Yskä on yleislääkärin vastaanotolla päivittäin vastaantuleva oire ja siitä suurin osa on hyvänlaatuista ja yhteydessä sairastettuun ylähengityssairauteen. Yskä ilmentää keuhkokudoksen normaalia paranemisreaktiota esimerkiksi tulehduksellisen virustaudin jälkeen, jossa keuhkoputkien toiminnan elpyminen aiheuttaa kutinan tunteen ja sitä kautta yskänrefleksin.

Pitkään jatkuneen yskän taustalla voi olla pitkittynyt poskiontelotulehdus tai jopa keuhkokuume, mutta varsinkin keuhkokuumeen oireisiin liittyy muitakin yleistilaa alentavia tekijöitä. Muita kroonisen yskän syitä ovat astma, sekä muut krooniset keuhkosairaudet kuten keuhkoahtaumatauti. Sarkoidoosi ja tuberkuloosi ovat terveyskeskusvastaanotolla nykyisin harvinaisempia syitä, vaikka ne aikaisemmin olivatkin tavallisia sairauksia.

Ns. tupakkayskä liittyy oireena alkavaan keuhkoahtaumatautiin. Pahentunut tupakkayskä voi joskus olla ensimmäinen merkki tupakoinnista johtuvaan keuhkokudoksen kasvaimeen. Keuhkojen rtg-tutkimus paljastaa useimmat halkaisijaltaan yli 1cm läpimittaiset kasvaimet.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä yskän aiheuttaja on usein ollut astma tai siitepölyallergia. Lisäksi yskä on voinut liittyä 14 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet yskänärsytystä estävät valmisteet ja limaneritystä edistävät valmisteet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

ilkeä varsinkin sellainen kuiva yskä... mutta eihän siihen taida pahemmin auttaa mikään. ehkä lämpimän juominen. minulla on muuten ollut pidempiaikaista yskää aina joskus, mistähän semmoinen voisi johtua?

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

en tiedä tuosta pidempiaikaisesta yskästä... mutta lämmin ei ole itselläni hirveesti auttanut

8_s

007
18. marraskuuta

Samoin

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Onko lievään poskiontelotulehdukseen pakko syödä antibioottikuuri vai voisiko tulehdusta hoitaa kotikonstein? Antibiootit pistää elimistön niin sekaisin ja on kohta entistä sairaampi.. :(

8_s

007
13. tammikuuta

Punkteeraushan on ainakin yksi keino joka voisi auttaa poskiontelontulehdukseen. Lääkäri varmasti osaa kertoa paremmin vastaanotolla että kannattaako...

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Lääkäri kirjoitti antibioottikuurin ja sanoi kyllä, että punkteeraus on toinen vaihtoehto, mutta oon vaan lukenut paljon siitä, että tulehdukset paranee monesti itsestään.. ja mietin nyt, että josko jättäisin antibiootit syömättä..

8_s

007
13. tammikuuta

Jos lääkäri on kirjoittanut antibioottikuurin niin varmasti siihen on ihan hyvä syy silloin.

1_s

Anonyymi
18. heinäkuuta

Jos "vaihtoehtolääketiede" ei haittaa, niin voisit kokeilla itsehierontaa. Tässä menetelmässä käydään sormilla hieroen läpi kulmakarvat, poskipäät, poskien alue, nenän varsi sekä nenän ja huulten välinen alue. Menetelmä auttaa irrottamaan poskionteloissa majailevan nesteen ja nopeuttaa paranemista. Hieronnan pitää tuntua eli voimaa saa käyttää jonkin verran, muttei liikaa. Hieromisen voi tehdä itse tai pyytää jotakuta muuta hieromaan. Itsellä tämä on auttanut, koskaan ei ole tarvinnut kyseiseen vaivaan antibiootteja popsia tai koskaan punkteerata. Pikaista parenemista!

13_s

TriDoc
18. heinäkuuta

Hieronta lievittää lihasjännitystä, parantaa verenkiertoa ja siten voi lievittää monia tiloja. Poskipäiden hieronnasta ei ole paljoa henkilökohtaisia kokemuksia, mutta sen ohella mm. hartioiden hierominen ja jännityksen poistaminen usein madaltaa ääntä rentouttaen lihaksistoa siis aina äänilihaksia myöten. Kyllä rentoutusvaikutus tällöin on ollut oikeaan osunut ja terveyttä edistävä. Jos poskipäähieronnasta kokee samantapaisia myönteisiä vaikutuksia, kannattaa sitäkin kokeilla! Me länsimaiset ihmiset saatamme joskus jopa jännittää itsemme sairaiksi. Osaksi tämä saattaa olla jopa kulttuurikysymys.

4_s

Helena
7. kesäkuuta

Hei. Olen nyt yskinyt ainakin 2kk. Se alkoi, kun astmaoireet vaikeutuivat, Prednisolon meni ja suihkeita tuplaten...Kurkkuun tuntui kertyneen kuonaa, jota ei saanut yskittyä pois. n.kk sitten kävin tk-lääkärillä..keuhkot+korvat ok, mitä nyt oik. vaikkua. Kutittaa kamalasti, mutta ei voi kaivaa, kun se laukaisee valtavan yskän ja tuntuu, että tukehtuu. Allergialääkkeet on menossa, tuo uusi astmalääke, josta vapautuu kortisoni vasta keuhkoissa tuntuu ärsyttävän. Yöksi otan Codesan compia, Ventolinen. Huone on suht viileä, siivoilen 1xpv. Yöt menee välillä ilman yskää ja muutenkin on helpompi olla pitkällään (mutta en ole kun pakosta). Lääkäri ei ota kantaa...Mitä ihmettä pitäisi tehdä. Olen eläkkeellä ja eläke on n.900€/kk, joten yksityiseen keuhkolääkäriin ei ole varaa. Voiko tuolla keuhkoissa/henkitorvessa kasvaa hiiva? Rintalastan takana ja kurkussa on painava tunne, yskän ärsytys on kokoajan aiemmin kaikki tuntui jäävän kurkkuun, siis leipää..porkkanoita..omppu..jne. Höyrynengittelen ja nyt hommasin pulloonpuhallussetin. Voisiko joku auttaa???

4_s

Eva
7. kesäkuuta

Onko ruokatorvea tutkittu missään,närästääkö? Joskus voi olla takaisinvirtausta mahalaukusta ruokatorveen, ja sekin saattaa yskittää. Kokeile närästyslääkettä, jos ei auta, niin mee vaan uudestaan lääkäriin ja pyydä lähete keukolääkärille.
Voihan sitä hiivaa kasvaa missä vaan, mutta se vaatii labrakokeen,sieniviljelyn.
Toivottavasti saat apua:)

11_s

Rituli
7. kesäkuuta

Kuten Eva tuossa kertoikin,minulla oli samanlaisia oireita,joka osoittautuikin refluksiksi kun tähystettiin,siellä oli tulehdusta ja lääkekuurilla saatiin korjattua,josta lääke on koko ajan varalla,jos närästystä alkaa tulla enemmän.Oli todella inhottava kokemus kun ruoka,juuri porkkana taisi olla ensimmäinen,ikävä kokemus kun oireet alkoivat ja ruoka ei mennnyt kunnolla alas ja alkoi yskittää ja oksettaa.Tähän ei käsikauppa lääkkeet,minulle auttaneet mutta sitten,reseptilääke auttoi. Lääkäriin vaan mene Helena,kyllä sieltä pitää apu löytyä tuohon ikävään vaivaan ja minäkin toivon,että saat avun voimia ja jaksamista sinulle Helena !

4_s

Helena
9. kesäkuuta

Kiitos Ystävät hyvät! Närästystä minulla ei juurikaan ole. Joskus, jos ruokailun jälkeen alan touhuta, pää alaspäin, niin suolahapot on suussa : ((( yök....se polttaa kyllä kaiken. Ensi viikolla palailen lomalta kotiin ja sitten on lääkärin pakko tehdä jotain, omat keinot on jo käytetty.

Aiheen kysymykset