Aivojen näkyvän vaurioitumisen taustalla voi olla monenlaisia syitä. Keskeisiä ovat valtimokovettumataudin sekä perinnöllisten aivoverisuonten pullistumien eli aneyrysmien puhkeamisen aiheuttamat halvaukset. Valtimokovettumataudin syntyyn vaikuttavat keskeisesti sukurasituksen lisäksi yksilölliset elintavat, liikunta ja ruokavalio. Aivohalvaus voi syntyä myös onnettomuutta seuraavan pään vamman, esimerkiksi aivoruhjeen perusteella tai muusta syystä (keskushermoston infektio, aivokasvain).

Verenvirtauksen ja paineen vähentyessä aivoverisuonissa aivosolut eivät saa riittävästi happea ja ravinteita. Aivojen verenkiertohäiriö syntyy joko aivovaltimon tukkeutumisen tai repeämän kautta. Tukkeuma syntyy suonen ahtautumiskohtaan hyytymän kautta ja aiheuttaa hapenpuutteen kautta vaurion tukkeutuneen suonen alueella. Valtimon vuodossa veri puolestaan vuotaa aivokudokseen myötävaikuttaen kuolion syntymiseen.

Aivohalvaus antaa yleensä selkeitä halvausoireita sillä kehon alueella, jota vaurioitunut aivojen osa ohjaa ja hermottaa. Oireiden ilmaannuttua on välittömästi syytä hakeutua ensihoitoon, koska nopea hoidonaloitus parantaa merkittävästi sairauden ennustetta ja lisähalvaukset voidaan jopa estää. Kuntoutuminen aivohalvauksesta voi kestää pitkään, ja keskittyy aivovaurion aiheuttamien toiminnanpuutosten vähentämiseen ja entisen toimintakyvyn palauttamiseen. Kuntoutus lähtee luonnollisesti yksilölliseltä tasolta, eikä kaikkea vauriota voida aina korjata. Intensiivisellä kuntoutuksella on saatu kuitenkin yhä lupaavampia tuloksia toimintakyvyn palautumisessa

Keskustelu

13_s

TriDoc
3. marraskuuta

Kansanterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa on tuotu esille, kuinka alkoholin runsaalla nauttimisella on luultua enemmän yhteyttä veren hyytymiseen ja erilaisiin aivotapahtumiin aina aivoverisuonen tukosta ja siitä seuraavaa halvausta myöten. Runsas juominen altistaa myös sydäninfarktille ja sydämen rytmihäiriöille. Krapula on itse asiassa vakava elimistön myrkytystila, jonka aikana kaikenalset elimelliset kohtaukset ovat mahdollisia. Uusimmat tutkimustulokset puoltavat yhä enemmän alkoholin kohtuukäyttämistä!

6_s

Elisa
20. heinäkuuta

Veljeni sai aivohalvauksen, hänen tilansa on kriittinen. Jokatapauksessa pahoja aivovaurioita on jo syntynyt. Nyt voi vain elää tunti kerrallaan..

6_s

Elisa
21. heinäkuuta

Veljeni ei ole koskaan käyttänyt alkoholia, ei tupakoinut. Mutta nyt hän on kriittisessä tilassa aivoinfarktin jälkeen. Myös äidilläni oli sama sairaus,hän jäi eloon aivoinfarktin jälkeen, seitsemäksi vuodeksi, halvaantuneena ja puhekykynsä menettäneenä. Äitini ei myös koskaan käyttänyt alkoholia eikä tupakoinut.

13_s

TriDoc
21. heinäkuuta

Aivoinfarktin keskeisiä synnyttäviä tekijöitä ovat nämä valtimopullistumat, siis osin perinnöllisestäkin rakenteellisestä seinämän heikkoudesta syntyvät pullistumat eli aneyrysmat, joilla ei, niinkuin kerroit, siis ole mitään tekemistä elintapojen kanssa. Toki elintavat saattavat joskus vaikuttaa tukoksien syntymiseen, mihin viittasin uusilla tutkimustuloksilla, joissa oli saatu enemmän vahvistusta mm alkoholin osuudesta tukosten syntyyn. Oli hyvä, että asia tuli vielä esille. Lääketiede on nimittäin täynnä erilaisia vaikuttavia tekijöitä joiden painoarvoa kuumeisesti pyritään mittaamaan ja määrittämään oikean kokonaiskuvan saamiseksi. Aivoverisuonen vaurio voi siis syntyä monilla eri mekanismeilla, vaikka yleisimpiä pyrkivät olemaan juuri nämä perinnölliset suonen pullistumat.

6_s

Elisa
22. heinäkuuta

Kiitos TriDoc, veljeni kuoli tänään iltapäivällä. Kuinka suuri mahdollisuus minulla on kärsiä samasta vaivasta? Minulla ei ole verenpainetta, kolesteroliarvoni ovat normaalit. Aivoni on kuvattau magneettikuvauksella, samoin kaulasuonet. Mitään kyseiseen sairauteen liittyvää minulta ei ole löytynyt. Isäni kuoli 69 vuotiaana sydäninfarktiin, siis perinnöllisyystekijöitä löytyy. Kuinka voin elää eläämäni pelkäämättä jokaista päänsärkyä ja huimauskohtausta?

13_s

TriDoc
22. heinäkuuta

Antamiesi esitietojen perusteella Sinulla ei ole todettu kuvantamistutkimuksissa aivoverisuonen aneyrysmaa, jotka syntyvät ja näkyvät siihen sopivissa kuvantamistutkimuksissa usein jo nuorella iällä. Tutkimustuloksesi myös varmistavat, ettet kuulu korkean riskin piiriin. Verisuonten aneyrysmilla eli pullistumilla on taipumus puhjeta myöhemmin keski-iällä yleisen verisuonten kimmoisuuden vähentyessä ja alunperin heikon verisuonen seinämän pettäessä. Usein läheisiä sukulaisia saatetaan tutkia tämän perinnöllisen sairauden esille saamiseksi lähisukulaisen sairastuessa niin kuin ilmeisesti kohdallasi on hienosti tehty!

Pohdintasi on tuttu tuhansille Suomalaisille, joiden lähisukulaiset ovat sairstuneet vakavaan sairauteen. Asiallisten selvitysten jälkeen voi ihminen olla kuitenkin rauhallisella mielellä, kun "pelikenttä" on selvillä ja niihin voi aina jonkinverran vaikuttaa omillakin elintavoilla. Tärkeää sen ohella on nauttia jokaisesta päivästä niinkuin se olisi viimeinen ja yrittää olla itselleen ja muille hyödyksi sikäli kun se aina on mahdollista.

6_s

Elisa
23. heinäkuuta

Kiitos paljon TriDoc. Tulin todella tutuksi sen kanssa, että jokainen päivä voi olla viimeisin. Yritän opetella nauttimaan jokaisesta päivästä kantamatta koko ajan huolta. Juuri nyt se tuntuu erittäin vaikealle. En saa nukutuksi, kun kannan huolta, kuinka saan ilman veljeäni selvitettyä kaikki pesän asiat, hautojen kunnostuksen ja tuhat muuta kuolinpesään liittyvää asiaa. Mutta päivä kerrallaan, suurin surukin helpottaa jossain vaiheessa.

Kiittäen, Elisa

6_s

Elisa
23. heinäkuuta

Minua vaivaa vielä yksi kysymys. Veljelläni oli muutama vuosi sitten lievä aivoverenkiertohäiriö, jonka jälkeen häneltä jäi toinen suupieli vähä riippuvaksi. Hän oli silloin tutkimuksissa Meilahden sairaalassa, eikä pullistumaa ollut. Siitä lähtien hänellä oli Marevan lääkitys, jota tietysti kontroloitiin säännöllisesti. Hänellä oli myös sydäntahdistin rytmihäiriöiden takia. Nyt kuitenkin tämä pääsi tapahtumaan ilman ennakkovaroitusta.

Minulla oli vielä vähäisempi häiriö vuosi sitten, suupieli muyös minulta jäi roikkumaan. Sain lähetteen työterveyslääkäriltä magneettikuvaukseen, eikä mitään löytynyt. Minulla on lääkityksenä Primaspan. Kuinka usein minun olisi nyt tarpeellista käydä kontrollitutkimuksissa, vaatiiko kontrolli myös magneettikuvauksen, vai riittävätkö verikokeet?

13_s

TriDoc
23. heinäkuuta

Primaspan lääkitys asetetaan yleensä tilanteessa, jossa epäillään tai todetaan verenkiertohäiriötä ja nähdään, että lääkityksestä olisi apua näiden häiriöiden tai verenkiertosairauden estossa. Verenkiertohäiriöitä tutkitaan usein myös sairaalassa äkillisen halvauskohtaukseen tai häiriötilaan liittyen. Kun sairaus tai tila on todettu, jatkuvat kontrollit lääkityksen aloittamisen jälkeen joko sairaalassa tai esimerkiksi omalla lääkärillä, ja ne ovat tarpeen säännöllisinä, mutta kontrollien tiheyden ohjeistaa yleensä yleislääkäri potilaan yksilöllisen terveydentilan perusteella, eikä yleispätevää ohjetta voi asettaa. (Usein kontrollien yhteydessä myös uusitaan reseptit).
Tässä yhteydessä ei voi kyllin painottaa hoitosuhdetta omaan hoitavaan yleislääkäriin, joka tahdittaa hoitojatkumoa.

Yhteyden mielekkäästi omalääkäriin saa hyvin esimerkiksi tilanteessasi, kun aiemmin määrättyjä reseptejä tarvitsee uusia. Kun omalääkärillä on kaikki aiempien hoito-ja tutkimusjaksojen paperit käytössään, pystyy hän niiden avulla määrittäämään hoitosi jatkotarpeen, joka rakentuu yksilöllisesti aiempien kertomusten ja sairauden yleisen ohjeistuksen varaan. Jaksamista tämän tämän kaiken kokemasi keskellä!

6_s

Elisa
23. heinäkuuta

Kiitos paljon. Oma lääkäri suhteessa on ollut nyt ongelmia, koska kävin vuosia vain työterveyslääkärillä. Nyt osa-aikaeläkkeellä joudun käymään oman paikkakunnan terveyskeskuksessa, mistä lääkärinaikaa ei tahdo saada tekemälläkään. Näin kesäisin se ei onnistu ollenkaan. Potilastietoni työterveyslääkäriltä on jo siirretty terveyskeskukseen, mutta oman lääkärin luokse pääsyä ei toistaiseksi ole luvassa. Pääsen sinne vain akuutissa sairaustilanteessa päivystykseen, jossa lääkärit ovat koko ajan vaihtuvia. Tilanne on aika huolestuttava, ei pelkästään minulle, vaan kaikille muillekin. Terveydenhuolto kunnissa on ajettu niin alas, että se on jo lähes edesvastuutonta.

1_s

Anonyymi
26. huhtikuuta

Voiko keuhkokuumeen jälkeen kuumeilu ja yskänpuuskat jatkua ajoittaisena kuuuukausien ajan.Välillä on aivan terveitä jaksoja..

Aiheen kysymykset