Ahdas olkapää oireyhtymä on tavallinen, olkapään rakenteellisesta syystä johtuva sairaus, joka tulee usein ilmi olkapään kuormituksen yhteydessä varsinkin työikäisellä väestöllä. Oireyhtymän rakenteellisella syyllä tarkoitetaan, että olkapään toimintaa nivelenä ei ole luotu pystyasentoa ja käsien koholla työskentelyä varten siitä aiheutuneen olkanivelen ahtauden takia. Käsiä kohotettaessa olkaniveltä ympäröivä nivelkapseli voi ärtyä hankautuessaan olkanivelen luista kattoa vasten.

Olkaniveltä ympäröivä kiertäjäkalvosinjänne voi hankauksesta ärtyä, turvota tai jopa pitkittyessään synnyttää kivuliaan repeämän jännekalvoon. Ahdas olkapää tuntuu tyypillisesti kipuna olkapäässä varsinkin nostotöissä, jossa kättä on kohotettu yli vaakatason. Ahdas olkapää oireyhtymä on hyvin yleinen johtuen anatomisesti epätarkoituksenmukaisesta rakenteesta. Suuri osa ihmisistä tasapainottelee oireiden ja oireettomuuden välillä säädellen työmääräänsä ja varsinkin kädet koholla työskentelyä, jossa olkapäät pääasiallisesti rasittuvat ja kuormittuvat.

Ahdasta olkapää oireyhtymää voidaan tehokkaasti estää kehittämällä työmenetelmiä ja ergonomiaa sekä hoitaa tulehdusta poistavilla kipulääkkeillä tai kortisoni-injektioilla. Joskus tilanne kroonistuu niin pahaksi, että ainoa hoito on olkaniveltä avartava leikkaus, jossa käytännössä luodaan pallomaiselle olkanivelelle lisää tilaa leikkaamalla, eli käytännössä avartamalla olkanivelontelon kattoa poistamalla osa luuta olkanivelontelon yläosista.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät ahtaassa olkapäässä kokemat oireet ovat olleet hartiakipu, käsien puutuminen, kipeä olkapää, pitkittynyt kipu sekä nivelen liikearkuus. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kipulääkkeet, kylmähoidot, vahvat kipulääkkeet, sähköärsytyshoidot ja akromioplastia. Myös viittä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

m54-160
6. marraskuuta

Kysymys: Tietääkö kukaan, miten särkylääkkeitä tulisi syödä, että ne vaikuttaisivat? Pitääkö särkylääkkeitä ottaa säännöllisesti kuurina vai voiko ottaa vain sillloin kun kipua tuntuu?

13_s

TriDoc
6. marraskuuta

Särkylääkkeitä voi ottaa ja käytännössä nautitaan tilanteissa, jossa kipu tai särky yllättää ja niitä voidaan hyvin käyttää pelkkänä oireenmukaisena ja tilannekohtaisena lievittävänä lääkityksenä. Pitkittyneissä kipu-ja tulehdustiloissa säännöllisesti otettuna särkylääkkeestä tosin voi olla enemmän hyötyä tulehduksen vähentämisessä kuuriluontoisesti nautittuna, esimerkiksi 7-10 pvän kuurina samaan tapaan kuin antibioottikin, mutta antibiootin kaltaista kuuriluontoista TARVETTA tähän ei ole samalla tavoin. Tällaisi kroonisia kiputiloja ovat erilaiset jännetulehdukset, jänteen kiinnittymiskohdan tulehdukset ja muut tuki-ja liikuntaelimistön tulehdukselliset kiputilat. Samoin leikkauksenjälkeiseen kovaan kipuun kuuriluontoisesti nautitusta kipulääkityksestä on yleensä apua ja se estää myös pahoinvointia. Sivuvaikutuksena on muistettava vatsan ärsyyntyminen, joka voi olla este tällaiselle kuuriluontoiselle käytölle.

1_s

Anonyymi
18. elokuuta

Onko kellään kokemusta supraspinatuksen ohentumisesta? Paraneeko koskaan ja jos, niin miten?

1_s

m60-3727
21. marraskuuta

Sain sairaslomaa yhden kuukauden,en toimittanut lääkärintodistusta(A) työnantajalle,koska pystyn olemaan hyvin töissä vaivani kanssa.Joutuuko lääkäri lähettämään oman kappaleensa todistuksesta eteenpäin esim kela?

1_s

m60-3727
24. marraskuuta

Työnantajalla tulee aina olla vakuutus työpaikalla voimassa,se ei vaihtele sen mukaan onko työntekijä sairauslomalla vai ei.

8_s

bisoprolol
16. helmikuuta

Itsellä olkapää oireili vuosia ennenkuin otettiin rtg.Fyssarin luona ravasin jonkin aikaa ja kun s-loma vain jatkui,tehtiin mri.Siinä todettiin ahtaus ja jännekalkki.Leikkaukseen pääsin n. kuukauden kuluessa kun soitin ja sanoin tulevani heti kun mahd. S-lomalla olin 3,5kk. Edelleen särkee jkv.
mutta paljon parempi nyt.Ennen toimenpidettä en saanut kättä juurikaan nostettua ja oli tosi voimaton.Leposärky oli myös aivan kamalaa.Burana 600mg 1x3 ja Panacod 1x6 kipuun.

Aiheen kysymykset