Verivirtsaisuus on aina merkki epänormaalista ilmiöstä. Naisilla epäilty verivirtsaisuus tosin sekoittuu usein normaaliin kuukautisvuotoon tai miehiä yleisempään virtsarakon tulehdukseen. Virtsan seassa oleva veri voidaan havaita joskus paljaalla silmälläkin, mutta yleensä veren määrä on sen verran vähäisempi, että se todetaan vain mikroskoopisessa tutkimuksessa ilman että ulospäin virtsassa havaitaan mitään poikkeavaa.

Verivirtsaisuus viittaa mahdollisiin virtsateiden alueen kasvaimiin, virtsatiekiviin tai munuaisen sairauksiin. Verivirtsaisuus on esimerkiksi rakkosyövän merkittävä ensioire. Verivirtsaisuuden selvittelyissä on tärkeätä ensiksi varmistaa muutamilla toistuvilla seulontamäärityksillä, ettei kysymys ole muusta virtsaelinten ulkopuolisesta verenvuodosta (kuukautiset, ihon haavauma). Kun verivirtsaisuus on varmennettu mikroskooppisella tai silminnähtävällä määrityksellä, olisi asia aina selvitettävä perinpohjaisesti siihen liittyvän pahanalaatuisten kasvainten mahdollisuuden vuoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa virtsarakon tähystystutkimuksen tekemistä.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
109_rs Eturauhassyöpä 1
157_rs Virtsarakon syöpä 1
Stub Virtsatiekivi 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

2_s

f40-2924
20. syyskuuta

onko kenellä ollut oireita sellaisesta,että pissaa tulee ensin viikon verran todella tiheään,painetta alavatsassa ja selässä,"pakko pissata"-tunne,vaikkei paljoa tulekaan.kipua myös mahassa ja alaselässä ja sitten alkaa tulemaan pissan sekaan verihiutaleita.

Pissatulehuskoe otettu viikko sitten,oli negatiivinen. Silloin oli vasta alkanu kivulla j paineen tuntemuksella.Nyt alkanut ilmestyä verihiutaleita sekaan.

12 vuotta voimakkaita opiaatteja mennyt, vaikea selkäsairaus ja paljon leikkauksia, vaikea suolisto-ongelma sekä keuhkosairaudet on "perussairauksina".

Munuaiset? Vai joku muu tulehdus voisiko olla kyseessä?

Kiitti paljon jo etukäteen,jos laitatte omia kokemuksianne, pakko kai se on kuites maanantaina mennä lääkäriinkin,mutta kiva olisi kuulla,onko vastaavia ja kannattaisiko jo mennä pyhänä päivystykseen,voiko olla jokin vakva,esim.munuaisperäinen sairaus?

13_s

TriDoc
22. syyskuuta

Verivirtsaisuus, varsinkin näkyvä sellainen on pikaisen tutkimuksen arvoinen, vaikkei välttämättä koe muita oireita. Silminnähtävän verivirtsaisuuden taustalla on joitakin hyvänlaatuisia syitä, kuten marssimisen aiheuttama hemoglobinuria(=punasolujen rikkoutuminen painovoiman ansiosta) ym. Kuitenkin verivirtsaisuus liittyy myös erilaisiin vakaviin tulehdussairauksiin ja munuaissairauksiin, joten asiaa on syytä selvitellä alkaen oman lääkärin vastaanotolta, jolla on mahdollisuus suorittaa alustavia verikokeita sekä virtsanäytteitä. Verivirtsaisuus on aihe pikaisiin tutkimuksiin ja lähinnä yleiskunto vaikuttaa siihen, tulisisko hakeutua oireen vuoksi päivystykseen. Jos tilaan liittyy kuumeilu ja muu vakava oire, on päivystyskäynti aiheellinen. Muiden oireiden poissaollessa voinee asiaa seurata rauhallisessa tilanteessa 1 yön yli.

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Virtsassani oli verta.Terveyskeskustakstuksessa todettiin puna ja valkosoluja virtsanäytteessä.Jatkotutkimukset suoritettiin eilen virtssarakon tähystys ja viikko sitten virtsarakon ultraäänikuvaus.Rakkossa ei huomattu poikkeavuuksia.Lääkäri mainitsi stikkeleistä. Mitä ne ovat?(Kuvassa näyttivät onteloilta rakon senämissä) Aikaisemmin tutkimusta varten otetut virtsa ja verikokeet olivat myös puhtaat.Viime yönä pakonomainen virtsaamistarve oli voimakas,verta esiintyi joka virtsaamisen yhteydessä. Johtuuko tämä tähystystutkimuksesta, joka oli melko kivuton?