Äkillinen kurkunpään tulehdus on aluksi viruksen aiheuttama sairaus ja sen tunnusomaisempia oireita ovat äänen käheytyminen, kuiva yskä ja kipu. Oireet ovat helposti tunnistettavissa, koska äänen käheytyminen eroaa muista flunssan tyypillisistä oireista selkeästi. Jos äänenkäheys kestää yli viikon, voi tilanteeseen joskus liittyä bakteeri-infektion mahdollisuus. Pitkittyneen kurkunpään tulehdukseen voidaan lääkärin harkinnan perusteella kokeilla antibioottihoitoa, mutta alkuvaiheessa se ei ole tarpeen.

Äkillisessä kurkunpääntulehduksessa äänihuulet liikkuvat yleensä normaalisti, mutta ne ovat turvonneet ja punoittelevat, minkä vuoksi puhuminen pahentaa oireita ja kroonisluontoisesti rasittuessaan äänihuuliin saattaa kertyä myös kyhmyjä. Myös kuiskaamisessa äänihuulet rasittuvat ja täysi äänilepo on siten tärkeää. Yleensä oireet paranevat levolla 3-10 päivässä. Jos oireet kestävät yli 2 viikkoa, olisi korvalääkärin hyvä selvittää tilannetta kurkunpään peilitähystyksellä. Jos kysymyksessä on tupakoitsija, on kurkunpään tutkiminen entistä tärkeämpää äänen käheyden pitkittyessä.

Äkillinen kurkunpään tulehdus oireet Information

Oire Hlö:ä Voimakkuus
Stub Äänen käheys 1

Äkillinen kurkunpään tulehdus hoidot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Bakteerilääkkeet 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

onko normaalia jos on kurkunpääntulehdus todettu ja yskiessä kurkusta tulee verta?

13_s

TriDoc
28. maaliskuuta

VERENTULO YSKIESSÄ Tämä on käytännön hoidon kannalta keskeinen kysymys. Normaaliinkin kurkunpääntulehdukseen liittyy paikallista limakalvon punoitusta ja ärsytystä. Ylähengitystien aikaisen tulehduksen aikana yskimisen aiheuttaman ilmavirran vaikutuksesta on vielä normaalia, jos yskösten mukana tulee satunnaisesti liman seassa tuoreanpunaisia veriviiruja tai vähäinen määrä tuoreanpunaista verta. Jos määrä on tästä selkeästi runsaampi tai toistuva, kannattaa asiaa selvittää vielä lääkärillä. Tuoreanpunaiset veriviirut sopivat hyvin limakalvon haavaumista esimerkiksi yskimisen provoimana tulleeseen liman värjäytymiseen, siis tulehdustilan oireisiin. Toistuvaan verentuloon kurkusta tai yskiessä on syytä suhtautua vakavasti. Esimerkiksi tumma tai "maksoittunut" verimöykky on selkeä syy selvitellä asiaa lääkärillä. Varsinkin oireeseen on syytä suhtautua sitäkin vakavammin, jos tupakoi tai sairastaa kroonista keuhkosairautta. Selkeä verentulo yskiessä on poikkeava löydös ja vaatii selvittelyn.

1_s

Anonyymi
18. lokakuuta

Olen sairastanut vuosien mittaan kurkunpään tulehdusta silloin tällöin.On mahdollista ,että limakalvosi ovat niin kuivat ,että verisyys on seurausta ei syytä.Tarkista asia lääkäriltäsi varmuuden vuoksi.

1_s

Anonyymi
12. marraskuuta

Minulla on kurkunpää tulehdus. sikainfluenssan jälkitautina. ja mieheni kieltää minua tupakoimasta,onko hän oikeassa?

1_s

Anonyymi
26. marraskuuta

Onpas sinulla viisas mies. Tupanpoltto tulisi lopettaa muutenkin, ei vaan kurkkutulehduksen vuoksi.

1_s

Anonyymi
26. marraskuuta

Hei! Kuinka kauan nuhan jälkeen kurkkukipua voi odottaa, ennen kuin menee lääkärille?

1_s

Anonyymi
17. joulukuuta

Itselläni on vakuutus ja jos vähänkään epäilyttää lunssan tilanne niin kipaisen lääkäriin. Yksityislääkärilleni saan ajan yleensä samalle päivälle. Arvauskeskukseen ei kiinnosta enää mennä, siellä on aina vaihtuvat lääkärit eikä osaamisen tasostakaan ole tietoa.

Aiheen terveysarvot

9_m

Ruumiinlämpö

Ihminen on muiden nisäkkäiden tapaan tasalämpöinen olento. Lämmöntuottoa säätelee aivolisäkkeessä sijaitseva lämmönsäätelykeskus, joka pyrkii pitämään kaikissa olosuhteissa 36-37 asteen tasaisen ru...

Aiheen kysymykset