Suussa esiintyvät vaaleat aftat ovat 5mm-1.5 cm käsittäviä vaaleanpeitteisiä läiskäisiä ja kipeitä muutoksia suun limakalvon pinnoilla. Aftojen syntytapa on edelleen tuntematon. Aiemmin ajateltiin niiden syntyvän virusinfektion perusteella, mutta on mahdollista että syntytapa on elimistön itsensä kehittämä. Ongelmalliseksi aftan tekee sen aiheuttama arkuus syödessä ja limakalvoa venyttäessä.

Afta-muutokset ovat hyvänlaatuisia suun limakalvon muutoksia, jotka syntyvät usein limakalvon hankaaviin paikkoihin, mutta paranevat yleensä 1-2 viikossa itsestään. Niille ei ole olemassa varsinaista hoitoa, joskin niitä on mahdollista polttaa mutta jäljelle jää yleensä kivulias arpi. Myös puuduttavia suuliuoksia on hoitona kokeiltu. Suun aftat eivät yleensä liity mihinkään yleissairauteen, korkeintaan joskus suun kariekseen tai suun muuhun tulehdukseen, joka teoriassa saattaa provosoida aftojen syntyä.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät aftoissa kokemat oireet ovat olleet suun limakalvon kipu sekä nielemiskipu. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet aftoosin ja suun limakalvorikkoumat ja paikallisantiseptit. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Aftat oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Suun limakalvon kipu 7
Stub Nielemiskipu 5

Aftat hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Aftoosin ja suun limakalvorikkoumat 3
Stub Paikallisantiseptit 1

Keskustelu

3_s

HateMe
10. kesäkuuta

Älyttömän tehokas tuote aftoihin, joka puuttuu listasta:
ORALMEDIC, Lue lisää: http://www.aconordic.fi/oralmedic.aspx?gclid=CLv7u--h_poCFQaF3godf0X-eQ

8_s

Proual
10. kesäkuuta

Tuota pitääkin testata kun ensi kerran aftoja ilmenee. Kiitti vinkistä.

7_s

M2O
10. kesäkuuta

Yksi lunnonmukainen ratkaisu on auringonhattu-uute. Sitä kun laittaa pumpulipuikon päähän ja painaa Aftaa vasten niin minulle on ainakin auttanut.

3_s

HateMe
10. kesäkuuta

Joo mutta noita luonnontuotteita kun ei uskalla käyttää niin kauan kun on paljon erillaisia reseptilääkkeitä pohjalla. (Osassa jopa erikseen kielletty luontaistuotteiden käyttö ilman lääkärin kanssa neuvottelua.) Tämän vuoksi on kaikki luontaistuotteet täällä päässä jääneet kokeilematta.

3_s

HateMe
10. kesäkuuta

On kohtuu hintava tuote. mutta itse sitä kokeilleena voin todeta että on varmasti itsehoitopuolella tämän hetken parhaimmistoa.

8_s

Proual
10. kesäkuuta

No mikäli se täyttää tehtävänsä hyvin, niin eipä se hinta paljon haittaa.

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

Hei voiko aftat tarttua toiseen ihmiseen esim. suutelun kautta?

13_s

TriDoc
8. heinäkuuta

Todennäköisesti aftat eivät tartu. Aikaisemmi tosin epäiltiin virusperäistä syytä aftan syntyyn, jolloin tarttuminenkin olisi mahdollista. Nykyisin aftojen syntymekanismin ollessa tuntematon on ilmeistä, etteivät aftat kuitenkaan tarttuisi suutelussa.

1_s

Anonyymi
17. heinäkuuta

Mistä voi erottaa aftat muista tulehduksista, esimerkiksi herpeksen aiheuttamista infektioista? Voiko herpes olla myös suussa?

13_s

TriDoc
17. heinäkuuta

Suun limakalvon aftat syntyvät yleensä sisäpuolelle limakalvoalueelle, jossa on nähtävissä vaaleita täpliä muuten vaaleanpunertavalla suun limakalvolla. Huuliherpes puolestaan nimensä mukaisesti syntyy suupieleen huulten ja ihon raja-alueelle rakkulamaisina kellertävinä rykelminä, jonka ympärillä esiintyy myös punoittelua. Herpes-tulehdus voi olla myös nielussa, mutta se on jo harvinaisempi. Aftat ja herpestulehdukset siis yleensä esiintyvät kokonaan eri pinnoilla, herpes suun ulkopuolella ja aftat suun sisäpinnan limakalvolla.

1_s

Anonyymi
30. toukokuuta

Voiko huuliherpes tarttua aftojen välityksellä?

Aiheen kysymykset