Uupumus on koettu tunnetila, joka liittyy yleensä psyykkisestä syystä johtuvaan voimattomuuden ja väsymyksen tunteeseen suhteessa ympäristöön tai sen vaatimuksiin. Ihminen kokee omat kykynsä riittämättömiksi vastata eteen tuleviin haasteisiin ja suojautuu vaistomaisesti uupumuksen tunteella.

Uupumuksen taustalla on joskus selkeä orgaaninen sairaus, joka aiheuttaa elämänhallinnan ongelman, mutta osalla selittäjänä ovat erilaiset psykosomaattisesti koetut tekijät. Uupumisen laukeaminen on yksilöllistä riippuen ihmisten henkisistä ominaisuuksista ja kyvyistä sietää painetta ja stressiä. Usein uupumukseen auttaa aika ja riittävä lepo, joka palauttaa solmussa olevan tilanteen ja mahdollistaa rakentavan toiminnan suunnittelun edessä olevien haasteiden voittamiseksi. Uupumusta ehkäisevät terveelliset säännölliset elämäntavat sekä ympärillä oleva ystäväverkosto.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä uupumuksen aiheuttaja on usein ollut yleinen ahdistuneisuus tai pitkäaikainen masennus. Lisäksi uupumus on voinut liittyä yhdeksään muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet lepo ja liikunta. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
5. elokuuta

Hei!
mulla on kova fyysinen uupumustila,olen käynyt lääkärissä monissa verikokeissa kilpirauhasarvot on myös tutkittu ja kaikki on ollut ok.
Miten henkinen sairaus voisi mukamas aiheuttaa tällasen sairaalloisen uupumustilan,haluaisin tehdä kaikenlaista mutta kun olen niin sairaan uupunt etten jaksa.
mulla on lihasheikkoutta,sydämen muljahteluja,silmäni on usein kuivat,vapinaa,kova unelias olotila joka ei helpotu kun nukun.tämä haittaa elämääni todella paljon.

2_s

f65-3465
5. elokuuta

Millaisessa paikassa/ympäristössä asut/työskentelet? Nuo oireesi viittaavat homealtistukseen tai jopa hometaloihin syntyvien mikrobien/solumyrkkyjen aiheuttamiin oireisiin. Omassa työpaikassani altistuin vuosia homeelle ja sen seurauksille. Alussa ihmettelin vain ääretöntä uupumusta, väsymystä, silmien tikkuilua yms. ja luulin että päässä se vika on. Kunnes asia räjähti ilmi koko työpaikalla, meitä on lähes kymmenen sairastunutta ja ns. homeremontin jälkeen pamahtivat nuo solumyrkyt ilmaan ja taas ollaan sairaita, entistä pahemmin.

6_s

Elisa
5. elokuuta

Johonkin stressitilaan nuo oireet viittaavat, tai sitten juuri tuohon homealtistukseen. Jos olet työelämässä, onko siellä ehkä liikaa paineita, tai onko kotona ongelmia. Itse olen kokenut nuo oireet työuupumuksen takia ja masennustilassa. Tai onko sinulla joku uusi lääke käytössä? Keskustele vielä kerran lääkärisi kanssa, se on varmasti aiheellista.

4_s

Eva
5. elokuuta

Miten on verensokerit?

12_s

f31-3470
7. elokuuta

meidän talossa ei oo hometta,tämä on melko uusi talo ja miehelläni eikä lapsellani ole minkäälaisia home oireita.

Ekaksi tämä alkoi kovalla ahdistuneisuudella,ahdistus oli tosi kova sit iski tämä kova uupuneisuus,elämä on kuin eläisin kuplan sisällä,katselen sen läpi tätä maailman menoa,silmätkään ei usein meinaa pysyy auki ja on vain pakko mennä nukkumaan.mielialani on ärtyisä ja masentunut,mietin onko tässä mitään järkeä jos joudun elää tän kans koko elämäni ajan,siis tän uupumuksen kanssa,henkinen masis menee mut tää fyysinen uupumus on pahin.

6_s

Elisa
7. elokuuta

Sanoisin kyllä, että käypä vielä kerran lääkärillä, uupuneisuus kuuluu sekä masennukseen että loppuunpalamiseen. Henkinen masennus ja fyysinen uupumus kulkee kyllä käsi kädessä, jos on henkisesti masentunut, myös ruumis voi huonosti ja oireilee. Sopivalla lääkityksellä se kyllä helpottaa, mutta vain ajan kanssa, ei heti. Eli, keskustele vielä lääkärisi kanssa.

12_s

f31-3470
7. elokuuta

Donder onko sulla siis kovaa uneliasta oloa kun olet masentunut?lisäksi hirveän raskas olo niin raskas ja uupunut olo että on pakko nukkua lähes koko aika kun olet masiksessa??
Kärsin myös kuolemanpelosta..
käyn kyl terapiassa ja mul on lääkitys cympalta,olen syöny sitä voden mut ei se oo auttanu ja pyyän että se vaihdetaan toiseen mielialalääkitykseen.
Lääkäreiden mielestä mlla ei ole mitään fyysistä sairautta vaan henkinen ahdistuneisuus ja masennus/uupumus,sitä lääkärit ei osaa kertoa et mist tämä johtuu,eikä se ole ehkä niin tärkeetäkään tietää..kuhan ois oikea lääke mikä auttais tähän ni oisin enemmän kuin onnellinen.

mm mulla ilmenee vapinaa käsissä,en jaksa seistä kovinkaan kauaan ilman että istun koska voimat on niin vähäset.hengästyn puhuessani,ja puhuminenkin on rankkaa,istuminenkin on raskasta pahimmillaan.Kaikkion raskasta jopa oleminenkin..

12_s

f31-3470
8. elokuuta

Mulla on myös sillätavalla että on kausia ja päiviä että haluan nukkua kun on hirveän unelias ja nukuttava olotila,ja joskus kausia jollon en halua nkkua vaikka onkin uupunut olo,sillon haluan käydä kaupoissa ja ostaa koko aika jotakin uutta.

Aiheen kysymykset