoitoon on kehitetty erilaisia malleja, joista merkittävimmät edellyttävät alkoholistille täydellistä raittiutta. Hyvää työtä alkoholistien hoidossa on saavuttanut mm. AA-järjestelmä, jossa järjestetään verkostotapaamisia säännöllisesti ympäri maata. Alkoholismin hoidossa käytettyjä lääkkeitä ovat antabus, jonka sisältämä disulfiraami estää estää alkoholin pilkkoutumista aiheuttaen sitä käytettäessä pahoinvointia. Uusimpana lääkkeenä käytetty naltreksoni vähentää alkoholin mielihyvää synnyttävää tunnetilaa vaikuttaen salpaavasti mielihyvähormonien eritykseen. Lääkkeen turvin mainostetaan hoitoa, jolla pyritään täysraittiuden sijasta alkoholin kohtuukäyttöön.

Warning

Hoitonetin käyttäjien useimmiten alkoholismissa kokema oire on ollut riippuvuus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin 15 muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet liikunta, alkoholinkäytön lopettaminen, alkoholi -ja huumevieroituslääkkeet ja keskusteluterapia. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

13_s

TriDoc
3. marraskuuta

Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa on tuotu esille, kuinka alkoholin runsaalla nauttimisella on luultua enemmän yhteyttä veren hyytymiseen ja erilaisiin aivotapahtumiin aina aivoverisuonen tukosta ja siitä seuraavaa halvausta myöten. Runsas juominen altistaa myös sydäninfarktille ja sydämen rytmihäiriöille. Krapula on itse asiassa vakava elimistön myrkytystila, jonka aikana kaikenalset elimelliset kohtaukset ovat mahdollisia. Uusimmat tutkimustulokset puoltavat yhä enemmän alkoholin kohtuukäyttämistä!

1_s

neitsytmies
24. tammikuuta

Tuo kaikki oli oikeastaan tuttua asiaa ja totta. Käytän ns. kuivina kausina Antabusta, jonka sitten jätän pois n. viikoksi jos aion otaa tai tiedän joutuani tilaisuuteen, jossa on alkoholi-tarjoilua.

2_s

f29-2011
12. helmikuuta

Moi, isäni on nyt toista viikkoa kännissä, aina aamuisin aloittaa juomisen, itse sitä ei tietenkään myönnä, mutta on selvästi huomattavissa, lisäksi hän käyttää hänelle määrättyjä unilääkkeitä aivan liikaa mitä saa käyttää, ihan kuin huumeissa. Hän käy lääkärin ja psykiatrin vastaanotolla tai siis kävi, nyt hän peruuttaa ajat ja valehtelee lääkärille. Hän on myös hakenut eläkettä eikä vastaa pomonsa puheluihin, nyt äitini hakee avieroa, sillä tämä sama ongelma on toistunut ennenkin ja isäni lupasi muuttua mutta ei. Jos hän pääsee eläkkeelle, ei hänellä ole enää mitään sisältöä elämässä, joten luulen että hänen ryyppyputkensa jatkuu loputtomiin. Lisäksi hän yrittää lähteä tuossa tilassa ajamaan autoa, mutta kun avioero tulee, ei kukaan vahdi hänen avaimiensa käyttöä. Eikö ole mitään keinoa saada hänet hoitoon tai auttaa jotenkin? Itse hän ei lähde omatahtoisesti mihinkään, ainakaan tuossa tilassa, ja selvää päivää ei näy.

13_s

TriDoc
12. helmikuuta

Hei! Olet tilanteessa, joka vaatii sinulta paljon voimavaroja yrittää huolehtia isästäsi ja pitää perhettä koossa. Hienoa, jos haluat yrittää vielä auttaa isääsi, mutta sinun tulee ensisijaisesti huolehtia omasta hyvinvoinnistasi ja voimavaroistasi. Voisit yrittää ottaa isääsi kädestä kiinni krapulavaiheessa ja suostutella häntä a-klinikalle varaamalla aika paikkakuntasi A-klinikalta päivystävältä sairaanhoitajalta. Toinen mahdollisuus olisi ottaa yhteyttä AA-järjestöön, josko pystyisit houkuttelemaan isääsi aa-kokoukseen (googleta aa, paikkakuntasi kokoukset löytyvät sieltä). Löytyisikö AA-veljiä, jotka voisivat käydä tapamassa isääsi? Sitäkin kannattaisi tiedustella. Lopullinen päätös on kuitenkin isäsi vallassa. Et voi vaatia tai pakottaa häntä hakeutumaan hoitoon ( esimerkiksi a-klinikalle katkolle) ilman omaa tahtoa. Sen vuoksi Sinun tulee kunnioittaa isäsi päätöstä, miten hän sitten elämänsä haluaa järjestää. Voit olla tarvittaessa tukena, mutta et voi tehdä päätöksiä ilman hänen suostumustaan. Voisit vielä keskustella isäsi kanssa kehottamalla häntä ottamaan yhteyttä oman työpaikan työterveyshuoltoon asian käsittelemiseksi. Se vaatisi omaa tahtoa raitistua, jolloin hoitosopimus olisi mahdollista solmia työpaikan kanssa työpaikan säilyttämiseksi ja raitistumiseksi. Ilman omaa motivaatiota se voi kuitenkin olla vaikeaa. Pelkään, että keinot ovat vähissä ilman isäsi tahtoa raitistua. Sellaisessa tilanteessa Sinun tulisi ensisijaisesti huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Se ei tarkoita, ettetkö voisi olla isäsi tukena, mutta et voi toimia vastoin hänen omaa tahtoaan. Jaksamista tässä vaikeassa tilanteessa!

2_s

f44-2322
14. huhtikuuta

tälläistä haluaisin kysästä että kauanko antabusta-kuurilla voidaan olla?

13_s

TriDoc
14. huhtikuuta

Antabus- kuurilla voidaan olla turvallisesti vuosikausia, jopa vuosia, kun muistetaan seurata välillä maksan toimintaa tavallisimpien maksakokeiden muodossa. Muina sivuvaikutuksina voi ilmetä väsymystä tai vatsavaivoja, mutta yleensä ne helpottavat. Raskauden ja imetyksen aikana antabusta ei voi kuitenkaan käyttää. Antabusta voidaan ottaa joka päivä tai 2-3 kertaa viikossa suurempana annoksena. Voidaan sanoa, että antabusta pystyy nauttimaan niin kauan, esim. muutaman vuoden, kunnes raittius on kestänyt niin pitkään, että kykenee itse ottamaan vastuun pysyvästä raittiudestaan ilman antabuksen pakottavaa estoa.

13_s

TriDoc
27. toukokuuta

Alkoholin käyttö ja annosmäärät ovat varsinkin naisillla kasvaneet. Aiemmin kiinnitettiin huomiota nuorten tottumuksiin, mutta viimeaikaisten selvitysten perusteella ikääntyvät, eläkkeelle siirtyneet pariskunnat ovat lisänneet alkoholinkäyttöään. Tosin nuorilla naisilla alkoholinkäytön lisääntyminen ja annosmäärien kasvu on kasvava ilmiö. Liikakäytöllä on kohtalokkaita seurauksia varsinkin naisille, joiden alkoholin sietokyky on selkeästi miehiä alempi. Viimeisen 10 vuoden aikana naisten maksakirroosit ovat nelinkertaistuneet, kun miehillä kirroottiset maksavauriot ovat "vain kaksinkertaistuneet". Sairauden voi aiheuttaa päivittäinen puolen litran viiniannos jo viiden vuoden kuluessa. Maksan vaurioituminen jatkuu yleensä hyvin pitkälle, ennenkuin ulkoiset kirroosin merkit kehttyvät. Maksan toiminnan pettäessä yleiset elintoiminnot hidastuvat, kehittyy keltaisuutta sekä vatsansisäistä nesteilyä. Säännöllistä, viikottaista alkoholin tapakäyttöä on syytä välttää ja ajoittaa käyttö esimerkiksi satunnaisiin juhlahetkiin!

6_s

mansikka1
28. toukokuuta

Kumoaako alkoholi ACLOVIR:in vaikutuksen. Tietääkseni antibiootti lääkkeitä ottaessa tulee välttää alkoholia, mutta kyseinen tuote on rohdos valmiste, joten kuin on?

6_s

mansikka1
28. toukokuuta

Kirjoitan toisen kysymyksen. Onko Amerikassa pari vuotta sitten tv:ssä ollut HUULIHERPES virukseen kehitelty lääke saatu onnistumaan? Onko siitä kuulunut mitään? Jos lääke olisi kehitetty, olisiko liian kallis, vai? Olisiko mahdollista saada kyseinen lääke yksityis lääkäriltä? Mikä mättää asian tiimoilta, kun siitä ei ole kuulunut sen koommin?

13_s

TriDoc
28. toukokuuta

Aclovir on kauppanimi asikloviiri-nimiselle viruslääkkeelle, joka tehoaa yskänrokkoon, eli huuliherpekseen. Asikloviiristä on kehitetty edelleen valasikloviirijohdos, mutta muita yskänrokkoon tehoavia lääkkeitä en ainakaan päivittäisessä käytössä tiedä olevan. Alkoholi kumoaa antibioottien vaikutusta ja uskon myös asikloviirin vaikutuksen kumoutuvan ainakin osittain alkoholin käyttöön liittyen, joten en suosittele alkoholia käytettäväksi lääkekuurien yhteydessä.

1_s

Anonyymi
14. lokakuuta

Alkoholismi on vakava, kuoleman porteille ja kuolemaan johtava, etenevä sairaus. Moni ystäväväni ja työtoverini on siihen menehtynyt. Itse yritin kaikkia keinoja omin voimin. Sain lyhyempiä ja pidempiäkin kuivia kausia. Lupaukset, maantieteelliset temput tai läheisten suru eivät tehonneet. Ainoa, mikä auttoi, oli tappion tunnustaminen ja voimattomuuteni tunnustaminen. Kädet ylös vastoin opittua ja luontaista haluani. Kun alkoholista kerran on tullut ongelma, tulee se olemaan ongelma aina. Siksi en ota ensimmäistä ryyppyä. Alkoholinkäytön lopettaminen onnistuu vain harvoilta yksin, omin voimin. Kannattaa hakea samaa ratkaisua toteuttavia seuraa. Ongelmassa elämisestä voi siirtyä ratkaisussa elämiseen.

11_s

Ellialina
24. lokakuuta

Alkoholismi on vakava sairaus, kyllä.

Myöntäminen itselle alkoholisminsa on vaikea askel ottaa

mutta erittäin tärkeä. Itse vihdoin ja viimein katsoin peiliin

ja sillä tiellä tulen olemaan hamaan hautaan asti.

En luvannut itselleni enkä muillekaan mitään. Vain päivä

kerrallaan joskus jopa vain hetki kerrallaan menen eteenpäin.

En lähtenyt sille tielle yksin. Käyn A-klinikalla akupunktiossa

kaksi kertaa viikossa. Tapaan silloin tällöin omaa ´terapeuttiani´

en niin useasti kuin alussa mutta aina apu on ollut lähellä.

Käyn myös kerran viikossa naistenryhmässä joka on aivan upea

juttu. Olen saanut niin paljon tukea ja kannustusta.

On sinänsä kurjaa, että pitää olla alkoholisti ennenkuin pääsee

tuollaisiin ryhmiin jotka olisi ihan terveellisiä ns. terveillekin

ihmisille.

Olen ollut ilman alkoholia kohta kaksi vuotta ja tämä aika

on ollut elämäni parhainta aikaa. Mutta edelleen menen vain

päivä kerrallaan ja niin tulen aina tekemään.

Toivon kaikille meille alkoholisteille paljon voimia-sitä tarvitaan-

sekä tsemppiä. Me olemme mahtavia ja voimakkaita ihmisiä,

uskokaa pois ja jokainen selvä hetki, selvä päivä on kaiken

sen työn minkä teemme päästäksemme viinan kirouksesta voitolle

arvoista!Hyvää syksyä ja tsemppiä!

Ellialina

1_s

Anonyymi
5. joulukuuta

kuinka kauan pitää olla juomatta, kun lopettaa antabus hoidon

6_s

Elisa
6. joulukuuta

Antabuksen tarkoitushan on, että pysyy kokonaan raittiina hoidon jälkeen!

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Miten olisi, jos ehdottaisin ystävänä koko jäljellä olevaa loppuelämää. Olen myös varma, että näin "juomalakosta" tulee kohtuullisen paljon pidempi. Hoitonetissä kunnioitetaan tietysti jokaisen ihmisen omia valintoja välttäen saarnaamista, koska vain ihmisen omilla päätöksillä oman tilansa suhteen on todellista toiminnallista arvoa. Kukaan meistä ei todellakaan jää tänne "monumentiksi", mutta peräänkuuluttaisin "mielekästä elämää" ihmisen itsensä ja ympäristön vuoksi sen hetken kuin täällä viivähdämme.
Olen itse sillä kannalla, että antabushoidon läpikäyneen kannattaisi harkita pysyvää pesäeroa kuningas alkoholiin, koska kohtuukäyttö ei yleensä enää keskimäärin onnistu. Asian myöntäminen ei tee miestä huonommaksi vaan paremmaksi! Kaikki lähtee kuitenkin itsestä ja vain omasta päätöksestä, ei toisen kiellosta! Paraneminen lähtee tosiasioiden myöntämisestä eikä havahtuminen ole koskaan myöhäistä.

6_s

lisko
9. heinäkuuta

Pitäisiköhän minun lisätä tämäkin piiiitkään sairauslistaani...

2_s

Mirkka
14. syyskuuta

Ajattelin itse juuri samaa, vaikka olenkin raitis, en kuitenkaan koskaan "parane".

2_s

Muikkunen
14. syyskuuta

Itse en käytä alkoholia laisinkaan en ole koskaan käyttänyt, yhtä kesää lukuunottamatta 16-vuotiaana Itävallassa. Pelästyin kun pystyin juomaan mitä vain, miten paljon vain, en oikein tullut edes humalaan eikä koskaan ollut mitään krapulaan viittaavaakaan. Vaikka olin ihan pentu tajusin että jotain hämärää jutussa on. Äitini juomisen aiheuttaman helvetin takia päätin etten juo koskaan ja se loppui siihen paikkaan. Äitini siis on alkoholisti, hänen isänsä oli (eivät koskaan asuneet saman katon alla) ja äitini sisärpuoli (sama isä siis) ja tämän toinen tytär painii päihteiden kanssa. Kamala sairaus joka tuhoaa paitsi sairastuneen myös lähipiirin. Toivotan rohkeutta ja voimia ottaa härkä sarvesta ja hakea apua ja tukea toipumiseen. Ja pullot nurin.

Aiheen terveysarvot

2_m

Hemoglobiini

Hemoglobiini eli verenpuna on punasolujen sisällä oleva peptideistä koostuva proteiinikimppu, joka sisältää myös runsaasti rautaa. Hemoglobiini antaa verelle myös sen punaisen värin. Hemoglobiinin ...

Aiheen kysymykset