Väsymys on ihmisten tavallisimpia kokemia oireita ja täten normaali fysiologinen reaktio työlle, erilaiselle fyysiselle ja henkiselle rasitukselle sekä univajeelle. Väsymys voi esiintyä kroonisluontoisena, jolloin se on yleensä yhteydessä pidemmällä aikaa kehittyviin terveyden ongelmiin tai olosuhteisiin (krooniset sydän- ja keuhkosairaudet, tulehdukselliset sairaudet, allergiat).

Äkillisemmin alkava väsymys voi olla merkki elimistön äkillisestä sairaudesta tai häiriötilasta, kuten erilaisista infektioista, nousevasta kuumeesta tai muusta elimistön ongelmatilanteesta (allergiat). Korkeaan verenpaineeseen, sepelvaltimotautikohtaukseen, aivoverenkiertohäiriöön, matalaan hemoglobiiniin tai verensokeriin, maksan vajaatoimintaan, ylikuntotilanteeseen tai jännittämiseen voi liittyä äkillisesti alkavaa väsymystä. Joskus äkillisen väsymyskohtauksen syy jää tuntemattomaksi huolimatta perusteellisista tutkimuksista.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä väsymyksen aiheuttaja on usein ollut masennus tai fibromyalgia. Lisäksi väsymys on voinut liittyä 61 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut lepo. Myös kahta muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

kylläpä tuo väsymys tuntuu monesta vaevasta johtuvan. liekkö vaikutusta osittain elämäntavoillakkii?

11_s

saruska
23. elokuuta

onko kenelläkään kokemusta äkillisistä väsymyskohtauksista? Ne ovat niin raskaita että melkein on liian raskasta hengittää ja tuntuu melkein kuin taju lähtisi. Miten voi olla että jopa seisoessa ja palvellessa asiakkaita joudun välillä pelkäämään että "nukahdan" äkillisesti ja hetkellisesti...

12_s

TUULA74
23. elokuuta

Ensimmäinen ajatus minulla on sairaus nimeltä narkolepsia. Ei kyllä ihan täsmää siihen, mitä siitä tiedän, mutta voisi olla jonkinlainen lievempi muoto siitä. Tarvitset ehdottomasti lisätutkimuksia, koska tuo ei todellakaan kuulosta mukavalta ja saattaa olla jopa hengenvaarallista !

11_s

Rituli
24. elokuuta

Heippa ! Kyllä minäkin olen sitä mieltä,että tutkimuksiin yritä päästä.Olen kyllä kokenut väsymystä monesti,mutta en kyllä noin voimakkaasti kuin sinä,nämä vähemmätkin ovat inhottavia ,minulla on hellittänyt jonkin verran, tosin nyt kun työ elämän paineet jäi pois,ja se on vähän eri asia,kuin sinulla toivon että saat asioihin selvyyden ja hyvän lääkärin niitä tutkimaan.Lämmöllä Tv.Rituli !

11_s

saruska
26. elokuuta

kiitos vastauksista! puhun yhdelle sukulaiselleni joka on lääkäri ja katsotaan siitä eteenpäin. Kiva kuulla muitakin mielipiteitä kun itsekseni olen vain miettinyt että onko normaalia vai ei.Lämmöllä teitä ajatellen, sara

6_s

lisko
9. kesäkuuta

Moi!
Mulla on kanssa ihan lähestulkoon jatkuva väsymys, mikä ei lähde nukkumalla. Sen lisäksi tulee just noita tajuttomia väsymyskohtauksia, niin ettei jaksa edes sängyssä kääntyä ja hengittäminenkin tuntuu ylivoimaisen raskaalta suoritukselta. Jouduin kerran jopa sairaalaan lähtemään tällaisen kohtauksen aikana, kun en pystynyt paria metriä enempää kävelemään, kun jo rupes jalat tärisemään ja meni ihan maitohapoille. Ihan koko kroppa vaan väsyy elimiä myöten ihan totaalisesti ja tuntuu kuin elämä hiipuis. Sairaala päivystyksessä ei sitten mitään voineet tehdä, kun verikokeet oli ok, mutta nyt olen todella laajoissa tutkimuksissa, koska tämä ei suinkaan ole ainoa oireeni. Pelko pyllyssä odotan mitä musta löytyy... Jaksamisia sinulle.

11_s

Rituli
7. tammikuuta

Tuosta väsymyksestä kysyisin vielä,onko kenelläkään sellaista aamuväsymystä,kun nousee ylös ja vaikka on nukkunut ihan hyvän yön,mutta on vaan väsynyt ja nihkeä olo vaikka veriarvot hemoglopiini ja muut arvot ihan ok...aamupalan ja lääkkeiden oton jälkeen,vähitellen alkaa virkistyä,joskus pikemmin joskus vasta myöhemmin.Jos jollakin on kokemusta tällaisesta ja on saanut jostain avun,niin olisi kiva tietää ?

12_s

Tinhu
7. tammikuuta

Mulle se on jokapäiväistä, mutta se kuuluu tähän mun masennukseen. Aamut ja aamupäivät todella väsynyt ja aloitekyvytön. 12 jälkeen pikkuhiljaa alkaa virkistyä, jos on hyvä päivä. Klo.16 mais on pakko mennä nukkumaan, jos vain pääsen. Sit pari tuntia nukuttua jaksaa jollainlailla klo. 21 asti.
Erittäin rasittavaa. Enkä mä pääse nukkumaan, silloin, ku pitäis, ku lapsiakin on. Rasittaa erittäin paljon sosiaalista elämää. Vieraita ei voi kutsua, eikä yleensäkkään mihinkään mennä, jos en tiedä, että siel pystyy nukkumaan. Läheiset tämän tietää.
Enpä mä paljon sitten kuljekkaan missään.

11_s

saruska
7. tammikuuta

Itsellä kanssa samanlaista, ihan sama kuinka nukkuis ni aina väsyttää ja haluis vaa nukkuu lisää...en tiiä parannuskeinoo, joskus oon menny ystävän kans tekee pienen kävelyn heti ku herään ja sillo päivä menee vähä pirteemmis merkeis...tosin, saatan tarvita päikkärit kuitenki...jakakaa ihmeessä jos tiedätte keinoja!

2_s

N1974
6. maaliskuuta

Fibromyalgiaan liittyy myös tuollainen väsy, että kun herää tuntuu kuin ei olisi nukkunutkaan. Olen huomannut, että kun pidän unirytmin aina samana = 22.30-23 nukkumaan ja herätys 7-7.5h päästä, niin silloin on kaikista virkein olo herätessä, vaikka heräisi herätyskelloon. Joskus viikonloppuna siitä huolimatta, että herää, jatkaa vielä unia ihan nukkumisen ilosta, kun ei tarvitse töihin herätä, niin sitten kun herää niin aina ajattelee, että no niin... piti mun tää taas tehdä. Kuin ei olisi nukkunut ja ihan tokkurassa. Mutta menee sitten jonkin ajan päästä ohitse, onneksi.
Päikkärit sitten kuuluu normikuvioihin.

10_s

Pertti
6. maaliskuuta

Minulla on samanlaiset kokemukset nukkumisen säännöllisyydestä kuin sinullakin. Jos menisi joka ilta nukkumaan n. klo 22.30, niin nukkuisi terveesti suunnilleen klo 6:een asti. Minulla on niin, että mitä myöhemmin menen nukkumaan, sitä aikaisemmin herään. Vähän aikaa se menettelee ihan hyvin, mutta muutaman päivän kuluttua jatkuvat lyhyet yöunet kostautuvat, ja alkaa olla jo melkein sairas olo. Unikin tulee sitä paremmin, mitä paremmin levänneenä menee nukkumaan, niin huvittavalta kuin se tuntuukin.

2_s

N1974
7. maaliskuuta

Juu, ei kärsi lyhyitä unia olla. Ja sekaisin menee, jos usein liian myöhään menee nukkumaan. Minä tahdon heräillä muutenkin aamuyöllä, tosin nukahdan aina samantien uudelleen. Mutta jos menee liian aikaisinkin nukkumaan, niin sitten se vasta heräilyä onkin :)
Minulle on työhön liittyvän koulutuksen lomassa tehty Firstbeat-mittaus, ja siitä näki, että palaudun illalla vielä hereillä ollessa ja iltayöstä parhaiten. Yleensä kuulemma ihmiset palautuu aamuyöstä. Siksi minun pitää rauhoittaa myös illat, että kerkeän palautua päivän touhuista seuraavaksi päiväksi.

11_s

muumimamma
7. maaliskuuta

Mulla oli ennen päiväväsymystä, mutta se meni ohi , kun löytyi syy ja siihen hoito. Nimittäin uniapnea ja hoitona cpap-laite unikaveriksi :)

Ennen en saanut öisin nukkuessain tarpeeksi happea ja siksi olin päivisin väsynyt. Ennen vaikka nukuin, niin kehoni luuli, että on päivä , ja juoksutti yöllä vessassa kuten päivällä..

Mutta kaikki muuttui kun sain uniapnea-diaknoosin ja cpap-laitteen unikaveriksi . Nukun nyt yöni todella paljon paremmin ja olen päivällä virkeä. Laitteen kanssa on hyvä ja helppo nukkua:)hyvää yötä ja rauhaisia unia :))

2_s

Riesa
7. maaliskuuta

En voi mennä nukkumaan esim. klo 21.30, koska herään sitten klo 01.30 ja valvon virkeänä "hyvin nukutun yön" jälkeen. Täytyy tarkkaan katsoa, mihin aikaan menee nukkumaan, ettei tarvitse aamuyöllä kukkua. Ei voi mennä liian aikaisin, koska herää sitten liian aikaisin ja valvoo.

Aiheen kysymykset