Alaraajojen valtimokovettumatauti ja sen oireet ovat usein esille tuleva ongelma vastaanotolla (verisuoniperäisten syiden tutkimus), sairaaloiden poliklinikoilla sekä ensiavussa (alaraajojen verisuoniperäiset kuoliot). Yleinen valtimokovettumatauti on yleisesti sidoksissa kolesterolitasoon, ylipainoon, tupakointiin, alkoholin käyttöön, diabetekseen, sekä vähäisemmässä määrin erilaisiin stressitekijöihin sekä yötyöhön.

Alaraajoissa valtimotaudin oireet vaihtelevat ja voivat olla niin voimakkaita, että verenkiertohäiriöiden ennusteen on helppo havaita olevan hyvin sidoksissa tupakoinnin lopettamiseen. Tyypillisin valtimokovettumataudin oire alaraajoissa on ns. katkokävelyoire. Siinä henkilön on välillä alaraajojen lihasten hapenpuutteen vuoksi pysähdyttävä paikoilleen ja odotettava, kunnes alaraajaoireiden hellittäminen sallii taas jatkaa matkaa.

Katkokävelyoiretta esiintyy pääasiassa yli 50-vuotiailla. Oireesta potevan henkilön pysähtymättä kulkemasta matkasta voidaan karkeasti arvioida, kuinka vaikea-asteinen alaraajojen verenkiertohäiriö saattaisi olla. Tässä vaiheessa viimeistään tupakoinnista tulisi viimeistään luopua. Jos tupakoivalla henkilöllä on kehittyneet selkeät jalkaterien hapenpuuteoireet (punoitus, kipu), johtaa tupakoinnin jatkaminen aina vaiheittaiseen jalkaterien amputaatioon.

Keskustelu

6_s

f64-3145
2. tammikuuta

Aloitin syksyllä juoksemisen ja nyt on säären etuosa, mutta myös pohkeet todella kipeät. Olen käynyt hierottamassa niitä ja yrittänyt venytellä, mutta kipu ei tunnu hellittävän. Lisäksi herään välillä yöllä, siihen kun jalkapöytää särkee, yleensä vain yhdestä jalasta kerrallaan, mutta joskus myös yhtäaikaa molemmissa. Veri pakkautuu yhteen paikkaan ja lähtee liikkeelle kun nostan jalat ylös ja hieron sitä kohtaa mihin veri on pakkautunut. Olen aina kärsinyt myös suonenvedosta. Olen aina liikkunut paljon ja harrastanut erilaista liikuntaa. Juokseminen on kuitenkin uusi harrastus, josta olen nyt joutunut pitämään taukoa näiden vaivojen vuoksi, mutta vaivat eivät näytä silti hellittävän.

13_s

TriDoc
3. tammikuuta

Juokseminen on erinomainen ja huokeakin harrastus, jolla on monia etuja muihin kuntoilulajeihin verrattuna. Juoksemiseen vaadittavat varusteet rajoittuvat lähinnä kunnollisten jalkineiden hankintaan. melkein muun pystyy improvisoimaan. Lisäksi kuntoilijalle riittävän juoksulenkin totetuttaminen vie vain 30 minuuttia (3-4 kilometriä). Jos juoksuharrastus muuttuu jokaviikkoiseksi ja säännölliseksi, saattaisi kuntoilija hyötyä säären etuoan ja pohjevaivojen välttämiseksi kunnollisista juoksujalkineista, joissa olisi riittävä iskunvaimennus. Tarkastele noita asioita hieman, jos olet epävarma kivun syntymisestä.

Juoksuharrastuksen mukaantuominan vaivoina ns penikkatauti eli säären etuosan kipu on tavallisimpia rasitusvaivoja. Kysymyksessä on säären etuosan lihasaitiopaineen nouseminen ja "tilanahtaus" säären etuosan" turvonneiden"lihasten suhteen, joka voi jossain määrin helpottaa kevyellä hieronnalla. Myös kylmäkäsittelystä saattaa olla hyötyä kivun hoidossa. Säärten etuosan lihasaitiossa saattaa rasituksen johdosta syntyä painetta, joka voi reagoida myönteisesti kylmäkäsittelylle, jonka edut ovat kiistattomat. Kylmä hoitona vähentää kudosturvotusta ja siten "avaa pieniä hiussuonia" kudoksissa mahdollistaen paremman verenkierron ja aineenvaihduntatuotteiden, hapenkuljetuksen. Toistetusti kylmäkäsittely säärille suoritettuna voi tuottaa edullisen tuloksen kivunhoidon suhteen ja mikä parasta, hoidon voi toteuttaa itse ja se on täysin ilmaista käyttäjälleen!

Varsinaisesta verisuoniperäisestä syystä (ahtauma) tuskin kovin usein on kysymys sellaisen kuntoilijan kohdalla, joka aiemminkin on harrastanut liikuntaa eikä tupakoi. Kohdassa tuki-ja liikuntaelimet/penikkatauti on asiaa käsitelty vielä lisää. Toivottavasti saat kivut hallintaan ja pystyt jatkamaan hienoa liikuntaharrastistasi!

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
8_m

Verensokeri

Verensokerin tehtävänä on toimia ruoan sisältämän hiilihydraatin pilkkoutuessa suonensisäisenä energianviejänä elimistön kudoksiin. Verensokeri kohoaa elimistössä hiilihydraattipitoisen ruoan ja tä...

Aiheen kysymykset