Ylipainon synnyssä keskeistä on ravinnosta saatava liian suuri energiamäärä suhteessa sen kulutukseen. Elimistön tehtäväksi jää ylimääräisen energian varastointi ihonalaiseksi rasvakudokseksi, jonka paksuutta säätelee edellä esitetty energiatalouden laskukaava. Kehomme hyvinvoinnin kannalta energiatalouden olisi tärkeää olla tasapainossa, sillä kehon sisälle kertyvä rasvakudoksen suuri määrä altistaa erilaisille terveyshaitoille. Naisilla ylipaino kertyy ihonalaisena rasvakudoksena tasaisemmin keholle ja erityisesti lantiolle, kun miehillä se kertyy vatsan seudulle omenavatsan tyyppisesti.

Kehon paino voidaan määrittää ns. painoindeksillä, joka normaalipainoisella vaihtelee 20-25 välillä. Lievä ylipaino tarkoittaa painoindeksivaihtelua 25-30 ja 30-35 vastaavasti sopii merkittävään ylipainoon. Ylipaino voi liittyä moniin elimistön toiminnallisiin ja metabolisiin häiriöihin. Se hidastuttaa yleistä aineenvaihduntaa, kuten haavojen paranemista ja leikkauksesta toipumista.

Lihavuuden ja ylipainon lisäsairauksia ovat nivelvaivat, sydän- ja verisuonisairaudet, koholla olevalle verenpaine sekä erilaiset syövät. On ilmeistä, että ylipaino vähentää elimistön omaa immuunipuolustusta erilaisten solumuutosten estämiseksi, mikä saattaa olla taustalla eräiden syöpätyyppien lisääntymisenä ylipainoon liittyen. Ylipaino on diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän merkittävä riskitekijä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ylipainon aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta tai lihavuus. Lisäksi ylipaino on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet liikunta, vähärasvainen ruokavalio, vähäsokerinen ruokavalio, diabeetikon ruokavalio ja vähähiilihydraattinen ruokavalio. Myös neljää muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

Fireballwoman
10. helmikuuta

Ihan mahdottomasti sai aikaan ylipainoa tämä kilpparin vajis ja nopeessa tahdissa. No nyt kun on todettu ja lääkitys aloitettu, toivottavasti myös ajan kanssa painokin palautuu ennalleen.

6_s

karkki
11. helmikuuta

lääkitys aoitetaan pikkuhiljaa nostaen ja usein verikokeissa ravaamalla, painon lasku taphtuu hitaasti, nopeaa keinoa ei ole

Aiheen kysymykset