Ulostamiskipu voi johtua monesta eri tekijästä tai syystä. Sen syntyyn voi vaikuttaa ulosteen kiinteys ja lähinnä sen kovuus, ummetustaipumus, peräpukamat, peräaukon haavaumat sekä krooniset suolistosairaudet ja peräaukon tulehdukset. Ulostamiskipua voi esiintyä myös lantion elinten laskeuman aiheuttamana. Yleisimmät näistä syntyvät myomaan eli lihaskasvaimeen liittyen sekä virtsarakon tai kohdunlaskeuman pahentuessa. Lantion elinten laskeuman aiheuttamassa ulostamisoireissa tilanne on tavallisesti niin pitkällä, että tarvitaan yleensä leikkaushoitoa palauttamaan lantion rakenteiden aiheuttama vääristyminen ja peräsuolen painuma.

Kivulias ulostaminen on yhteydessä ummetukseen lisäksi peräaukon limakalvon eriasteisiin vaurioihin, tavallisimmin peräaukon tulehtuneisiin laskimolaajentumiin eli peräpukamiin, joita voi olla sekä peräaukon ulko- että sisäpuolella. Kipu voi liittyä myös peräaukon limakalvon haavaumiin tai tulehtuneisiin onkaloihin (fisteli). Myös erilaisissa suoliston tulehdustaudeissa peräaukon limakalvo tulehtuu välillä. Peräaukon kivulias tai verenvuotoa aiheuttava tilanne on syytä selvittää yleislääkärin/kirurgin vastaanotolla, koska peräaukon limakalvon vaurio voi aiheutua myös pahanlaatuisesta kasvaimesta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ulostamiskivun aiheuttaja on usein ollut endometrioosi. Lisäksi ulostamiskipu on voinut liittyä kolmeen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Endometrioosi 6
119_rs Ärtyvän suolen oireyhtymä 2
120_rs Haavainen paksusuolentulehdus 1
Stub Peräaukon haavauma 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä