Ärtyvän suolen oireyhtymä on hyvänlaatuinen suolioireisto ja yleinen vaiva länsimaissa. Sitä esiintyy muutamalla kymmenellä prosentilla ihmisistä. Oireyhtymä ei ole varsinaisesti sairaus, vaan kooste erilaisia suolistolähtöisiä oireita, jotka ovat laajalla ihmisryhmällä samankaltaisia.

Suolisto-oireilla on ilmeisesti yhteys stressiin, epäsäännölliseen elämäntapaan ja kiireiseen syömiseen. On ilmeistä että osa ihmisistä reagoi vatsaoireilla erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Tyypillisiä oireita ovat vatsan turvotus, suolen kurina, vatsakipu, ummetus ja ripuli ja löysät ulosteet. Ärtyvän suolen oireyhtymä ei ole vaarallinen tila eikä lisää riskiä sairastua myöhemmin paksunsuolensyöpään.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät ärtyvän suolen oireyhtymässä kokemat oireet ovat olleet ilmavaivat, ripuli sekä ummetus. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin kuutta muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet kasvisruokavalio, vähärasvainen ruokavalio ja diabeetikon ruokavalio. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Ilmavaivat 17
91_rs Ripuli 17
Stub Ummetus 13
Stub Vatsan turvotus 7
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 5
Näytä kaikki

Ärtyvän suolen oireyhtymä hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
74_rs Kasvisruokavalio 5
73_rs Vähärasvainen ruokavalio 5
72_rs Diabeetikon ruokavalio 4

Keskustelu

7_s

M2O
3. marraskuuta

Tätä ei ole kyllä vältämättä helppo erottaa Keliakiasta jos katsoo pelkästään oireita.

13_s

TriDoc
3. marraskuuta

Hyvin huomioitu! Jos saamme tarpeeksi kirjautuneita käyttäjiä keliakian ja ärtyneen paksusuolen omaavilla, voi koetuissa oireprofiileissa syntyä eroja. Tällä hetkellä asia on niin kuin kerroit. Ylipäätään ärtynyt suoli ja keliakia sekä muut suoliston oiretilat sekoittuvat keskenään. Keliakia on osin siitä syystä alidiagnosoitu sairaus. Lääketiede perustuu pitkälti sen taitavien soveltamaan tietoon, jolloin voi syntyä diagnoosi. Vertaistuki ja yhteisöllisyys taas auttavat ihmistä orientoitumaan terveyskartalla ja hahmottamaan omaa jo todettua tilannetta tai sairautta. Apua voi myös saada oireiden tulkinnassa, minne pitäisi suuntautua oireiden suhteen.

1_s

tapio2
12. helmikuuta

Rajukin ruokavalion muutos saattaa auttaa. Itse kokeilin jättää kaikki leivonnaiset (pulla, leivätkin) muutamaksi päiväksi pois. Välipaloiksi söin vain mandariineja ja hedelmiä. Aamulla lesehiutaleita maitojuoman kera. Toki muutoinkin kevyesti. Vatsa rauhoittui!

1_s

Anonyymi
23. huhtikuuta

Nyt en ole ihan varma onko mulla ärtynyt paksusuoli.Vai mikä!On paljon sellasta ns.jännitys kouristusta myöskin.apua..kertoisko joku omista oireista kaikkine vaivoineen.

1_s

Anonyymi
25. huhtikuuta

K

9_s

reporanka
24. kesäkuuta

Minulla on se ärtynyt paksusuoli. Kokeilla suljettiin pois laktoosivaivat ja kelikia. Sopivaa ruokavaliota ei ole löytynyt. Kuitua pitäisi saada, jotta vatsa toimii, mutta leivästä,vallankin hiivalla kohotetusta, vatsa saattaa mennä ihan kuralle.... tai ihan ummelle. Koskaan ei tiedä, mikä olisi hyväksi.

Leseitä, vehnänalkioita, fibrex-kuitua ja pellavarouhetta syön.

Vatsa ärtyy pienestäkin stressistä ja jännityksestä ja sitten juostaan vessassa eikä välttämättä mitään tule. Jopa lenkille lähtiessä saattaa joutua 3 - 4 kertaa käymään vessassa! Puhumattakaan sitten niinkin jännästä asiasta kuin päivittäinen kaupallakäynti.

On minulla Imocur-tabletteja, mutta kun semmoisen ottaa, ei vatsa toimi muutamaan päivään ollenkaan eikä sekään ole hyvä. Ilmaa on aina vatsassa.

Olen kokeilut vähähiilihydraattista ruokavaliota ja vähän aikaa se toimi, mutta ei siitäkään pidemmän päälle apua ollut. Tosin en mitään kauhean tiukkaa kuuria oel pitänyt.

1_s

Anonyymi
24. kesäkuuta

miten teillä on alkanut nuo oireet? mulla alkoi vaan vatsa mennä yhtenä päivänä löysäksi ja nyt sitä on jatkunut kaksi viikkoa. olen syönyt normaalisti eikä mulla ole mitään ruoka-ainetta mikä olisi ärsyttänyt vatsaa koskaan. epäilen joko e-pillereitä tai tuota ärtynyttä suolta. lääkärissä en ole vielä käynyt koska ajattelin ettei tää oo mitään vakavaa kun mua ei koske mihinkään. ainoa vaiva on löysä uloste. kiusallinen vaiva...

9_s

reporanka
25. kesäkuuta

Minulla on lapsesta asti ollut ns. herkkä vatsa eli vatsani on reagoinut kaikkeen. Nykyään vatsa on siis vuoroon löysällä vauoroon ummella. Illalla ei voi tietää, miten aamulla vatsa voi.

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

Minulla todettiin ärtynyt paksusuoli jo vuosia sitten, noin 5v sitten. Sittemmin olen pyrkinyt sulkemaan pois ne ruoka-aineet jotka aiheuttavat oireita. Minulla oireena on kouristava kipu mahassa, sellainen, ettei kävelemään pääse. Olen rajanu yhdessä lääkärin kanssa pois leivän, lihan, kaikki makeiset mukaan lukien pullat ja keksit, sipsit, perunan, sipulin, salaatin, juurekset, sekä kasan hedelmiä. Osaan hedelmistä minulla on ihan "normaali allergia", joten niitä en ole edes kokeillut. (kiiwi, omena, mansikka, paprika). Jos siis haluan elää kivuttomasti, niin ruokavalioni kostuu kanasta, kalasta sekä riisistä. Kaikki mikä on vaalesta jauhosta ei sovi. Myöskään ruisleivät eivät sovi, joita kuitenkin syön n. kerran-kaksi viikkoon jotta saisin kuitua. En saa tarpeeksi kuitenkaan. Vitamiini tarpeeni tyydytän ulkopäin, kalanmaksa öljyt ja apteekin vitamiinivalmisteet ovat kovassa huudossa. Keliakaa ei ole todettu. Se on todettu, että oireiden alkaessa vatsahapot alkavat rellestämään hullun lailla johon minulla on lääkitys. (tarpeen vaatiessa otettava)

9_s

reporanka
14. syyskuuta

Etkö voisi vaihtaa ruisleipää leseisiin ja Fibrex-kuituun?

Itse olen todennut, että kun syön mahdollisimman vähähiilihydraattisesti, vatsakin voi paremmin. Silti sorrun useinkin syömään "sopimatonta".

11_s

f31-2952
1. lokakuuta

Minulla ärtynyt suoli alkoi vaivata syömishäiriöstä paranemisen aikoihin tässä vuoden sisällä. Alkuun vaivat pahenivat koko ajan ja nyt olen pikkuhiljaa oppinut elämään suoleni kanssa.

Alussa vatsakipu ja kouristukset olivat niin pahoja, etten voinut liikkua lainkaan. Sen lisäksi oireina olivat ilma vatsassa, närästys, ummetus, ripuli ja näistä kaikista aiheutui tietysti kova huoli ja ahdistus.

Liikuntaa en voinut harrastaa ja syöminen oli pelottavaa kun ei ikinä tiennyt pystyisikö puolen tunnin päästä vielä seisomaan laisinkaan. Missään ei voinut käydä ja aina sattui ja oli paha olla, itketti ja masensi.

Aamuisin olo oli suht hyvä. Puolilta päivin tunsin kuinka kipu alkoi valtaamaan ja kesti nukkumaan menoon asti eri asteisena.

Henkisesti oli myös todella vaikeaa, sillä olin juuri vasta taas oppinut uudestaan kuinka tärkeää syöminen ylipäätään on. Söin todella terveellisesti: ei vaaleita viljatuotteita, paljon hedelmiä ja kasviksia, vain vähärasvaisia tuotteita. Ja silti oli paha olla.

Nykyään tilanne on PALJON parempi. Olen kuulustellut itseäni ja seurannut syömisiäni ja opetellut syitä ja seurauksia vatsakipuihin ja ummetukseen/ripuliin.

Minua on auttanut:
-ilmaan vatsassa käsikauppalääke Cuplaton lääkärin suosituksesta
-kuidut + vesi! Syön joka aamu vehnäleseistä kaurapuuroa lisänä ruislesetta, päivän aikana paljon salaattia, kasviksia ja hedelmiä, vain tummaa leipää, joka ilta jugurtin seassa pellavansiemenrouhetta ja kuituista mysliä. Juon joka päivä vähintään 2 litraa vettä (tasaisesti päivän aikana).
-säännöllinen rytmi syömiseen (en venytä koskaan aterioiden väliä liikaa)
-opettelu syömään itselle sopivan verran
-positiivinen mieli (stressi, väsymys ym. pahentaa vatsan tilannetta aina)
-ummetukseen on auttanut säännöllinen vessassa istuminen. kun tuntee vatsassa että nyt kyllä kaivattaisiin jo tyhjennystä vaikka hätää ei ole lähimaillakaan niin menen istumaan vessaan vaikka sitten puoleksi tunniksi. tämä vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta on auttanut paljon. vastakohtana muistettava että pidättää ei saisi ikinä sillä minulla ainakin se on pahentanut ummetusta entisestään.

Tärkein apu on ollut oman itsen kuulostelu ja jatkuva seuranta sekä muiden kokemusten lukeminen. Olen saanut netistä paljon vinkkejä. Kyllä ärtyneenkin suolen kanssa voi elää ihan yhtä hyvää elämää! :)

2_s

Mirkka
14. syyskuuta

Minäkin olen entinen syömishäiriöinen, sen lisäksi entinen alkoholisti. Luulen, että maha on yliherkkä noiden pitkäkestoisten sairauksien, eli mahan rääkkäämisen vuoksi.

2_s

Mirkka
14. syyskuuta

Ensimmäisiin kommentteihin: Keliakia on helppo testata, sitä minullakin ensin epäiltiin, mutta ei ole. Tosin, maha ei siedä ruista LAINKAAN, missään muodossa.

Aiheen kysymykset