Aivokalvontulehdus on aina vakava-asteinen, mutta onneksi maassamme harvinaistumaan päin oleva keskushermoston infektio, joka voi olla bakteerin (menigokokki, hemophilus, pneumokokki) tai viruksen aiheuttama. Bakteerien aiheuttamat infektiot ovat vaarallisempia mutta harvinaisempia kuin virustulehdukset.

Aivokalvontulehduksen tyypillisiä oireita ovat nopea yleistilan aleneminen, poikkeuksellinen niskajäykkyys sekä ihon verenpurkaumat, mutta joskus kohtalokkaasti oireet kätkeytyvät normaalien flunssaoireiden taakse. Juuri vähäoireisuus osalla potilaista viivästyttää oikeaan diagnoosiin pääsemistä. Sairaus varmistuu selkäydinnestenäytteestä tehtävästä tulehdus- ja bakteerimäärityksestä, joka voidaan ottaa keskussairaalan poliklinikalla ja hyvin varustetuissa terveyskeskuksissa. Aivokalvontulehduksen jatkohoito vaatii teho-osastomaista sairaalahoitoa.

Hoitamaton bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus saattaa aiheuttaa kuoleman jo muutamassa tunnissa ensimmäisistä oireista ja toisaalta ripeästä suonensisäisestä antibioottihoidosta huolimatta osa sairastuneista menehtyy. Aivokalvontulehdus on nykymenetelmillä hyvin vaikea sairaus diagnosoida riittävän ajoissa, jotta tehokas hoito pääsisi vaikuttamaan aina täydellä tehollaan.

Aivokalvontulehdus hoidot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
24. maaliskuuta

Hei! Juuri uutisista kuulin, että Pohjois-Karjalan prikaatissa 2 varusmiestä oli sairastunut aivokalvontulehdukseen. Tuntuu, että varusmiehiä on aiemminkin sairastunut tällä tavalla. Onko kellään asiaan tietoa, mistä tämä ilmiö johtuu. Onko tämä tiedotusasia, vai altistuvatko varusmiehet jotenkin? Onko kellään asiaan tietoa?

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Bakteerimuotoinen aivokalvontulehdus välittyy nenä- ja nielunlimakalvojen kautta pisaratartuntana. Varusmiehet ovat niin läheisissä olosuhteissa koko ajan. Luulen sen helpottavan tartuntaa.

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Juur lähti poikani päivystykseen,hän aloitti Kontiorannassa tammikuus.Yöl nous kova kuume yli 39 astetta,tuntitolkulla soitteli Tikkamäen päivystykseen,kehoitin meneen paikal ilman aikaa,jos ei muuten pääse niin ensavun kautta.Kauhunhetket nyt ootelles kuinka käy.Olen aina uskonut,että varusmiehet ovat ILMAISIA KOEKANIINEJA,joihin pistetään kaikki maholliset bakteerit ja viirukset,joilla testataan tulevien sodankäyntien takia sairastavuusprosentteja?Ikävä kokea oman lapsen kautta mahdollinen oikeen osumani ajatus??VIELÄKÖ SAADAAN NATON TAKIA SOTIINKIN LUOVUTTAA POIKAMME?Jos hengis armejasta sattuvat selviämään?Pahalta tuntuu äitinä kokea sellaista.Minulla on 2 tervettä fixua poikaa.

1_s

Anonyymi
26. maaliskuuta

Törkee on hoito Joensuun Tikkamäel.Edellä mainittua varusmiestä istutetaan vähintään 3tuntia oottamassa lääkäriä,vaikka voi olla bakteeriperänen AIVOKALVONTULEHDUS???Ei näytä henkilökunta ymmärtävän asian vakavuutta???KUKA ON VASTUUSSA MOISESTA LEVÄPERÄISYYDESTÄ???JOS NYT TAPAHTUU PAHIN PELÄTTY,MINÄ OTAN OIKEUDEN OMIIN KÄSIIN JA ETSIN SYYLLISET KÄSIINI,SEN LUPAAN!!TOIVOTTAVASTI EI TARVI SIIHEN LÄHTÄ,MUTTA "EMO" PUOLUSTAA PENTUAAN,VAIKKA VIIMESEEN HENGENMENOON!!!NÄYTTÄÄ IHMISHENKI OLEVAN AIKA ARVOTON NYKYAIKANA?AINAKIN TÄÄLLÄ "SUSIRAJALLA"

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

ITSE OLEN JO KAKSI KERTAA SAIRASTANUT AIVOKALVON TULEHDUKSEN V.2007 JA uudelleen (n. vuosi väliä,)
V. 2008. MOLEMMAT KERRAT YHTÄ RANKKOJA KOKEMUKSIA. vIRUS ON JÄÄNYT elimistöön pysyvästi ja voi uusiutua koska tahansa. Muisti on huonontunut pysyvästi.ym. lisä oireita jäi aivan riitävästi. Olen vasta 40v nainen. Se joka aivokuumeeen on sairastanut tietää mitä päänsärky on.

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

niin ja miten lähellä hengen lähtö on jos lääkäri ei ota todesta päänsärkyäsi

1_s

Anonyymi
26. lokakuuta

vuonna-1974 pieni poika tuli kuumeiseksi, lastenlääkäri,joka oli humalassa, käännytti takaisin kotiin, hetken päästä poika oli veltto ja sininen,tajuton, kuumetta 42. sairaalaan sisäänpääsy ei enää tuottanut ongelmaa, aivokalvontulehdys- poika piteli elämänsyrjästä kiinni,kovasti,oli taistelija luonne. pojan ukki sanoi lääkärille että jos tuo poika kuolee, sinäkin kuolet. kiirettä piti, poika oli kuin nyljetty, verenpurkaumia ympäriinsä, happikaapissa. siitä selvisi. alkoi jälkitaudit, immuniteetti oli romahtanut, kokoajan kuumetta, kaikki taudit piti käydä läpi, piti opetella kaikki uudelleen mitä juuri oli oppinut, syömään , kävelemään, kaikki muisti tyhjennyt pään kovalevyltä. äidilläkään ei varmaan helppoa ollut kolmen lapsen yksinhuoltajana. Lääkäri selvisi säikähdyksellä ja jatkoi vielä pitkään virkaansa jyväskylässä. Arvet jäi ja jotain "pikkuvikoja" mutta niiden kanssa on sopeuduttu elämään...ihminen sopeutuu,yllättävän hyvin

Olen niin kiitollinen että saan kirjoittaa tätä - elämä on taistelua ja taistelu jatkuu...

nim. pieni taistelija

Aiheen kysymykset