Aivotulehdus on yleensä viruksen aiheuttama aivokudoksen infektio. Pelätyimpiä ovat herpesvirus (HSV-1) infektiot, jotka reagoivat hyvin asikloviiri- hoidolle, mutta ilman kyseistä hoitoa sairaus johtaa usein kuolemaan. Muina aiheuttajina ovat punkkienkefaliitti-, entero-, sekä harvinaisempana flaviviruksen aiheuttama Japanin aivokuume, joka esiintyy Aasiassa ja johon on myös saatavissa tautia estävä rokote.

Suomalaisten sairastavuuden kannalta Japanin Aivokuume on merkitykseltään ollut vähäinen (ks. Japanin aivokuume). Oleskeltaessa sadekaudella Aasiassa sairastavuusalueella (maaseutu) on mahdollista ottaa kolmivaiheinen rokote Japanin aivokuumetta vastaan. Punkkiaivokuumetta (Kumlingen tauti) sen sijaan on esiintynyt maassamme merkittävästi (ks. Kumlingen tauti). Se syntyy punkin puremasta ja tautia esiintyy etenkin Suomessa rannikkoseudulla sekä saaristossa, useita kymmeniä tapauksia vuodessa. Tauti on viime vuosina lisääntynyt punkkien myötä. Punkkienkefaliitin eli punkkiaivokuumeen varalle on nykyisin olemassa rokotus. Valtaosa aivokuumeen saaneista paranee, mutta osalle jää pysyviä oireita ja osa ihmisistä menehtyy infektioon.

Aivokuume oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
1_rs Päänsärky 1
8_rs Halvaus 1
96_rs Kuume 1
Stub Muistihäiriöt 1
Stub Niskajäykkyys 1
Näytä kaikki

Aivokuume hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
13_rs Vuodelepo 1
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1
Stub Herpesviruslääkkeet 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset