Vatsakivut ovat lapsilla ja aikuisilla tavallisia oireita. Yleisiä hyvänlaatuisia vatsakivun syitä ovat ilmavaivat ja kuukautisiin liittyvät toistuvat kipuoireet. Vatsakipua voivat aiheuttaa liian runsas, rasvainen ja yksipuolinen syöminen, millä on taipumus aiheuttaa ummetusta ja vatsan kipuilua. Yleensä kevyempi kasvisvoittoinen ruokavalio ehkäiseekin vatsavaivoja. Osalla ihmisiä uuteen tai jännittävään tilanteeseen, erilaisiin tunnetiloihin ja muihin mielialatekijöihin liittyvät toistuvat vatsaoireet ja ne ovat helposti tunnistettavissa toistuessaan niin usein. Viruksen aiheuttamissa infektiotaudeissa esiintyy kohtalaisen runsaasti vatsan kipuja, ripulioireita ja oksentelua.

Kokonaisvaltaisilla yleislääkärin tutkimuksilla päästään pitkälle oireiden alkuperään liittyen ja voiden varmentua oireiden vaarattomuudesta samalla poissulkien mahdolliset sairaustilat. Tavanomaisten oireiden hoidoksi riittää tarvittaessa oireenmukainen lääkitys.

Lääketieteelliseksi ongelmaksi äkillinen vatsakipu voi muodostua, kun sen taustalla on vakava vatsan alueen sairaus ja tällöin puhutaan lääkärinkielellä ns. ”akuutista vatsasta”. Vaikka suurin osa vatsavaivoista onkin hyvänlaatuisia ja seurannalla ohi meneviä, voi osa vatsavaivoista osoittautua hyvin hankaliksi, jos niihin ei kiinnitetä ajoissa riittävää huomiota. On muistettava, että varsinkin lapsella harmittomalta vaikuttavan vatsaoireen taustalla voi olla vakava päivystyshoitoa vaativa tilanne.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä vatsakivun aiheuttaja on usein ollut laktoosi-intoleranssi tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi vatsakipu on voinut liittyä 17 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut ruoka-aineen välttäminen. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

2_s

f35-2508
26. kesäkuuta

voiko jostain isommasta tärähdyksestä aiheutua kunnon vatsakipua? elimet tärähtää..tai vatsasta venähtää jotain? itselläni ollut kipua nyt yli viikon alavatsassa aina välillä..

13_s

TriDoc
26. kesäkuuta

Kyllä vatsalihasten tai siihen liittyvien tukikudosten venähtäminen/kramppaaminenkin on mahdollista. (Esimerkiksi pitkään työskennellessä ja vatsalihaksia/tukikudoksia rasittaessa). Urheilijoista painijoilla voi syntyä pehmytosien revähdyksiä rintakehän tai vatsan alueella voimakkaiden harjoitettujen lihassupistusten seurauksena. Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan pehmytkudosvenähdys tai lihasvenähdys paranee yleensä 1-2 viikon kuluessa, mutta isommasta revähdyksestä tai pehmytosakudoksen repeytymisestä voi seurata vamman paranemiseen liittyen arpikudosta, joka voi aiheuttaa pidempääkin kroonista kipuoiretta.
Myös tylppä isku tai venytys voi aiheuttaa kyseisen vatsan pehmytosien repeytymisen tai venähdyksen. Vaikka naurukin tuntuu vatsassa saakka, ei sillä sentään ole haitallisia vaikutuksia, päinvastoin se rentoutttaa ja on hyväksi koko keholle ja sielulle!

1_s

Anonyymi
19. elokuuta

Tässä jo muutaman viikon, vatsani on ollut aina öisin niin kipeä, että herään siihen enkä sitten saa enään unta. Koulu ei jännitä yhtään, enemmänkin odotan sen alkua. Mutta tahtoisin tietää onko tämä normaalia vai pitäisikö huolestua ?

13_s

TriDoc
19. elokuuta

Yleisesti säännöllisesti toistuva vatsakipu voi tarvita jatkoselvittelyä, jos se ei liity tiettyyn tilanteeseen, kuten jännitykseen, hankalaan käsiteltävään asiaan, huolestuneisuuteen, ahdistukseen tai muuhun inhimilliseen asiaan, joka laukaisee kipukohtauksen. Öiseen aikaan syntyvä vatsakipu voi toki olla psykosomaattinen oire ja liittyä unennäkemiseen ja reagointiin päiväaikaisiin tapahtumiin, mutta jos asia herätttää huolta ja toistuu usein, voivat perusselvitykset olla aiheelliset. Paras asiantuntija tilanteessasi olisi sinut hyvin tunteva yleislääkäri, joka pystyy tulkitsemaan oireitasi aikaisempaa sairaushistoriaasi vasten ja sellaiselta saisit nopeimman ja luotettavan avun ongelmaasi!

1_s

Anonyymi
16. marraskuuta

Sairastuin ripuliin vajaa viikko sitten (olen ulkomailla). Kävin lääkärissä ja sain antibioottikuurin sekä ripulia estäviä tabletteja. Noilla ripuli lakkasi, mutta tilalle tuli ajoittain todella kovakin mahakipu. Kipu on jatkunut nyt n. 4 päivää. Välillä tuntuu, kuin vatsa oikein turpoaisi ja olisi täynnä ilmaa. Ruokahalua ei oikein ole ja syömisen jälkeen kipu yleensä yltyykin hieman entistä pahemmaksi. Myös liikkuminen tai pystyssä oleminen tuntuisi pahentavan kipuja. Pitäisikö minun mennä uudestaan lääkäriin vai vain odottaa, jos tämä lakkaisi itsestään? Mistä ihmeestä voi olla kyse?

13_s

TriDoc
16. marraskuuta

Olet saanut antibioottikuurin ilmeisesti epäilynä bakteeriperäiseen suolistoinfektioon. Yleisesti antibiootteja ei Suomessa suolistoinfektion hoitona käytetä, ellei potilaalla ole korkea kuume tai muuten yleistila heikentynyt, jolloin siitä voitaneen arvioida olevan hyötyä sairastuneelle. Tällaiseen tilaan liittyy kyllä tavallisimmin infektioon liitännäisenä vatsakipua ja turvottelua, mutta joskus se voi olla merkki jatkuessaan vakavammasta vatsansisäisestä komplikaatiosta. Asiaa ei voi varmuudella arvioida muutoin kuin tarkistamalla tilanne lääkärin tutkimuksen keinoin. Jos asia huolestuttaa ja kivut jatkuvat, on siinä luonnollisesti aihetta asiaa vielä varmentaa.

1_s

m49-3180
19. tammikuuta

Ei ollut parempaa osiota niin laitan tänne. Eli olen mt-potilas, jolla jatkuvia fyysisiä vaivoja, pahimpana ajoittaiset lamauttavat (ala)vatsakivut. Keliakia tutkittu ilman löydöstä. Nyt ryhdyin laihdutussyistä vähähiilihydraattiselle dieetille, sekä psyykkinen että fyysinen vointi parani aivan radikaalisti, mm. vatsakivut katosivat, hengitys helpottui jne. Ruoka-aineita kokeilemalla erit. vehnä aiheuttaa oireiden pikaisen uusimisen m. 3 t. ruokailun jälkeen, mutta myös riisi, ilmeisesti myös peruna. Monet hiilihydraattipitoisia ruokia - sokeri kuitenkin oireeton.

Nyt esiintyi ilmeisesti aikaisemminkin oireilleen takykardisen rytmihäiriön pahempi kohtaus, joka johtaa jatkotutkimuksiin - mutta ehkä mahd. allergialla on tässä osuutensa kun söin mm. vehnäleseitä sisältäviä sämpylöitä 3 tuntia ennen kohtausta?

Serkuillani on ollut ruoka-aine allegiaa lapsena (mm. viljat). Vaimoni on jo pitkään inttänyt ihan ihoni muutosten perusteella, että minulla täytyy olla ruoka-aine allergiaa - lähihoitaja-siskoni on epäillyt keliakiaa.

Mutta varsinainen kysymys kuuluukin: voiko omiin havaintoihin luottaa, kun verikokeessa ei ole voitu todeta ruoka-aineallergioita? Entä kuinka asiaa voitaisiin jatkossa tutkia? Vai ovatko "omat havainnot" lopultakin ainoa varma todiste?

Aiheen kysymykset