Ummetus on yleisimpiä ruoansulatuskanavan oireita, josta erityisesti vanhemmat ihmiset helposti kärsivät. Syynä on usein runsas, rasvainen ja yksipuolinen ruokavalio, vähentynyt liikunta tai pitkäaikainen paikallaanolo, vähentynyt suolen kimmoisuus ja supistelu sekä vähäinen nesteiden saanti tai sen menetys (alkoholi). Myös jännittäminen ja hermostuneisuus saattavat aiheuttaa ummetusoireita.

Lapsilla ummetus on tavallinen oire, sillä lapset eivät välttämättä pysty säätelemään ruokavaliotaan aikuisten tavoin. Jännitysoireet ja erilaiset tunnetilojen vaihtelut ovat myös lapsilla voimakkampia, mikä voi altistaa joskus ummetukselle. Rasvaiset, runsaslihaiset ja yksinkertaiset ruoat voivat aiheuttaa ummetusta. Kasvis- ja hedelmäpitoinen monipuolinen ruoka riittävän nesteen kera nautittuna on parasta ummetuksen hoitoa. Ummetusta on helppo hoitaa myös erilaisilla vatsan toimintaa tehostavilla valmisteilla, joita on saatavilla käsikauppalääkkeinä. Niiden vaaikutus perustuu suolen toiminnan kiihdyttämiseen tai ulosteen massan pehmentämiseen, jolloin ummetustaipumus yleensä helpottaa.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ummetuksen aiheuttaja on usein ollut kilpirauhasen vajaatoiminta tai Ärtyvän suolen oireyhtymä. Lisäksi ummetus on voinut liittyä viiteen muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut suolen toimintaa lisäävät lääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
5. maaliskuuta

Laiskan suolen toiminta tehostuu kun nostaa kädet ylös" tulostusta" toimittaessa. Kokeiltu on ja viestiä viety edelleen!

1_s

Anonyymi
14. toukokuuta

Tää on vaivannu mua jo iät ja ajat, enkä tiiä missä mättää. Liikun riittävästi (hyötyliikuntaa suurin osa), syön kasviksia, hedelmiä ja kuitupitoista ruokaa ja juon vettä. Eikä silti tule mitään ulos! on kyllä täyteen tupattu olo.

13_s

TriDoc
21. toukokuuta

Ummetus on useinmiten hyvänlaatuinen oire, mutta pitkittyneessä tilanteessa se saattaa olla merkki suolistoperäisestä poikkeamasta, joka saattaa vaatia jatkoselvittelyjä ensin lääkärin vastaanotolla. Oireenmukaisena hoitona yleensä mainitsemasi kasvis-ja kevyt ruokavalio sekä veden juonti auttavat hyvin. Hedelmistä varsinkin luumujen nauttiminen vähentää ummetustaipumusta. Itse pidän luumuja erittäin tehokkaina ummetuksen hoitoon! Myös oireenmukaisesti tehoavia lääkevalmisteita on olemassa. Yleislääkäreillä on tämän oireen hoidossa varmasti hieman toisistaan eroavia omia koeteltuja tai omaksuttuja käytäntöjä, jotka kaikki kuitenkin vaikuttavat tähän oireeseen helpottavasti ja uskoakseni yhtä hyvin. Mainitsen tässä yhteydessä laktuloosivalmisteen (lactulos, levolac), koska tunnen sen vaikutustapaa käytännössä ja sillä on yleisiä hyviä sisäelin- ja suolistovaikutuksia ja on vaikutustavaltaan hellävarainen ja mielenkiintoinen. Laktuloosi on eräänlainen sokerivalmiste (Polysakkaridi), joka säännöllisesti aamuisin nautittuna hajoaa paksussa suolessa eri sokereiksi aiheuttaen suolensisäisen osmoottisen paineen ja suoliston peristaltiikan kiihtymisen ja siten auttaa ummetukseen luonnollisella tavalla. Laktuloosi on fysiologinen valmiste, jolla on myös edullisia vaikutuksia maksan toimintaan tehostaen maksateiden aineenvaihdunnallista virtausta suoleen (ilmeinen maksateitä puhdistava vaikutus osmoottisen imun vaikutuksesta). Jos päätyy oireenmukaiseen ummetuksen hoitoon laktuloosivalmisteella, sen käyttö kannattaa aloittaa pienillä annoksilla ja odottaa valmisteen ulosteen pehmentävää vaikutusta muutaman päivän, ennenkuin suurentaa annosta. Suuria annoksia käyttäessä vaikutus on nopeampi, mutta sen seurauksena syntyy yleensä samalla ripuli.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Minulla on tilapäiseen ummetukseen auttanut ruusunmarjasose(Piltti).

11_s

Minella
27. heinäkuuta

Kuinka kauan ihminen voi pysyä hengissä ulostamatta? Minun pisin täysummetukseni kesti lähes neljä viikkoa, ja loppuvaiheessa olin jo tosi kipeä ja toimintakyvytön.

Tällä hetkellä pitkästä aikaa vaikea ummetuskausi menossa. Jostakin syystä näyttää siltä, että mitä terveellisemmin syön, sitä pahemmin mahani reagoi joko kipu- ja ripulikohtauksilla tai ummetuksella. Tasaisimmin vatsani toimisi, jos söisin vain vaaleaa leipää ja pitäisin ruokavalion muutenkin hyvin epäterveellisenä (paljon hiilihydraatteja ja rasvaa). En tiedä, mistä johtuu. Ärtyvän suolen oireyhtymä diagnosoitu vuosia sitten ilman poissulkevia tutkimuksia.

Minun ummetuskausiini eivät ole luumut tai pellavansiemenet riittäneet. Tälläkin kertaa olen popsinut kuivattuja luumuja viikon ilman mitään vastetta. TriDocin suosittelemassa Laktuloosasta minulla on hyviä kokemuksia - se on ollut minulle ehdottomasti paras ummetuslääke. Senkin tehoaminen tosin vie muutaman päivän. Pitäneekin käydä ostamassa sitä huomenna - aiempien kokemusteni perusteella en usko, että tämä tästä itsekseen ratkeaisi.

4_s

Helena
27. heinäkuuta

Vinkki (olen kokenut hoitaja); Movicol on hyvä, jos täyttyneen suolen pehmittäjä. Kannattaa lukea ohje ja noudattaa sitä. "työntövoimaa" saat Laxoperonista (voi olla apteekissa toisella nimellä). Kun/jos aloitat kuitujen käyttöä, lisää niitä vähitellen...vasta 3kk kuluessa suolesi tottuu kuituun. Ärtynyt suoli on hankala seuralainen, mutta sitkeydellä se (joskus) saa hallintaan. On myös omaa henk.koht.kokemusta.Toivottavasti saat tilanteen laukauistua. t. Helena

10_s

Pertti
23. syyskuuta

Edellä olevissa kirjoituksissa on kuvattu todella pahoja ongelmia ja niiden hoitoon tarvitaan varmaan lääkkeitä, joista TriDoc 21.05.09 luetteli esimerkkejä. Tilapäisiin mutta liian usein toistuviin ongelmiin riittävät varmaan myös TriDoc´n mainitsemat luumut. Esimerkiksi 2 kpl aamuaterian aikoihin, 2 kpl lounaan aikoihin ja taas 2 kpl illallisen aikoihin on varsin tehokas tapa saada vatsa toimimaan jatkuvasti normaalisti. Kätevintä on ehkä käyttää muovipussissa myytäviä kivettömiä luumuja, jotka ovat mehukkaita ja varsin hyvän makuisia. Tällä tavalla välttää käyttämästä ei-luonnonmukaisia tuotteita, joilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia ja jotka yleensä tulevat huomattavasti kalliimmaksi. (TriDoc´n kirjoituksessa kylläkin mainittiin joitakin luonnonmukaisiakin lääkkeitä tai vastaavia.)

13_s

TriDoc
24. syyskuuta

Helena kertoikin Sinulle hyviä neuvoja. edellä onkin ihan kohtuullisesti ohjeita ummetuksen itsehoidosta. Oireena ummetus on länsimaista ruokavaliota noudattavilla melko yleinen. Mitä kasvisvoittoisempi ja monipuolisempi ruokavalio on, sitä vähemmän ummetus todennäköisesti vaivaa. On hyvä muistaa, että pitkään kestäneen ummetuksen taustalla voi olla vakavakin sairaus, vaikka yleisimmin kysymys on pääosin ruokavalion ja elintapojen (vähäinen liikunta)aiheuttamasta oireesta.Tämän vuoksi on hyvä hoitaa ummetusoiretta kehoa kuunnellen ja ymmärtäen tavallisimpien ummetuslääkkeiden vaikutusmekanismia.

2_s

f25-3087
15. marraskuuta

Heeiii olen vähän nuorempi nais henkilö ja yleensä ruoansulatukseni on ollut todella nopea mutta viimeisen kuukauden aikana se on hidastunut huomattavasti... onko tämä vain tilapäistä? mistä voi johtua mikä tähän auttaa?

10_s

Pertti
2. huhtikuuta

Kysymyksesi esittämisestä on jo kulunut kauan aikaa. Ehkä olet jo käynyt lääkärissäkin ja saanut vastauksen kysymykseesi. Liian lyhyet yöunet ainakin aiheuttavat ummetusta ja vastaavaa, ellei muuta selitystä löydy, ja on tullut liikaa valvottua.

11_s

caren
3. huhtikuuta

Pitkä aika on kysymyksistä, mutta aihe on aina päivänpolttava! Itse kärsin suolistovaivoista valtavasti tässä taannoin,ja vieläkin jonkin verran. Voin sanoa, että kaapistani löytyi varmasti kaikki apteekin käsikauppalääkkeet, mitä on vatsan toimintaan valmistettu! Nyt kuitenkin sairaalasta annettiin uusi ummetuslääke, Magnesiamaito, jolla tulee kohdallani hyviä tuloksia. Sitä otetaan 10ml 3-4 krt päivässä, ja jo yleensä aamulla, kun otan ennen puuroa ekan "hömpsyn", alkaa suoli pelaamaan melko pian.

Saa apteekeista...on kallista, mutta on mielestäni sen arvoista.Kannattaa ainakin kokeilla=)

Aiheen kysymykset