Virtsaumpi on yleisesti miesten sairaus, joka johtuu osin naisia 10 kertaa pidemmästä virtsaputkesta, jonka tukkeutuminen mm. hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun tai pahanlaatuisen kasvaimen vaikutuksesta on selkeästi yleisempää.

Virtsaummessa virtsaputki syystä tai toisesta tukkeutuu, mikä aiheuttaa virtsan keräytymisen rakkoon ja sen seurauksena pakottavan virtsaamisen tarpeen. Tilanteen jatkuessa lisääntynyt virtsapaine voi aiheuttaa paineen nousun virtsanjohdinta myöten aina munuaisaltaaseen asti uhaten hydrostaattisen paineen vaikutuksesta munuaisten hyvinvointia. Virtsaumpi voidaan yrittää laukaista katetroimalla. Usein ylitäyttynyt, paineinen rakko vaikeuttaa virtsaamisen aloittamista ja kertakatetroinnin jälkeen tilanne voi helpottaa. Jos virtsaaminen ei edelleenkään katetroinnista huolimatta onnistu, voidaan asentaa vatsanpeitteiden läpi virtsarakkoon väliaikaisesti muovinen putki (cystofix), jonka päässä olevaan pussiin virtsa kerätään. Tällä väliaikaisratkaisulla voidaan hoitaa rakon virtsankeräytyminen ja keskittyä rauhassa selvittämään virtsaputken esteen syytä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä virtsaummen aiheuttaja on usein ollut eturauhasen liikakasvu, eturauhastulehdus tai eturauhassyöpä. Lisäksi virtsaumpi on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Eturauhasen liikakasvu 3
Stub Eturauhastulehdus 2
109_rs Eturauhassyöpä 2
Stub Myyräkuume 1
Stub Virtsatiekivi 1
Näytä kaikki

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

2_s

f61-172
20. toukokuuta

Mitkä ovat Cystofixsin kotihoito ohjeet?

13_s

TriDoc
20. toukokuuta

Ihon läpi asennetun katetrin hoito-ohjeet saadaan yleensä sairaalasta tai terveyskeskuksesta kotiuduttaessa. Asennetun katetrin tarkoituksena on turvata esteetön virtsan kulku. Se tuetaan usein ompeleella kiinni ihon pintaan tai rakon puolella ilmalla täytettävällä tulpalla, jotta katetri pysyisi oikeassa paikassa,eikä luiskahtaisi pois. Katetrin asento on hyvä tarkistaa joka aamu. Toinen tärkeä asia on noudattaa hyvää hygieniaa, jotta katetria ympäröivä ihoalue ei tulehtuisi. Ihoa voi suihkutella ja desinfioida tulehdusten ehkäisemiseksi, mutta jatkuva vedessä hautominen ei ole yleensä hyväksi ja on syytä pitää iho katerin ympärillä kuivana. Katetripussi tyhjennetään yleensä kaksi kertaa päivässä ja uusi pussi vaihdetaan kerran viikossa. Kateripussin tyhjennykseessä ja vaihdossa on hyva saada ohjeet "kädestä pitäen", mikä mahdollistaa hyvän hygienian. toteutumisen. Yleisesti tulisi juoda riittävästi, mikä mahdollistaisi virtsan jatkuvan erittymisen ja ehkäisisi kuivumista ja tukkeutumaa sekä infektion muodostumista. Ongelmatilanteita ovat katerin tukkeutuminen ja virtsantulon estyminen katerin kautta. Katetripussi onkin hyvä kiinnittää aina virtsarakon alapuolelle, jotta virtsan suunta olisi painovoiman kautta oikea, eli rakosta pussiin päin. Virtsarakon kipu, täyttyminen ja samea erite katerin kautta viittaavat myös mahdollisiin komplikaatioihin, minkä vuoksi olisi syytä olla yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai avohuollon toimipisteeseen tilanteen korjaamiseksi.