Suonenvedolla käsitetään äkillistä, ennalta-aavistamatonta lihaksen supistumista, joka tavallisesti myös aikaansaa voimakkaan kiputuntemuksen supistusalueella. Useilla ihmisillä on kokemusta suonenvetotuntemuksista esimerkiksi uidessa, mikä saattaa aiheuttaa vakavan toispuoleisen alaraajan kramppitilanteen. Suonenveto voi olla niin voimakas, että se johtaa äkillisen alaraajan kouristuksen vuoksi hukkumiseen. Tämän vuoksi luonnonjärvessä uidessa tulisi aina uida rannan suuntaisesti siten, että jalat yltävät koko uintimatkan aikana suurinpiirtein pohjaan.

Yleisesti suonenveto on vaaraton lihassupistustila, eikä se yöllisenäkään ole harvinainen. Yleensä suonenveto syntyy öisin edeltävän päivän rankkaan rasitukseen liittyen. Joskus raajojen suonenvedot voivat olla merkki verensokerin kohoamisesta ja siten diabeteksen puhkeamisesta. Myös verenpainelääkityksenä käytettävät b-salpajalääkkeet saattavat aiheuttaa jalkojen öistä kylmäämistä ja jopa suonenvetoa. Jos oireet ovat haittaavia eivätkä asetu, kannattaa sivuvaikutuksista ilmoittaa hoitavalle lääkärille lääkityksen vaihtamista ajatellen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä suonenvedon aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia tai ms-tauti. Lisäksi suonenveto on voinut liittyä yhteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
130_rs Fibromyalgia 8
28_rs MS-tauti 5
258_rs Suonikohjut 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Luurankolihasten spasmien hoitolääkkeet 1

Keskustelu

7_s

f68-2507
25. kesäkuuta

Suonenveto
En uskalla mennä takaisin vuoteeseen koska pelkään että kova suonenveto iskee jälleen. Se tuli taas (on tullut joskus ennenkin), vuorotellen kumpaankin reiteen ja oli erittäin voimakas ja kivulias. Siitä se siirtyi pohkeisiin ja jalkaterään, joka vääntyi alaspäin. Kun selvisin keittiöön join nopeasti pari lasia vettä ja otin magnesiumia ja ibuprofeiinia. Menin takaisin vuoteeseen ja liikuttelin jalkojani, mutta tunsin suonenvedon vaanivan. Oli pakko nousta vaikka väsyttää kovasti. Pelkään sen tulevan taas. Mitähän minun olisi tehtävä?

13_s

TriDoc
25. kesäkuuta

Olet tehnyt oikeat ensitoimet oireeseesi! Joskus näistä huolimatta jäytäminen pohkeessa saattaa jatkua. Taustalla voi olla koko päivän kestänyt kävely tai seisominen, mikä on rasittanut pohjelihaksia ja niitä voisi yrittää vielä venytellä "auki" seisomalla kädet seinää vasten ja vuorotellen venyttää toista pohjetta ja takareittä. Toinen vaihtoehto olisi laittaa jalkapohja seinää vasten yrittäen venyttää pohjetta mahdolisimman suorassa seisoen tai seisoen päkiöiden varassa rappusten reunoilla, jolloin pohkeet venyvät. Jos tilanne jatkuu näistä huolimatta ja kipu yltyy ja kroonistuu, voi taustalla epäillä muutakin syytä, mutta jumpalla useimpien kiputilojen pitäisi hellittää.

1_s

Anonyymi
24. helmikuuta

Suonenveto
minulla on se vaiva joka öinen,se ei ainakaan minulla johdu siitä rasittaako jalkoja vai ei (aito merisuola autaa hiukan, ja yöllä villasukat jalassa) saatan olla rämpimässä noin puolimetrisessä lumessa metsätöissä tai oleskella sisällä tekemättä mitään joka rasittaisi jalkoja, silti suonenveto on vaivana.

1_s

Anonyymi
3. lokakuuta

Minulle iskee väitämättä aivan kamala suonenveto jos pidän jalkaa koukussa ja ojennan nilkkaa suoraksi. Kerran tein leikkimielistä testiä netissä, jossa piti kirjoittaa virkkeitä määrätyllä kehon osalla ja kun tuli varpaitten vuoro sain yli viiden minuutin kestävän, järkyttävän tukaisan suonenvedon pohkeeseen. Kipukynnykeni on hyvin korkea enkä muista että olisin koskaan ennen huutanut kivusta kuten tuon suonenvedon aikana. Kyllä tuli ladottua kaikki tutut kirosanat läpi ja naapurt varmasti miettivät että ketä teurastetaan.
Kun suonenveto meni ohi en uskaltanut liikahtaa mihinkään suuntaan, joka kerta kun vähääkään jännitin pohjetta tuntui että suonenveto alkaa uudestaan.

2_s

N1974
3. lokakuuta

Minulla alkaa tosi helposti myös krampit jalassa. Varsinkin jalkapohjassa. Jumpassa on aina tyhmiä nuo nilkka koukuun ja ojennus... aina alkaa kramppaamaan.