Veripolvi syntyy usein erilaisten vakava-asteisten polvivammojen seurauksena, jossa ulkoinen energia on joko ruhjonut tai vääntänyt polvea siten, että on syntynyt polvensisäisiä nivelside-, kierukka-, rusto- tai luuvammoja, jonka seurauksena polviniveleeseen on vuotanut vamman verta. Veripolvi kertoo siis osaltaan vamman vakavuudesta ja voimasta.

Veripolvi voidaan todeta turvonnutta polviniveltä tutkittaessa tehden polvinivelen punktio, jossa saadaan veristä nivelnestettä saaliiksi. Veripolvi aiheuttaa aina jatkotutkimuksen tarpeen johon kuuluun natiivi-rtg ja mahdollisesti magneettitutkimus sekä myöhemmin polven rauhoituttua suoritettava polven tähystys ja vaurioiden korjaus.

Yleisimmin veripolven taustalla todetaan polvinivelen kierukka- ja/tai eturistisidevamma, harvemmin takarististeen repeämä tai polven ruston tai luun vammoja ja murtumia. Veripolven punktion jälkeen on syytä seurata polven tilan kehittymistä infektioiden varalta, joiden merkkinä saattaa kehittyä kuumeilua tai polven punoittelua ja turpoilua. Hyytynyt veri polven sisällä on bakteerien otollista kasvualustaa, minkä vuoksi tarkka hygienia veripolven hoidossa on tarpeellista.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
249_rs Polvilumpion sijoiltaanmeno 2
Stub Polven eturistisiteen repeämä 1
242_rs Polven nivelkierukan repeämä 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
891_rs Polven nivelkierukan leikkaus 1
Stub Polven eturistisiteen leikkaus 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä