Anafylaksia voidaan luokitella elimistön allergiseksi shokkireaktioksi. Se on yleensä nopeasti kehittyvä, ja alkaa äkillisesti ilman ennakkoaavistusta. Sen ensituntemuksina kuvataan äkillistä poltetta ja puristamisen tunnetta kurkussa, kaulalla tai muualla pään alueella. Samalla verenpaine voi kohota ja kehittyä punoitusta ja turvotusta rinnalle ja kaulalla. Hengittäminen voi tuntua ensin raskaalta ja vaikeutuu, kun se alkaa vinkua.

Anafylaktinen reaktio voi seurata tavallista allergista reaktiota sitä helpommin, mitä suuremmalle määrälle allergiaa aiheuttavia tekijöitä(allergeeni) henkilö altistuu. Allerginen reaktio voi silloin muuttua hallitsemattomaksi reaktioiden solureaktioiden myrskyksi, jossa elimistö puolustautuu liiallisesti ulkoisia ärsykkeitä vastaan vapauttamalla tulehdusvälittäjäaineita sekä histamiinia aiheuttaen kudosturvotusta sekä verentungosta kudoksissa.

Hoitamattomana tilanne saattaa mennä itsestäänkin ohi mutta on olemassa riski turvotusoireiden tukkeamista hengitysteistä, jos tilanne jatkuu hankalana. Anafylaktista reaktiota epäiltäessä on potilas viipymättä toimitettava sairaalan/ terveyskeskuksen ensiapuun, jossa tehokasta vastahoitoa (adrenaliini) on saatavilla.

Warning

Hoitonetin käyttäjien yleisimmät äkillisessä yliherkkyysreaktiossa kokemat oireet ovat olleet ihon turvotus, ihottuma, hengenahdistus, huimaus, väsymys, nielemiskipu, alhainen verenpaine sekä pahoinvointi ja oksentelu. Lisäksi käyttäjät ovat kokeneet harvemmin yhtä muuta oiretta. Eniten käytetyt hoitokeinot ovat olleet väsyttämättömät antihistamiinit, allergisen shokin hoitolääkkeet ja kortikoidivalmisteet. Myös yhtä muuta hoitokeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä oireista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä hoitokeinoista ja hoitojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Allerginen yliherkkyysreaktio on äkillisesti ilmaantuva ja nopeita toimia vaativa tilanne. 20 vuotta lääkärinä toimineena olen törmännyt allergiseen shokkiin 2 kertaa. Toisella kerralla potilas oli syönyt hernekeittoa ja toisella kerralla oli nauttinut kefalosporiini-antibioottia. Jälkimmäisessä tapauksessa potilas oli allerginen penisilliinille. Tarinan opetuksena on, että kaikkien penisilliiallergisten tulee välttää myös kefalosporiini-antibioottia, koska 5% penisilliinille allergisista reagoi myös kefalosporiinille. Antibiootteja tulee yleensäkin nauttia vain todelliseen tarpeeseen. Virustautiin ne eivät auta ja välillä voi altistua kaikelle tällaisellekin!

1_s

m38-2386
8. toukokuuta

Olen törmännyt yliherkkyysreaktioon alkoholia juodessa. Kuulin erään tuttavani kärsineen useasti samasta ongelmasta. Molemmille on tullut punaisia laikkuja kaulaan ja kasvoihin kesken illan juhlien. Vaiva on todella kiusallinen ja monesti olen lähtenyt sen takia kesken illan kotiin. Olen huomannut, että Kestinestä on ollut apua, mutta voiko tätä ongelmaa mitenkään ennaltaehkäistä? Reaktio alkaa yleensä turvotuksen tunteella kaulassa ja kasvoissa sekä hengenahdistuksella. Punaiset laikut seuraavat nopeasti perässä. Monesti myös kielenalussylkirauhaset turpoavat näkyvästi.

13_s

TriDoc
8. toukokuuta

Yliherkkyysreaktioiden ehkäisy perustuu reaktion aiheuttavan aineen välttämiseen. Muuta tehokasta tapaa ei ole. Tapauksessasi näyttää, että alkoholi laukaisisi sen. Jossain määrin yliherkkyyttä hoitavilla lääkkeillä voidaan vähentää ilmenemistä, mutta ainoa järkevä tapa olisi ainakin pitää taukoa alkoholin nauttimisessa. Kuvaamasi oireisto voi edetä henkeä uhkaavaksi. Ehdotan yksinkertaisesti käytöstä pidättäytymistä. Reaktiotaipumus voi vähentyä myöhemmin, jolloin asiaa voi arvioida myöhemmin uudelleen 1-2 vuoden kuluttua.

1_s

Anonyymi
18. joulukuuta

Sisältääkö sikainfluenssa rokote penisilliniä? Olen yliherkkä sille,voinko ottaa rokotteen?

13_s

TriDoc
18. joulukuuta

Ei sisällä. Antibiootille yliherkkä tai siitä tavallisimmin oireita ( iho-vatsa) saava henkilö voi huoletta ottaa vastaan influenssarokotteen.

11_s

Rituli
21. helmikuuta

Kysyisin onko tietoa kortisoni pistoksen aiheuttamasta allergiasta.Minulle muutama vuosi sitten lääkäri pisti sitä lonkan alueelle,kivun takia hetki sen jälkeen alkoi,kaulalle nousemaan ihottumaa,johon lääräri antoi heti,jonkin pillerin odoteltiin siinä sitten jonkin aikaa ja se alkoi pikku hiljaa häipymään pois.Kipuunkaan se ei auttanut ja papereihini laitettiin merkintä tästä reaktiosta.Voisiko tästä asiasta saada mitenkään selvyyttä,mikä tuon voi aiheuttaa,ja onko tämä kuinka harvinaista,sekä voiko esim.kyypakkauksen pilleriä ottaa,jos sellainen tilanne tulisi,eikös sekin ole kortisonia.Mitä tuumii Tri Doc tämmöisestä asiasta ?

4_s

Eva
21. helmikuuta

Eikös kortisonia juuri anneta hoidoksi pahaan allergiseen reaktioon...oliko siinä piikissä mahdollisesti jotain muuta: kipulääkettä +kortisonia?Esim puudute aiheuttaa joskus yliherkkyysreaktion.

11_s

Rituli
22. helmikuuta

Kiiti Eva vastauksesta,sen jälkeen toinen lääkäri olis antanut,pistoksen jalka kipuun,mutta ei antanut kun kuuli että olen saanut allergia reaktion,sanoi että jos annetaan,pitäis olla valmiustilassa sen jälkeen,mutta en sen kummemmin kysellyt asiaa,mutta kiinnostais tietää ,mistä mahtaa johtua moinen asia ja voiko sitä mitenkään tutkia !Olisi tietenkin siltä piikin pistäjältä,pitänyt kysyä mitä ainetta siinä oli,mutta jäi kyselemättä joka myöhemmin on alkanut kiinnostamaan !

4_s

Eva
22. helmikuuta

Kyllähän se pistos on kirjattu sun hoitotietoihin siellä hoitopaikassa. Kysypä sieltä tiedot, kyseessä olevaa ainetta on sitten varottava, jos on todellinen allergia. Allergia yleensä on oleellinen tieto, joka pitäsisi aina kysyä ennen lääkkeiden antoa oli sitten kyseessä injektio tai muu lääkemuoto! Pyydä tiedoista kopio paperille mukaasi, niin tiedot on sitten oikein.

11_s

tanjapau
6. heinäkuuta

Pelottava reaktio; onko mahdollista saada tällainen esim. ruoka-aineesta jota on "ikänsä" syönyt ilman allergista oireilua??? Ts. voiko juuri ruoka-allergia syntyä iän myötä; olen ymmärtänyt että se menee toisinpäin (lapsuuden ruoka-allergiat helpottavat iän myötä)

Aiheen terveysarvot

7_m

Leposyke

Sydämen työvaiheen aiheuttama valtimonsisäisen verenpaineen kohoaminen voidaan mitata eri puolilta kehoa kulkevista valtimohaaroista tunnustelemalla niitä sormin. Tällöin aistitaan suonensisäisen v...
9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset