Valkovuoto, ja siihen liittyvä kutina ovat tavallisia naisten oireita, jotka joskus kroonistuvat tai toistuvat kiusallisen usein aiheuttaen merkittävää sosiaalista haittaa ja mielialan laskua. Stressi ja antibioottihoito tyypillisesti voivat lisätä valkovuodon ja kiusalliseksi koetun kutinan ja kirvelyn oireita. Emättimen limakalvo sekä kohdunkaulan erite ylläpitävät normaalistikin jonkin verran eritettä synnytinelimissä. Valkovuodon määrän erittyminen myös vaihtelee kuukautiskierron mukaan hormonitoiminnan vaikutuksesta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä valkovuodon aiheuttaja on usein ollut emättimen hiivasienitulehdus tai kohdunkaulan syöpä. Lisäksi valkovuoto on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

2_s

f61-2941
28. marraskuuta

Minulla on ollut muutaman kerran vähäisessä valkovuodossa 1 mm pituisia (muutama tai yksi) kuin punainen lanka, joka on irronnut kun sitä on koskenit sormella. Minulla ei ole ollut punaisia alusvaatteita. Onko tämä verta? Mistä johtuu?Ikää on 51-vuotta. Gynegologilla olen ollut syksyllä. Kuivat limakalvot.

13_s

TriDoc
28. marraskuuta

Iän myötä naisen kehossa ja fysiologiassa tapahtuu paljon muutoksia, joihin kuuluu myös kehon limakalvon kimmoisuuden väheneminen, oheneminen sekä kuivuminen, mikä altistaa limakalvoa erilaisille toimintahäiriöille, ärsytykselle ja tulehduksille.

Valkovuoto-oireet ja siihen liittyvä verenvuoto sopisivat ajallisesti vaihdevuosimuutosten aiheuttamaksi. Hankalampi asia on, että verenvuoto voi joskus olla yhteydessä muuhunkin kuin pelkästään ohentuneen limakavon oireisiin. Täyden varmuden saaminen edellyttää luonnollisesti sisätutkimusta. Jos kuitenkin on säännöllisesti tai lähiaikoina käynyt gynekologin tarkastuksessa, on mahdollisuus suhtautua oireisiin rauhallisesti, koska oireen hankalammat syyt on todennäköisesti poissuljettu tällä tutkimuksella.

Aiheen kysymykset