Ylävatsavaivat ovat yleinen oireisto, joiden yhteyteen myös närästys kiinteästi liittyy. Ylävatsavaivojen tyypillisiä oireita ovat ylävatsan turvotustaipumus, täyteläisyyden tunne, röyhtäilyt, vetovaikeus, kipu ja pahoinvoinnin tunne. Oireet voivat kehittyä pikkuhiljaa ja olla yhteydessä rasvaiseen tai yksipuoliseen ruokavalioon, epäsäännölliseen syömiseen, kiireeseen ja stressiin, ylipainoon, alkoholiin sekä mielialaoireisiin.

Länsimainen elämäntapamme on vaivalle altistava ja pienikin muutos edellä mainituissa tekijöissä saattaa helpottaa merkittävästi oireita varsinkin jos ne ovat toiminnallisia. Varsinaisen ylävatsakivun yleisimpiä syitä ovat vatsakatarri (vatsalaukun tulehdus, ärsytystila) vatsahaava sekä vatsalaukun erilaiset tyrämuodostumat, jotka edistävät vatsavaivoja sekä ruokatorven refluksioireisto, jossa hapanta vettä kulkeutuu ruokatorveen sen ja vatsalaukun välisen sulkijalihasrenkaan löysyyden takia.

Happo-oireiden varalle voi apteekista kokeilla lyhyen aikaa happosalpaajavalmisteita. Oireiden toistuessa päivittäin ja hankaloittaessa muita toimintoja on syytä turvautua lääkärin selvittelyyn, koska tarvittava hoitoaika voi venyä jopa usean kuukauden mittaiseksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ylävatsavaivojen aiheuttaja on usein ollut refluksitauti, sappikivitauti tai fibromyalgia. Lisäksi ylävatsavaivat on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

2_s

f73-167
7. helmikuuta

Palleatyrä ja mahaportin löysyys todettu monta vuotta sitten plus mahaportin suulla haavauma tähystyksessä. Somac lääkitys päällä. Nyt taas närästystä ja eilen kirkkaita veriviiruja ysköksessä, hampaiden vihlominenkin alkanut. Mikä avuksi!!?

2_s

f56-2172
10. maaliskuuta

Olen erotilanteessa ja vatsani reagoi asiaan kivulla vasemmalla puolen ylävatsaa, ihan kun siellä olisi joku jännitystilanne.Tästä johtuen en rentoudu ja saa unta, joten työssäkäynti on vaikeaa väsyneenä.Mikä neuvoksi?

13_s

TriDoc
10. maaliskuuta

Hei! Tilanteesi on hankala ja siihen liittyvät vatsaoireet tyypillisiä tällaisessa ahdistavassa tilanteessa. Valitettavasti tähän auttaa lopullisesti vasta aika. Useinmiten jo päivissä tilanne alkaa rauhoitttua. Oireiden pitkittyessä voisi käydä keskustelua vielä omalääkärin kanssa, hyödyttäisikö mikään vatsaa rauhoittava lääkitys tilannettasi. Jaksamista!

2_s

f56-2172
12. maaliskuuta

Sitä vielä tää erotilanteessa oleva kysyy; että voiko tää ilm.katarri johtaa vatsahaavaan ja sitä kauttä vielä johonkin pahempaankin kuten esim.syöpään? Jotenkin nää kivut korostuu varsinkin yöllä ja laittaa miettimään vaikka mitä!

13_s

TriDoc
12. maaliskuuta

Vatsakatarri eli vatsakalvon tulehdus voi pitkittyessään johtaa ärsytyksen syvenemiseen limakalvon sisäpinnalla ja siihen voi syntyä haavauma. Jos haavauma pääsee kehittymään, on siinä jo riittävästi oireidenkin kannalta. Siihen ketju onneksi usein katkeaa eli syövän kehittyminen vatsahaavaan liittyen ei ole onneksi ilmeistä vaikka onkin totta että syöpä voi kehittyä helpommin kroonistuneeseen tulehduskohtaan, mutta se on pidemmän ajan prosessi. Vatsan katarri ja haavauma hoidetaan vatsahapon salpaajalääkityksellä, jotka ovat nykyään tehokkaita.Mielentila, stressi riittää yleensä pitkälti selittämään happo-oireet, joten käynti omalla lääkärillä voisi olla paikallaan selvittämään hieman tilannetta ja miettimään sopivaa vatsaa rauhoittavaa lääkettä.

2_s

f56-2172
19. maaliskuuta

Erotyyppi kävi toissapäivänä lääkärillä, joka mitemkään asiaa sen enepää tutkimatta, kuin haastattelemalla, antoi entisen lääkkeen; nexiumin (ei helpottanut oloa yhtään)tilalle uutta keskushermoston kautta suoleen vaikuttavaa lääkettä Libraxia.Tilanne on hieman helpottanut, mutta kipuja on edelleen kokoajan vasemmalla puolen ylävatsaa ja nukkuminen vaikeaa, johon sain peräti 10 Stella nimistä unipilleriä!!Miltäs kuulostaa ja onko kyse kipukohdan perusteella paksusuolesta, joka on ärtynyt, ja miten se toisen ihmisen sanoista samantien ärtyy?Jotenkin kummallista ja edelleen mietin jos vaikka syövän saan tästä kaikesta.Mitä mieltä olet gastro view kokeesta, kannattaako kohdallani.Sitä letkua en kyllä saa nieltyä ilman nukutusta!Kiitän vastauksestasi......

13_s

TriDoc
21. maaliskuuta

Hei vielä! Nexium on vatsahappoja salpaava lääke, joka protonipumpun kautta estää vatsahappojen eritystä. Sen vaikutukset tulevat esimerkiksi vatsakatarrissa kunnolla esille vasta 2-3 viikon käytön jälkeen. Toinen käyttämäsi Librax on vatsahermoja rauhoittava lääke, joka vaikuttaa yleensä vatsaoireita rauhoittavasti, jos oireiluun liittyy kokonaisvaltaista jännitystä tai sympaattisen hermoston yliaktiviteettia. Kuten toit esille, oireet hieman hellittivät. Ihmiset reagoivat vaikeissa elämäntilanteissa hyvin eri tavalla, mutta kertomasi oireet voivat olla näihin asioihin liittyviä. Se ei olisi ollenkaan harvinaista. Suurin osa ihmisistä itse asiassa reagoi erilaisiin tilanteisiin ruumiillisilla oireilla. Tärkeätä olisi, että voisit käsitellä omaa tilannettasi luotettujen ihmisten kanssa. Jättäisin vatsantähystykset ym tutkimukset hieman tuonnemmaksi ja katsoisin ajan kanssa ,alkavatko oireet helpottaa.Tähystystutkimuksia tulee pohtia toki tuonnempana, jos oireet eivät ala pikkuhiljaa asettua. Jaksamista!

1_s

Anonyymi
27. heinäkuuta

Hei!Minulla on flunssaa ja kävin eilen lääkärissä kunn yhtäkkiä tuli verta suuhun.Mistä voi johtua?myös mahani usein kipeä oikealta ylhäältä.Olisiko sappikiviä vai vatsahaavaa?

13_s

TriDoc
27. heinäkuuta

Flunssaan liittyen kurkun ollessa kipeänä voi yskäistävän liman seassa olla joskus satunnaisesti kirkkaan veriviiruista eritettä. Kurkku voi yskiessä ärtyä niin, että yskös värjäytyy hieman kirkkaalla verellä. Tämäntyyppinen oire ei välttämättä ole vielä tavallisuudesta poikkeavaa. Jos verta tulee enemmän tai se toistuu tai on väriltään tummempaa ja kiinteämpää, on kysymyksessä aina selvitettävä ongelma. Selkeän veriysköksen taustalla saattaa vakavampina sairauksina olla keuhkojen tai vatsan alueen tuumori, tulehdus tai ruokatorven alueen suonikohjutauti. Tämän vuoksi toistuva veriyskös olisi aina selviteltävä lääkärin vastaanotolla.

Oikeanpuoleisen ylävatsakivun taustalla on muistettava sappikivitaudin mahdollisuus. On kuitenkin paljon muitakin hyvänlaatuisia syitä, minkä vuoksi tuntemuksia voi oikealle ylävatsalle syntyä (normaali lihaskipu, toiminnalliset hyvänlaatuiset suolistovaivat, huolestuneisuus ym). Tällaisen vaivan toistuessa ja etenkin sen muuttuessa hankalammaksi selvittely lääkärin vastaantolla on kuitenkin paikallaan.

1_s

Anonyymi
27. elokuuta

hei!lapseni isä kärsii ihme-oireista. Pari päivää sitten oireet alkoivat tärinänä,ja kylmä/kuuma oireina, väsymystä, alilämpöä oli kaksi päivää, 35.8, toisena päivänä sama, tänään lämpö ollut 36.6. Soitimme lääkäriin että mistä voi alilämpö johtua siellä todettiin vain,että miljoonasta syystä, todennäköisesti joku virus aiheuttaa sen, lapsen isälläni on amputoitu vasen jalka, ja hänellä on ollut ennen ns.kramppi-kohtauksia, jotka on aiheutunut erillaisista lääkkeistä otka eivät ole hänelle sopineet. Tänään aamulla oli todella pahaa vapinaa, ei saanut sokeria kahvi-kuppiin, hänellä on myös diabetes, joskin sokerit pysynyt hyvinä, meinannut tulla pariin otteeseen oksennus, väsymystä, viime yönä ei saanut nukuttua, oli erittäin väsynyt mutta ei saanut nukuttua. saako näistä mitään tiettyä syytä, vai miten pitäisi toimia?

13_s

TriDoc
28. elokuuta

Hei! Pelkästään ulkoisen kuvauksesi perusteella ei ole mahdollista antaa luotettavaa yksilöllistä arviota, mutta on mahdollista pohtia yleisellä tasolla, mitä kaikkia selityksiä tämäntyyppisien oireiden taustalla saattaa esiintyä. Asian varmentaminen jää siten vastaanotolle.

Diabeteksen hoidon päämääränä on mahdollisimman tasainen ja alhainen verensokeritaso, koska verensokerin pysyvä kohoaminen aiheuttaa vuosikymmenien kuluessa elinmuutoksia hermostossa sekä verisuonissa. Hermoston oireita on nimitetty neuropatiaoireiksi, joita voi esiintyä eri puolilla kehoa. Usein oireita voi olla alaraajoissa, mutta myös esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän toimintaan liittyvinä. Täten erilaiset kuvaamasi ruoansulatusjärjestelmän häiriöt voivat olla yhteydessä tähän hermoston muuttuneeseen toimintaan, jota voi esiintyä kohtauksellisestikin. Neuropatiaoireiden esiintyminen ei liity juurikaan senhetkiseen verensokeritasoon,vaan hermovauriot kehittyvät vuosikymmenien kuluessa pikkuhiljaa. Niiden hoidossa auttaa edelleenkin mahdollisimman hyvä yleistilan ja perussairauden hoitotasapaino.

13_s

TriDoc
28. elokuuta

Hei! Ks. vielä kohta diabeettinen hermostosairaus.

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

Hei! Olen 25-vuotias nainen ja minulla on aina ja etenkin viime aikoina ollut epämääräisiä, luultavasti suolistoperäisiä vatsakipuja. Lisäksi muutama viikko sitten sain lääkärillä happosalpaajaa stressiperäiseen närästykseen. Tänä aamuna sängystä noustessa keskelle ylävatsaa rintalastan alle sattui hirveästi ja koko päivän ajan pienetkin liikkeet vihlaisevat ylävatsan ja kylkien alueelle. Ikään kuin vatsalihakset olisivat kipeät, mutta mitään vatsalihaksia rasittavaa en todellakaan ole tehnyt viime aikoina. Lisäksi alimmat kylkiluut keskivatsan kohdalla ovat koko ajan kosketusarat. Vatsa on kauttaaltaan, mutta etenkin rintalastan alta pingoittunut ja arka ja sitä polttelee koko ajan. Tällainen tuli siis yhtäkkiä yön jälkeen ja mitään vastaavaa aiemmin ei ole ollut. Mistä ihmeestä voisi olla kyse? Lääkärille en ihan heti viitsisi mennä, mutta toisaalta pelkään jotain vakavampaa jos tämä jatkuu. Kiitos!

13_s

TriDoc
22. marraskuuta

Närästykseen voi liittyä paitsi happaman veden nousua suuhun, polttavaa tai pistävää närästyksen tunnetta myös painon tunnetta rintalastan takana ja kuvaamaasi lihasmaista kipua rintalastan takana. Kun olet vielä nuori (25v), ja lääkäri totesi Sinulla stressiperäistä närästysvaivaa, on kertomasi perusteella suuri mahdollisuus, että tämä vaivasi on osa todettua närästysoiretta. Siihen pitäisi määrätty happosalpaajalääkitys säännöllisesti otettuna kuitenkin auttaa. Vanhemmilla ihmisillä rintalastan takaisella kivulla tulee ottaa huomioon sepelvaltimotautikohtaus, joka muistuttaa usein kiusallisen paljon närästystyyppistä kipua.
Oireidesi jatkuessa tai muuttuessa vielä hankalammiksi/ erilaisiksi, on kontrollikäynti Sinut tutkineella lääkärillä aiheellinen.

11_s

Rituli
15. helmikuuta

Mistä mahtaa johtua,kun ruokailun jälkeen ilmenee vatsassa,murinaa ja kurinaa itselläni sitä ei ole,vaan mieheni usein toteaa sellaista ja ihmettelee itsekseen,moista liikehdintää.Oliskohan tähän mitään selitystä,voisin sitten hyvin "viisaana"antaa hänelle "diaknoosia"moiseen vaivaan,kipua hän ei valita siihen liittyvän.

1_s

Anonyymi
15. helmikuuta

Tri Doc, mikä se "hapan vesi" on ?
Eikö se ole aikuisen, järjellisen ihmisen kielellä mm. suolahappojen liikaeritystä ?
Miksi ns. närästyksestä puhuta oikeilla termeillä, oikeasti, mitä se on oikeasti on ja mistä se johtuu ?
Aliarvioivatko lääkärit älykkyyttämme ja ajattelykykyämme ?

13_s

TriDoc
15. helmikuuta

Ikääntyessä ja toki aiemminkin joillakin ihmisillä vatsalaukku voi suurentua kooltaan ja varsinkin yläosiin voi syntyä vatsalaukun laajentumia, tyriä, jotka voivat hyvinkin oireilla ruokailun jälkeen voimakkaammalla supistumistaipumuksella, joka voidaan aistia myös kurinana ja murinana. Sinänsä tämä oire voi olla tyypillinen suurentuneelle ja ehkä paksuuntuneelle vatsalaukulle, jollainen se saattaa olla ikääntyneellä ihmisellä. Nautittu ruoan määrä ja laatu vaikuttaa suoraan vatsalaukun kokoon. Tiheät kasvisvoittoiset, pienehköt ruoka-annokset pitävät vatsalaukun koon pienempänä ja kiinteämpänä, kun runsaat, rasvaiset ja voimakkaan hiilihydraattipitoiset ateriat kasvattavat yleensä vatsalaukun kokoa ja lisäävät vatsalaukun eritystä lisäten myös vatsalaukun lihasten supistumistaipumusta. Nämä ovat vain yleisiä periaatteita asiassa, mutta yksilöllisesti tilanteen perinpohjainen selvittäminen vaatii periaatteessa vatsalauksun tähystyksen.

13_s

TriDoc
15. helmikuuta

Potilaat käyttävät usein kuvausta "Happaman veden tulosta suuhun", joka tarkoittaa ,aivan oikein niinkuin korjasit suolahapon liikaeritystä vatsalaukusta ja sen nousua yleensä löystyneen vatsaportin ja ruokatorven alapään välisen sulkijarenkaan läpi ruokatorveen ja edelleen ylöspäin nieluun. Kuten edellä, perussyy suolahapon nousulle johtunee löysästä ruokatorven alapäässä sijaitsevasta sulkijalihaksesta. Juuri tämä ruokatorven alaosassa vatsalaukkuun avautuva sulkijalihas lienee keskeisessä osassa vaivan puhkeamisessa. Tätä sulkijalihasta löystyttää rasvainen, runsashiilihydraattinen käristetty ruoka, kuten vaalea leipä ja rasvainen liha sekä alkoholijuomat. Sulkijalihasta kiinteyttää puolestaan runsaskasvispitoinen,runsaskuituinen ja samalla vähähiilihydraattinen ruokavalio. Myös liian runsailla ruoka-annoksilla lienee sulkijalihasta venyttävää vaikutusta, kun pienemmät annokset toimivat yleensä sulkijalihaksen lihasjännitystä kiinteyttävästi. Tämä tosiasia on varmaan kaikkien helppo todeta esimerkiksi ylellisen runsaan juhla-aterian jälkeen, jolla on usein taipumus alkaa röyhtäyttämään ja aiheuttamaan erilaisia toiminnallisia vatsavaivoja ja kipuilua. Näitä oireita ei yleensä synny pelkän kasvisruoan valitseville.

1_s

Anonyymi
15. helmikuuta

Minulla auttoi refluksiivivaivoihin vähähiilihydraattinen ruokavalio.
Mitään tieteellistä perustetta asialle ei 100% varmasti ole yhtäkään.
Kun jätin leivän, perunan, makaronin, riisin, nuudeleittein yms. syömisen minimiin, vatsa alkoi voida hyvin. Verensokeri ja rasva-arvot normalisoituivat, aloin voida paremmin ja ylikilotkin tippuivat.
On hieman harhaanjohtavaa kertoa, että "näitä oireita ei yleensä synny pelkän kasvisruoan valitseviille."
Uskon niinkuin sinäkin, Tri Doc, että ylensyöminen ja "käristetyn" ruoan syöminen, "vaikeasti sulavan" ruoan syöminen on ehkä todennäköisemmin syy, että vatsamme ei voi hyvin emmekä mekään voi hyvin.
Pienet annokset kerrallaan ilman liikoja hiilihydraatteja olivat avaintekijä omaan hyvinvointiini.
50% lihaa/kalaa ja 50% vähähiilihydraattisia juureksia ja kevyitä salaatteja pääasiallisena päivittäisenä ruokanani sai oman elimistöni tasapainon kuntoon.
Kaikki "kuitupitoinen" ja "kevyt-hömpötys" on "myynninedistystä" ja teitämättömän kuluttajan huijausta vain.
Kun syöt yksinkertaisesti hyvin, terveellsistä suomalaista perusruokaa, kotiruokaa ja käytät terveellisiä luonnonmukaisia aineita kohtuudella, kermaa ja voita, etkä "kevyt-versioita", saat terveytesi ja hyvinvointisi takaisin.
Siinä asiassa en väitä vastaan, että jos ihmisellä on refluksiiviongelma tms. niin sitä on vaikea hallita ruokavaliollakaan.
Minulla sattui onnistumaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja sillä yksinkertaisella päätöksellä, etten juuri koskaan syö mitää klo 18 jälkeen illalla, hapot eivät nouse kurkkuun enää.
Vatsan "pöhö", turvotus ja happamet röyhtäisyt hävisivät sen siliän tien.
Testatkaa itseänne, tehkää itsekin jotain, kokeilkaa vaikutuksia !
Se vaatii tietenkin vähän "ryhtiä", mutta voi kannattaa !
Itsetä lähtee moni asia. Monille asioille voi itsekin tehdä jotain.
Nykyään on valtavasti tietoa ainakin saatavilla, jonka perusteella voi tehdä johtopäätöksiä, parantaa asioita oma-alotteisesti ja ja täälläkin jopa lääkäri vastaa ja yrittää auttaa !
Kiitos hänelle ! Loistavaa ! Ihanaa, että saa tietoa täältä.
Menkäämme myös itseemme, itsekin voimme tehdä paljon oman hyvinvointimme eteen saamamme tiedon perusteella ?

1_s

Anonyymi
22. maaliskuuta

Hei! Mistä voi johtua ohutsuolen ct-kuvauksessa ilmennyt ruoan jääminen vatsalaukkuun? Ei kai kyseessä voi olla gastropareesi tai vatsalaukun alasulkijalihaksen ahtaus, varsinkin kun kärsin usein täyden vatsan tunteesta tai kovasta paineesta vatsalla? Voisivatko ruokavaliomuutokset hiilihydraattivoittoisesta proteiinipitoisempaan sekä lievä annoskokojen lisääminen vaikuttaa asiaan, vaikkakin rasvan määrä on ehkä samalla jopa vähentynyt? Minulle on toisaalta tehty nyt puolen vuoden sisällä kaksi gastroskopiaa, joissa lääkäri ei ainakaan maininnut mitään ruoasta vatsalaukussa.

Olin viime syksynä tähystyksenä tehdyssä sappileikkauksessa, jonka jälkeen minulla on ollut jatkuvia kipuja (kovaa jomotusta,välillä repivää tai polttavaa, välillä taas pistelevää kipua) leikkausalueella ja muutamien kuukausien ajan kipua on ollut myös rinnassa sekä vasemmalla ylävatsalla. Kaksi kuukautta sitten todettiin gastroskopiassa ärhäkkä vatsakatarri, sappirefluksia ventrikkelissä ja pinnallinen haavauma, jonka vuoksi olen syönyt tähän asti Nexium 40 mg 1 krt/päivässä. Vatsaoireet eivät ole juurikaan helpottaneet ja lääkäreiden neuvosta olen välillä syönyt annoksen kaksinkertaistettuna yhteensä kahden viikon ajan. Nyt sain ohjeen lopettaa Nexiumin ja jatkaa kaksi viikkoa sitten aloittamallani Antepsinilla 2*10ml/päivässä. Ylävatsalla on usein iltapäivisin ja iltaisin kovaa paineen tunnetta ja koko vatsalla saattaa tuolloin esiintyä myös runsaasti turvotusta ja paineen tunnetta. Vasemman rinnan kohdalla saattaa olla myös jonkinlaista ahdistavaa tunnetta. Kärsin myös röyhtäilyistä ja usein ruuan jälkeen esiintyvästä poltteesta ruokatorvessa. Kevytkin liikunta tuntuu usein lisäävän kipua. Myös autossa istuminen ja erityisesti ajaminen provosoi kipua. Leikkauksen jälkeen tehdyissä ultraäänitutkimuksessa, magneettiröntgenissä ja kolonoskopiassa ei ole löytynyt mitään erikoista. Muutama viikko sitten tehty EKG on tietääkseni ollut normaali. Jotkut lääkärit epäilevät oireideni aiheuttajaksi kiinnikkeitä, jotkut arvelevat, että kärsin leikkauksen jälkeisestä kroonisesta vatsanpeitteen kivusta tai neuropaattisesta kivusta. Kuinka todennäköistä on saada hermovaurio sappileikkauksesta, mitä asialle voi tehdä ja millaiset ennusteet tällä on? Voivatko jotkut oireeni selittyä ongelmista rintarangan tai selän alueella? Kiitollisena vastausta odottaen, Johanna