Unettomuudella tarkoitetaan unensaantiin, unen pituuteen tai varhaisen heräämiseen liittyviä häiriötiloja. Aikuisella normaali yöuni katsotaan olevan 7-9 tunnin välillä. Tätä lyhyempi yöuni on taipuvainen aiheuttamaan univajetta ja päiväaikaista väsymystä.

Iäkkäillä ihmisillä varhainen aamuyön herääminen on tyypillistä liittyen unentarpeen luonnolliseen vähenemiseen iän mukana. Lapsella unettomuus voi liittyä kasvuun ja kehitysvaiheeseen, mutta aikuisella pitkäaikainen unettomuus voi olla merkki psyykkisestä häiriötilasta. Usein syynä on stressi, joka johtuu työ-tai yksityisluontoisista mieltä vaivaavista asioista. On muistettava kuitenkin yksilölliset poikkeamat unentarpeen tyydyttämisessä. Vanhemmat ihmiset ovat joskus huolissaan liian aikaisesta heräämisestä aamuisin. Todennäköisesti kysymyksessä on täysin ikään liittyvä fysiologinen unentarpeen väheneminen, jota ei silloin pidä synnyttää menemällä liian aikaisin nukkumaan.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä unettomuuden aiheuttaja on usein ollut masennus tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi unettomuus on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut liikunta. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
5. marraskuuta

Kirkasvalohoidon tehoa kaamosmasennuksen hoidossa on yritetty erilaisissa ulkomaissa tutkimuksissa arvioida useaan kertaan. Eri tutkimustuloksia yhdistelemällä (meta-analyysi) on päästy käsitykseen, että pientä tehoa kirkasvalohoidolla voi olla hoidossa, mutta ero hoitoa saamattomiin ihmisiin on pieni. Kirkasvalohoidon tehoa unettomuuden hoidossa ei ole osoitettu juuri ollenkaan. Täysin vailla perusteita ei kirkasvalohoito liene ,vaikkakin vaikutus on pieni. Onko muita keinoja hoitaa kaamosmasennusta ja unettomuutta?

1_s

Anonyymi
18. helmikuuta

Unettomuudesta olen kärsinyt so many years...Mutta nyt löytyi hyvä kikka. Ostin laadukkaan yömaskin silmieni eteen ja "simsalabim" yöuneni ovat parantuneet dramaattisesti : ) Kolmannet versiot olivat hyvät jotka eivät kiristäneet päätä ja ne sai hyvin myös nenän kohdalta pimentämään näkymää. Todella iloinen olen tästä oivalluksesta. kokeilkaa ihmeessä muutkin yökukkujat tätä kikkaa ja ei pidä heti heittää maskia pois. Se ottaa vähän aikaa viikon ? i guess ? ennenkuin siihen tottuu kunnolla. Mutta suosittelen lämpimästi !

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Melatoniini on mainio apu unettomuuteen.
Auttaa nukkumaan kauemmin ja paremmin.
Melatoniinin avulla pääsin eroon jopa nukahtamispillereistä.
Olo on nyt erinomainen.

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Herättävä kirkasvalolamppu ei ole ollenkaan hullumpi keksintö.
Pääsee paljon helpommin ja nopeammin vireystasoon.
Herättävään valoon on miellyttävä herätä ja on virkumpi ja "hereillä" nopeammin.
Oman kokemukseni mukaan se antaa hyvän alun päivälle, toista talvea se on apunani.
Ei mennyt rahat hukkaan.

6_s

Elisa
3. tammikuuta

Minäkin käytän sarastusvaloa herätykseen. Ei se nyt unettomuuten ole auttanut, aamuvirkeyteen kyllä. Mutta on muuten niin upea väline aamuherätykseen, en mistään hinnasta enää luopuisi siitä, taitaa olla jo kolmas, ellei neljäs vuosi menossa..

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Olen kärsinyt nukahtamisvaikeuksista vuosia. Iltayöstä ajatukset pyörivät päässä, uni ei tule, vaikka mitä keinoja olisin käyttänyt.
Ajattelin kokeilla melatoniinia, ei ota jos ei annakaan-periaatteella.
Luontaistuotekaupoissa on myytävänä "Sininen uni"-nimistä melatoniinituotetta. Suhtauduin epäillen siihen, niinkuin kaikkiin "luontaislääkkeisiin", mutta ihmeitten ihme, se auttoi jo ensimmäisestä yöstä alkaen. Ei sekään täydellinen valmiste ole, eikä kaikille ehkä auta, mutta omalla kohdallani se auttaa hyvin.
Otan ajoissa melatoniinin ennen nukkumaanmenoa, ohjeen mukaan voi ottaa 1-2 pilleriä, itse otan 2 pilleriä ja pääsen melko helposti unen päästä kiinni entiseen verrattuna ja nukun levollisemmin. Jos heräilen yöllä, nukahdan kohta helposti uudestaan. Tuntikausien unen odottelu on mennyttä elämää. Aamuisin olo on levännyt ja hyvä. Melatoniinia voi saada myös lääkärin reseptillä.

1_s

Anonyymi
3. tammikuuta

Melatoniini on hyvä valmiste, mutta sen käytölle on rajoituksia ja se on kolmio-lääke ! Googlatkaa ainakin ensin tietoa melatoonin yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa tai paljon mieluummin menkää lääkärille hakemaan resepti, tulee keskusteltua haitta- ja yhteisvaikutuksista !
Sininen Uni-valmisteessa on puutteellinen käyttöohje.

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Melatoniini on elimistön oma hormooni, ei lääke varsinaisesti.

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

TriDoc, haluaisin tietää lääkärin mielipiteen, kauanko voi käyttää yhtäjaksoisesti melatoniinia ja millä annostuksella ?
Söin 3 viikkoa Circadinia 2 mg ja jatkoin luontaistuotekaupan melatoniinilla 2mg, eli nyt olen syönyt melatoniinia yhteensä 6 viikkoa. Oloni on oikein hyvä nyt.
Takana on viiden vuoden unihäiriöt/unettomuus. Alkuyöstä en saanut ollenkaan unta, vasta aamuöisin klo 3-6 välillä, joten jouduin käyttämään unillääkkeitä, että jaksan töissä.

Melatoniini on muuttanut elämäni täysin. Nukun nyt hyvin ja olen virkeä päivällä. Monet muutkin oireilut ovat hävinneet hyvän yöunen myötä näin nopeasti, pidän sitä ihmeenä.
Olen parina yönä kokeillut jättää melatoniinin ottamatta, en saa unen päästä kiinni.
Kauanko voi siis melatoniinia yhtäjakoisesti syödä ja olisiko jotain muuta huomioonotettavaa, haittavaikutuksia ? En halua terveyttäni vaarantaa.
Nyt voin tosiaan erinomaisen hyvin.

1_s

Anonyymi
13. tammikuuta

Kerro, miten vaikuttaa ja toivottavasti lääkäri myös vastaa kysymyksiin !

13_s

TriDoc
14. tammikuuta

Melatoniinilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia uni-valverytmiin. Koska kysymyksessä on elimistön oma hormoni, ei sen käyttö aiheuta riippuvuutta. Vaikutukset uni-valverytmiin ovat ainakin kahtalaiset. Toisaalta melatoniini aiheuttaa iltaisin 30-60min ennen nukkkumaan menoa luonnollisen väsymyksen tunteen ja aikaistaa samalla nukkumaan menoa. melatoniinista saattaa siten olla hyötyä nykyaikana ihmisille, joilla nukkumaanmenoaika on myöhentynyt tai muuten mennyt epäsäännölliseksi.
Melatoniini on Suomessa liian vähälle arvioinnille ja keskustelulle jäänyt valmiste. En näe suoraan sille haittavaikutuksia enempää kuin muillakaan unilääkkeinä käytettäville valmisteille. Usein viikkoja-kuukausia jatkunut käyttö vaikuttaa unirytmiin usein myönteisesti niin, että lääkitys voidaan rytmin vakiintuessa pikkuhiljaa purkaa.

1_s

Anonyymi
19. tammikuuta

Hei Female66 ! Kiva ja kiitos, että kerroit sinun kokemuksestasi Ymmärtääkseni melatoniini vaikutta parhaiten niillä, joilla on viivästynyt unensaanti, jotka valvovat alkuillasta.
Ja onkohan myös ikä jonkun verran merkittävä tekijä joskus ? Lääkäri osaa tähän vastata parhaiten.
Olen siinä käsityksessä, että melatoonin vaikutus noin yli 50 vuotiailla on parempi, koska ikää myöten melatoniinin oma tuotanto vähenee siellä jossain "käpyrauhasessa".
Ehkä minä olen "täsmäpotilas" melatoonin vaikutukselle, koska se vaikutti minulla heti, ensimmäisestä yöstä alkaen.
Univaje ja väsymyskin oli tosin mittava.
Monta vuotta valvomisia.
Aloin melatoniinin ansiosta saada aika helposti unen päästä kiinni alusta alkaen ja nukuin onnellisen hyvin kuin pumpulissa ja
edelleenkin, vaikka pidän pieniä pausseja sen ottamisessa.
Olen 54v.
Paranevia unia sinulle ja kaikille samasta ongelmasta kärsiville !

Aiheen kysymykset