Akne on yleinen ihon tulehdussairaus, joka aiheutuu talirauhasen erittämästä liiallisesta talierityksestä. Talieritys lisääntyy murrosiästä lähtien ja taipumus acneen on osittain hormonaalista sekä perinnöllistä. Ihotulehdus syntyy normaalikasvustoon kuuluvien bakteerien, kuten Propionibacterium acnes liikaerityksen takia. Aknessa talirauhaset tulehtuessaan suurenevat kooltaan ja ovat herkempiä tukkeutumiselle. Samalla ihon pintakerros paksunee.

Akne on tavallisin murrosikäisten sairaus, joka yleensä jatkaa oireilua varhaiseen keski-ikään saakka. Yleisimmin se esiintyy eniten kasvojen ja hartioiden seudulla mutta myös laajemmalla alueella kehoa. Pitkittyessään tulehduspesäkkeet laajenevat ja ihon pintakudos kovettuu aiheuttaen hoitamattomana paikallista tulehdusta, punoittavia paukamia sekä mustapäitä ja myöhemmin jopa kraaterimaisia ihoarpia. Rasvainen ruokavalio ja mm. suklaan syönti voi lisätä akneoireita.

Aknemuutoksia voidaan estää tehokkaasti aktiivisella hoidolla, mutta se vaatii erilaisiin hoitoihin sitoutumista ja pitkäjännitteisyyttä ihonhoidon sekä ruokavalion suhteen. Lievä acne reagoi yleensä hyvin paikallishoidoille, kun huolehditaan perushygieniasta ja säännöllisestä kasvojenpesusta. Mukana voidaan käyttää iholle annosteltavia voiteita, joilla on bakteerikasvua hillitsevä, talineritystä vähentävä sekä lievästi ihoa kuoriva vaikutus ihon paksuuntumismuutosten estämiseksi. Hoidolla talirauhasten tukkeutumisen toivotaan estyvän ja sitäkautta paikallisten tulehdusten toivotaan vähenevän. Vaikeammassa aknessa ihon tulehdusmuutokset ovat voimakkaampia ja reagoivat huonommin paikallishoidoille. Niiden hoidossa voidaan tarvita suun kautta otettavia antibioottihoitoja sekä isotretioniinihoitoja, jotka ovat vain ihotautilääkärin määrättävissä niiden sivuvaikutuksien vuoksi. Sisäisesti vaikuttavilla aknelääkkeillä saadaan yleensä parempi teho vaikeammassa aknessa, tosin ihon tulehdusmuutokset voivat uusia aktiivisten hoitojenkin jälkeen, ennenkuin tulehdustaipumus yleensä hellittää 30 ikävuoden jälkeen.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät aknessa kokemat oireet ovat olleet mustapää, ihottuma sekä rasvainen iho. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kahta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet bakteerilääkkeet, isotretinoiini, suklaan syönnin välttäminen, auringonotto, paikalliset aknelääkkeet, tupakoinnin välttäminen, kasvojen pesu ja hormonaaliset aknelääkkeet. Myös kahta muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Matti
14. lokakuuta

Mistä olette löytäneet parhaan hoidon akneen?

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Potilaiden oman kokemuksen mukaan paikallisesti annosteltavilla acnelääkkeillä on rajallinen hoitava vaikutus. Tosin sivuvaikutukset ovat samalla vähäiset.Paikallishoidossa hoidon säännöllisyys ja toistuvuus on ilmeisen tärkeätä. Pidemmillä antibioottihoidoilla on osalla potilaista osoitettu voimakkaampi tulehdusta poistava teho. Pitkissä antibioottihoidoissa voi kuitenkin olla joskus suoliston alueen sivuvaikutuksia. Vaikeaan acneen isotretioiniini auttaa edellämainittuja hoitoja tehokkaammin. Isotretioniini on lievästi ei-toivottuja solumuutoksia aiheuttava aine ja osaksi siksi vain ihotautilääkärin tutkimuksen ja sairaudenmäärityksen perusteella määrättävissä. Mitä tehokkaammiksi hoidot luokitellaan, sitä enemmän on myös mahdolliset sivuvaikutukset otettava huomioon. Siksi, noin nyrkkisääntönä hoitovaihtoehtoja tulisi kokeilla aluksi lievimmästä päästä,jolloin sivuvaikutusten riski samalla pienenee.

1_s

Anonyymi
25. marraskuuta

Hei!
Nyt 18-vuotias poika kärsi useita vuosia pahasta aknesta koko kasvojen alueella ja selässä. Ihotautilääkäri määräsi paikallisesti käytettäviä aineita (mm. Dalacin) ja useita Apocyclin-kuureja. Akne on nyt pääosin rauhoittunut, joskin finnejä ilmaantuu vielä silloin tällöin. Ongelmana on nyt aknen jäljiltä epätasaisen värinen ja osin kuoppainen iho. Mitä asialle voi tehdä?

13_s

TriDoc
25. marraskuuta

Acnen hoidolla yritetään estää arpikudoksen muodostumia ja pysyviä kosmeettisia vaurioita. Jo syntyneet arpeutumat ovat pysyviä. Voi olla, että on olemassa jossain määrin ihon laser- ym käsittelyjä, joilla tavoitellaan ihon kosmeettisten vaurioiden korjausta. Rutiinisti tällaisia hoitoja ei ole tarjolla. Halutessasi voit olla yhteydessä näihin yksityisiin erikoisklinikoihin tai vaihtoehtoisesti kosmetologiin.

1_s

Anonyymi
12. joulukuuta

tietääkseni iho-ongelmat johtuvat pääosin kehon happo-emäs tasapainon ongelmista. itse sain parhaat tulokset vähentämällä kahvin ja oluen juomista, ja lisäämällä veden juomista käytännössä nollasta vähintään kahteen litraan päivässä. lisäksi otin hivenaineita(emäksistä)

1_s

Hoitonetti.fi
13. joulukuuta

Ihan hyvä jos on kokenut jonkin yksittäisen asian korjaamisen vähentävän oireita! Tohtorillakin alkaa olla jo yli 20 vuotta Kuopion Yliopiston solubiologian opinnoista, joten kertaaminen olisi aina terveellistä. Vaikka monenmoista kaavaa lääkärikouluissa opettelimme ja pänttäsimme, tahtoo olla, ettei näitä solutason herkkiä muuttujia vielä hallita riittävän hyvin, eikä niihin ole keksitty vielä lääkityksiäkään. Ehkä tulevaisuudessa löydetään acneenkin täsmälääkkeitä, jotka pysäyttävät tulehduskehityksen lähtökuoppiinsa. Kun ei vaan syntyisi sen ihon alla väijyvän bakteerin vaikutuksesta tulehdusta, ei myöskään olisi mustapäitä, kovettumia eikä arpiakaan sitten myöhemmin. Tähän suuntaan se tahtoo aina vaan mennä, mutta vastaan yritään koko ajan panna!

1_s

Anonyymi
15. elokuuta

Täällä olisi 11.w tyttö jolla on aikasta paljon finnejä ja punoitusta. Mikä auttaisi niihin parhaiten ?

13_s

TriDoc
16. elokuuta

Hei! Voisit aloittaa finnien hoidon apteekin käsikaupasta saatavilla paikallishoitoaineilla liittäen mukaan säännölliset kasvojen pesut. Suklaa kannattaa jättää väliaikaisesti vähemmälle. Kysy apteekista farmaseutilta ensin sopivaa valmistetta aknehoitovalmistetta itsellesi. Jos tilanne ei muutamassa kuukaudessa ala kohentua, voit käydä paikallisella terveysasemalla keskustelemassa tilanteestasi. Hyvää viikonloppua!

1_s

Anonyymi
19. elokuuta

Hei. Minulla on aknea naamassa aika paljon, ja se tekee kipeää. Kuitenkin tahtoisin tietää nyt mikä olisi luonnollisin tapa hoitaa aknea. Kiitos nyt etukäteen vastauksesta <3

Aiheen kysymykset