Virtsanpidätyshäiriöt eivät tule kovin usein esille yleislääkärin vastaanotolla. Tilastollisesti nuorilla teini-ikäisillä häiriötä esiintyy muutamalla prosentilla miehistä, ja se on yhteydessä virtsaamisen säätelyjärjestelmän häiriöihin. Aikuisilla virtsanpidätyskyvyn häiriö liittyy erilaisiin hermostollisiin tiloihin jolloin hermoston yliaktiivisuus saattaa lisätä äkillistä virtsaamisen tarvetta ja pidätyskyvyn puutetta.

Erilaiset liikenneonnettomuuksissa saadut selkärankamurtumat ja niitä seuraavat selkäydinvammat saattavat aiheuttaa virtsapidätyskyvyn häiriötä, rakon hallinnan osittaista puutosta tai useammin kokonaan virtsarakon ja suolen hallinnan puuttumisen alaraajojen halvauksen yhteydessä.

Myöhemmästä keski-iästä lähtien iänmukaisen virtsateiden rappeutumiskehityksen myötä pidätyskyky ja säätely heikkenevät ja eturauhasen hyvänlaatuisen suurenemisen aiheuttama ahtauma voi aiheuttaa hallitsematonta ylivuotoa virtsaputkesta. Myös muut yleissairaudet ja esimerkiksi dementia altistavat virtsaamisen häiriöille, samoin eräät tulehdussairaudet. Vanhuksilla voidaan kuitenkin kohtalaisen yksinkertaisillakin tavoilla pyrkiä hoitamaan oireita tehokkaasti.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä virtsanpidätyshäiriön aiheuttaja on usein ollut eturauhasen liikakasvu tai ms-tauti. Lisäksi virtsanpidätyshäiriö miehillä on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset