Lievästä virtsankarkailusta ei tavallisesti ole suurempaa haittaa, mutta oire voi muuttua ajanmittaan ja iän myötä sosiaalisesti ja hygienian kannalta hankalammaksi. Yhteensä voidaan erottaa neljä tyypillistä virtsankarkailutapaa, joissa jokaisella on oma hoitonsa.

Virtsa voi karata joskun ponnistelun yhteydessä, jolloin puhutaan ponnistusinkontinenssista. Pakkoinkontinenssissa virtsa karkaa sen pidätyskyvyn puutteen takia. On olemassa myös näiden sekamuotoja, jossa mukana on sekä ponnistusinkontinenssiin että pakkoinkontinessiin liittyviä oireita ja puhutaan sekamuotoisesta inkontinenssista. Neljäntenä on vielä ylivuotoinkontinenssi, jossa virtsa vuotaa ikään kuin täydestä rakosta yli ja tila on sidoksissa kohdunlaskeumaan.

Lääkäriin (gynekologi) kannattaa hakeutua silloin, kun oireet aiheuttavat selvää sosiaalista tai hygieenista haittaa.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä virtsankarkailun aiheuttaja on usein ollut vaihdevuodet, yleinen ahdistuneisuus, ms-tauti tai paniikkihäiriö. Lisäksi virtsankarkailu naisilla on voinut liittyä 13 muuhun sairauteen.

Keskustelu

4_s

Birke
30. tammikuuta

Hei, onko kellään kokemuksia sellaisesta leikkauksesta, joka auttaa virtsankarkailuun?

2_s

f61-172
31. tammikuuta

Hei Birke! Suosittelen lämpimästi leikkaushoitoa vaivaasi, minä sain avun ja olen erittäin tyytyväinen toimenpiteen tuomasta uudesta elämästäni, nyt kaksivuotta tulee täyteen kuivana. Leikkaus tehtiin paikallispuudutuksella ja toimenpide päiväkirurgia. 10päivää sairauslomaa....

11_s

Vähänonnellinen
23. helmikuuta

Minulta leikattiin joskus alle viiskymmpisenä. Eli kohotettiin rakkoa, joka oli laskeutunut ja aiheutti pidätyskyvyttömyyttä. Taisi käydä niin, että lääkäri sai lisää aineistoa tutkimuksiinsa, minulta vietiin siinä samalla myös kohtu, ehkä jotain muutakin meni ???Nykyisin yli kuusikymppisenä leikkauksen eduista ??? ei ole mitään jäljellä. WC-käynnit tiheitä varsinki jonkun juomisen jälkeen Lenkille ei voi mennä kun ei ole WC:tä matkan varrella. Hankalaa, mutta silti olen oppinut elämään vaivani kanssa. Lääkkeitä käytän satunnaisesti, ne auttavat hieman.

Aiheen kysymykset