Normaali verensokerin paastoarvo vaihtelee välillä 4.0-6.0 mol/l. Alentuneella verensokerin siedolla tarkoitetaan verensokerin kohoamista yli 6,0mmol/, mutta jääden vielä alle 7mmol/l. Yli 7 arvo merkitsee käytännössä puhjennutta aikuisiän diabetesta.

Alentunut verensokerin sieto liittyy tyypillisesti aikuisiän alkavaan tai kehittyvään diabetekseen, jossa normaali verensokeriaineenvaihdunta on häiriintynyt. Tilaa kutsutaan usein metaboliseksi syndroomaksi. Alentuneessa verensokerin siedossa haiman b-solut voivat erittää insuliinia normaalisti, mutta sen pääsy lihaskudokseen on estynyt alkavasta insuliinin resistenssistä johtuen. Sen seurauksena elimistö ei täysin pysty käyttämään hyväkseen tarjolla olevaa sokeria, jonka pitoisuus veressä edelleen nousee. Tilanteen perimmäisenä käynnistäjänä voivat olla ylipaino, yksinkertainen,runsaasti hiilihydraattia sisältävä ruokavalio sekä muut elintavat, kuten runsas alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta.

Tilanteen tulee aiheuttaa aina perusteellisen terveydenhuollon johdolla suoritetun elintapa-opastuksen ja seurannan lisäksi potilaan omaa itsearviointia siitä kuinka voisi muuttaa elintapojaan vähentääkseen elimistön alkavaa aineenvaihduntahäiriötä. Keskeisellä sijalla ovat ruokavaliomuutokset, liikunnan lisääminen, sekä painon pudottaminen ja elintapamuutokset. Alentuneeseen verensokerin sietoon voi liittyä liitännäissairauksia, kuten koholla oleva verenpaine ja korkeat kolesteroliarvot. Alentuneessa verensokerin siedossa verensokeriarvoja tulisi seurata muiden elintapamuutosten ohella vähintään 6 kuukauden välein.

Alentunut verensokerin sieto oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Ylipaino 1
148_rs Väsymys 1

Keskustelu

2_s

f61-172
21. joulukuuta

Onko minulla aikuisiän diabetes? Vuosi sitten tehtiin sokerirasitus P-Gluk 9,5 (2H), nyt P-Gluk 5,5 (0) PT-GlukR2H 7,6 vai alentunut verensokerin sieto?

13_s

TriDoc
21. joulukuuta

Suun kautta annosteltavaa sokerirasituskoetta käytetään alkavan verensokerin siedon ja alkavan diabeteksen toteamiseksi. Verensokerin näytteet otetaan tavallisesti ennen sokeriliuoksen nauttimista, 1h kohdalla ja 2h kohdalla. Rasituskokeen 2 tunnin arvoista alle 7.8 arvo on normaali, 7.8- 11.0 viittaa alentuneeseen verensokerin sietoon ja yli 11 taas viittaisi alkavaan diabetekseen. Siis mitä suurempi 2 tunnin sokeriarvo on sitä varmemmin se kuvaa diabetekseen sopivaa sokerimetaboliaa. Kohdallasi vuosi sitten saatu kahden tunnin arvo oli 9.5 (=alentunut verensokerin sieto) ja nyt jälkimmäisellä kerralla 7.6( = normaali arvo). Laboratoriokokeen perusteella voisi kuvitella, että olisit onnistunut parantamaan verensokerin tasapainoa ja nyt rasituskoe osoittaa normaalia glukoosiaineenvaihduntaa.Aineenvaihdunnan parantamisen keinoina toimivat ruokavalion, liikunnan ja painon pudotuksen yhtälö, joka toki täytyy suunnitella yksilöllisesti. Kaikki aikuisiän diabeetikot eivät välttämättä ole ylipainoisia.

11_s

Anuliina
2. helmikuuta

Hei, minulla on aamulla paastoarvo 5,3 - 5,7 välillä, mutta sokerirasituskokeesasa 2 h arvo oli viimeksi mitattaessa 8,5, lääkäri määräsi jo sokeritautilääkkeet, mutta haluaisin tietää kannattaako alkaa syömään lääkkeitä ennaltaehkäisevästi ennekuin diabetes on puhjennut ollenkaan. olen hyvin epävarma lääkityksen aloittamisesta.

13_s

TriDoc
2. helmikuuta

Hei! Aamuiset paastoarvosi välillä 5.3-5.7 ovat vielä normaalilla viitealueella (4,0-6,0), vaikkakin 5.5 ja sitä korkeammat aamuiset verensokerin paastoarvot kuuluvat ryhmään, josta usein kohoavat yli viitearvojen aikaa myöten. Verensokerirasituskokeessa 2 tunnin arvosi oli lievästi koholla 8.5 (alentunut sieto 7.8-11). Uskon, että Sinulta on määritetty lisäksi "pitkäaikainen verensokeri" (B-Hba1C), mutta se ei ole tiedossa. Kohonnut verensokeri on riskitekijä ja saattaa edesauttaa sepelvaltimotaudin puhkeamista jo ennen kuin varsinainen diabetes on syntynyt. Laboratorioarvosi viittaavat alentuneeseen verensokerin sietoon. Tätä tilaa hoidetaan ensisijaisesti elämäntapamuutoksilla eli omaksumalla diabeetikolle ominaisen ruokavalion, minkä avulla muutaman kilon laihdutus onnnistuu yleensä hyvin ja käytännössä estää diabeteksen syntymistä. Myös muissa elintavoissa, liikunnassa tulee noudattaa säännöllisyyttä ja lopettaa haitalliset nautintoaineet, tupakka ja alkoholi. Verensokeriarvon seurannan ohella tarkistetaan myös verenpainearvot, sekä veren rasva-arvot, jotka yhdessä saattavat pahentaa toistensa vaikutuksia. Itse painottaisin tässä tilanteessa edellämainittuja elämäntapamuutoksia, jotka ovat keskeisessä osassa varsinaista diabetesta torjuttaessa. Lääkärilläsi on kuitenkin tarkemmat tiedot tilanteestasi, minkä perusteella hän on suosittanut lääkityksen aloittamista. Kun asia on jäänyt epäselväksi Sinulle, olisi paikallaan vielä keskustella hoitovalinnasta tässä valossa. Ota asia vaan keskustelun alle, koska on tärkeää että saat ymmärrettävät perusteet hoidolle. Uskon myös etttä elintapahoidoillakin saadaan hyvin kouriintuntuvia tuloksia diabetesta ehkäistessä. Hyvää talven jatkoa!

1_s

Anonyymi
7. lokakuuta

Mulla oli aamupalan jälkeen verensokeriarvot (B-Gluk) 9.0. Onko se normaalin rajoissa?

Olen noin 80-kiloinen mies. Painonpudotukseni oli päättynyt reilu vuorokausi aiemmin. Söin edellisenä päivänä paljon (myös sokeripitoisia elintarvikkeita, mutta en enää juuri edellisen illan klo 19 jälkeen), join jonkin verran alkoholia (mutta promillet olivat olleet ennen mittausta monta tuntia jo 0.0); kokonaiskalorit edelliseltä päivältä olivat varmaan luokkaa 3000-5000. Painonpudotukseen kuului liikunta, vitamiinit, hivenaineet (mm. kalsium ja magnesium), proteiini ja välttämättömät rasvahapot + annos alkoholia illalla. Kokonaiskalorit hiukan alle 1000 vuorokaudessa (muuten en laihdu). Lihoin aiemmin noin 10 kiloa 1,5 kuukaudessa ja pudotin noin saman verran samassa ajassa. En suosittele dieettiäni muille.

Tajunnantilani oli hämärä kun mitattiin tuo verensokeri (B-Gluk 9.0), verenpaineeni 230/106, leposykkeeni 160, hengitystaajuus 25.

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Aika nopeaa on tuo painonpudotuksesi ollut. Alentuneen verensokerin siedon määrittämiseksi tulee tutkittavan edeltävää yli yön paastoa lukuun ottamatta syödä normaali määrä hiilihydraatteja kolmena päivänä ennen tutkimusta, jotta sokerirasitustutkimusvastaus olisi luotettava. Merkittävin on 2 tunnin kohdalla otettu verinäyte. Verenpaineesi on korkea, voi johtua alkoholin käytöstä tai valvomisesta tilanteessa. Syke on myös korkea. Ne kannattaa kontrolloida. Vaikea sanoa, mikä olisi hämärtänyt tajuntaasi näillä tiedoilla. Kannattaa käydä kontrollissa.

Aiheen terveysarvot

5_m

Painoindeksi

Painoa mitataan ns. painoindeksillä, jossa sitä verrataan pituuteen saaden vertailtavuutta pituuden ja painon suhteen. Normaalisti painoindeksi vaihtelee 20-25 välillä. Painoindeksi 20-18 viittaa ...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...
10_m

Vyötärönympärys

Vyötärönympärysmittaa käytetään osana ylipainon ja samalla ihonalaisen rasvakudoksen paksuuden osoittajana. Lisääntynyt rasvakudos lisää taipumusta saada metabolinen syndrooma. Varsinkin miehillä v...

Aiheen kysymykset