Ulosteen mukana tuleva veri aiheuttaa oireen voimakkuutensa vuoksi usein tarpeen yleislääkärin selvittelyyn. Tavallisimmin peräpukamista tai peräaukon suulta mekaanisen hankauksen johdosta (pyyhkiminen, kovan ulosteen aiheuttama verenvuoto) vuotava veri on kirkkaanpunaista ja usein värjää koko pöntön sisäpinnan punaiseksi. Oire on tavallinen ja toistuva herkkäihoisilla ihmisillä. Oire on vaaraton ja lääkärikäynti on tarvittaessa tarpeen lähinnä perussyyn tutkimiseksi ja hoitamiseksi (peräpukama).

Veri ulosteessa liittyy myös kroonisiin suolistosairauksiin. Usein niiden ilmenemisvaiheessa potilas hakeutuu jatkoselvityksiin verisiin löysiin ulosteisiin liittyen. Veriulosteet liittyvät suoliston verestävään tulehdukseen, joka rauhoittuu yleensä tulehdusta estävällä lääkehoidolla. Kroonisten suolistosairauksien (haavainen paksunsuolentulehdus, chronin tauti) pahenemisvaiheissa voivat veriulosteet ajoittain uusia.

Tummempi mustikan värinen veri tai hyytymät ovat peräisin syvemmältä suolesta, jolloin kroonisen suolistosairauden, kasvaimen tai muun selvitettävän syyn mahdollisuus on olemassa. Täysin hiilenmustina tulevat ulosteet voivat olla peräisin jopa mahalaukun vuotavasta haavasta. Hoitoon on hakeuduttava tällöin päivystyksenomaisesti, koska verenvuoto suolensisäisesti ei välttämättä lopu itsestään vaan on hoidettava tähystyksellisin toimenpitein.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
120_rs Haavainen paksusuolentulehdus 2
Stub Peräpukamat 2
42_rs Crohnin tauti 2
Stub Anemia 1
Stub Kolera 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset