Tykyttelyllä tarkoitetaan yleensä sydämen nopeaa pulssia. Normaali pulssitaso vaihtelee 45-75 lyöntiä/min. Tämän ylittävältä osalta voidaan puhua nopealyöntisyydestä tai tykyttelystä, joka kuvaa tunnetta yleensä kehon rauhoittuessa yöpuulle. Sympaattisen hermoston aktivoituminen lisää sydämen syketaajuutta, mikä syntyy mm. stressitilanteessa tai kun ihminen on kiihtynyt tai hermostunut. Muita sydämen sympaattisen hermoston häiriötiloja voivat aiheuttaa valvominen ja unirytmin häiriöt.

Tykyttely on yleinen oire kilpirauhasen tilan häiriöissä, kuumetiloissa, jännityksestä tai ahdistuksesta kärsivällä, erilaisten lääkitysten sivuvaikutuksissa sekä sydämen rytmihäiriöistä kärsivillä. Naisilla tykyttelyä voi esiintyä yhtenä vaihdevuosien hormonaalisena oireena hikoilun ja ihon punoittelun lisäksi. Yleensä tykyttely liittyy tunnetilaan, rauhattomuuteen ja elimistön aktivaatioon, mutta taustalta löytyy toisinaan myös selkeä sairaus.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä tykyttelyn aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö, migreeni tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi tykyttely on voinut liittyä 11 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut lepo. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset