Virtsankarkailu on harvinaisempaa nuorilla miehillä, mutta yleistyy myöhemmällä keski-iällä virtsateissä tapahtuvien ikään liittyvien rappeutumisilmiöiden lisääntyessä. Ikääntyvillä miehillä virtsanpidätyskyky alenee sulkijalihaksen heikkenemisen myötä. Myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu voi aiheuttaa virtsateiden tukkeutumisoireita, jotka altistavat toisaalta virtsanpidätyskyvyn häiriöille.

Naisilla lantionpohjan lihasten löystyminen vuorostaan aiheuttaa ikääntyessä tahatontakin virtsankarkailua ja pidätyskyvyn häiriöitä. Muut vanhenemissairaudet kuten erilaiset neurologiset tilat (dementia, muistihäiriöt), infektiot ja muut tilanteet yleensä pahentavat oireita. Miehillä virtsaamishäiriöissä hoitona käytetään usein eturauhasen hyvänlaatuisen suurenemisen estävää lääkehoitoa tai virtsaputkensisäistä höyläystoimenpidettä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä virtsankarkailun aiheuttaja on usein ollut ms-tauti tai epilepsia. Lisäksi virtsankarkailu on voinut liittyä yhdeksään muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

hoitoarska
25. tammikuuta

Kuinka paljon virtsankarkailu voikaan elämään vaikeuttaa. Onko mitään mahdollisutta voittaa oireet? Itselleni oireet toisinaan ovat elämää hallitsevia joissakin tilanteissa. Yleensä virtsankarkailu tapahtuu stressaavissa tilanteissa, juuri kun pitäisi olla parhaimmillaan. Usein mieleeni tuleekin, onko vika korvien vai jalkojen välissä? Jo pelkästään aiheesta keskustelu helpottaisi minua, jotta tiedän olenko oireeni kanssa yksin. Onko kellään vastaavaa ongelmaa ja mahdollista tietoutta toivasta hoidosta?

12_s

TUULA74
22. elokuuta

Minun 9-vuotiaalla tytöllä on nyt viimeisen kolmen vuoden aikana ilmennyt virtsankarkailua. Hänellä selvästi isommat muutokset lisäävät sitä. Ensimmäinen karkailu-aika oli kun neiti meni eskariin: iso muutos, kun oli ollut perhepäivähoitajalla sitä ennen ja nyt olikin paljon tenavia ja isoja uusia juttuja. Sänky kastui 3-6 kertaa viikossa, mutta se meni lopulta pikkuhiljaa ohi. Nyt keväällä oli taas lähes sama juttu ja syy oli se kun sai kuulla, että opettaja vaihtuu syksyllä (Neiti siis todella piti opettajastaan) Kesäloma alkoi ja sänkykin alkoi pysyä kuivana. No viime yönä tapahtui taas vahinko (Joi illalla kyllä saunan jälkeen liikaa)
Päivällä sattuu satunnaisesti vahinkoja, mutta nyt viime viikolla selvästi taas enemmän (Koulu alkoi !). Olemme nyt sopineet neidin kanssa, että hän käy useammin päivän aikana vessassa (siis ihan säännöllisin väliajoin) ja yrittää samalla treenata noita pidätyslihaksia. Nyt katsotaan onko tästä apua vai täytyykö tässä lähteä hakemaan lääkärin apua...
Minusta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ainakin minun tytön kohdalla, ongelma on enempi korvien välissä ja reagoi herkkänä ihmisenä näin. Pidätyskykyähän noin fyysisesti voi hyvinkin treenata ja siihen löytyy hyviä jumppaohjeita ihan netistäkin.

Olisi kiva kuulla ihan lääkärinkin mielipidettä ja ohjeita tähän ongelmaan, joka on meidän yhteiskunnassa varsin nolo asia...

13_s

TriDoc
23. elokuuta

Virtsanpidätyskyvyn suhteen kypsymisessä on lapsilla huomattavia eroja ja viiveitä, eikä taustalla tarvitse olla mitään fyysistä syytä. Voi olla ihan hyvä, että ei kiinnitä liikaa huomiota asiaan, jotta ei lapsi ei kokisi asiaa kovin kielteisenä. Menemättä vielä lääkityksellisiin keinoihin voidaan ilmeisesti hyviä tuloksia saavuttaa säännöllistämällä rakon toimintaa ja nesteen nauttimista ilta-aikaan, jolloin ylenmääräistä pidätyksen tarvetta ei synny öiseen aikaan. Suurimmalla osalla näillä tavallisilla keinoilla asia pikkuhiljaa rauhoittuu. Päiväkirjaa kastelusta voisi kuitenkin alkaa pitää, jotta kaikkea ei tarvitse pitää muistin varassa, jos tilanne ei rauhoitu ja syntyy tarve käydä asiaa selvittämässä lääkärin vastaanotolla.

12_s

TUULA74
2. syyskuuta

Missä vaiheessa lääkäriin ????
Eilen neidillä sattui vahinko kotimatkalla ja toinen illalla, kun olivat ulkona, ja vielä yölläkin sänky kastui ! Ei mitään kirvelyä virtsatessa, mutta voiko silti olla jotain tulehdusta tai jotain...
Eniten nyt huolestuttaa se, kun hän sanoo, että välillä pissa vain tulee ! Saa kuulemma yleensä sen pysäytettyä, mutta ei aina. Olen myös huomannut, että jos maha on vähän löysemmällä, niin ei aina saa pidätettyä kakkaakaan. Olen tosissaan nyt huolestunut....

12_s

TUULA74
3. syyskuuta

Nyt on tuossa näytteet valmiina ja vien ne kohta labraan. Saa tuon tulehduksen poissuljettua.
Mutta olen silti huolestunut...

12_s

TUULA74
9. syyskuuta

Oli tulehdus... ei tosiaan ollut kirvelyä pissatessa, mutta jatkuvia vahinkoja sattui ja jopa tunnin välein...

Aiheen kysymykset