Molemminpuolinen silmien arkuus ja kipu liittyy useimmin silmien alueen allergisiin tiloihin tai tulehduksellisiin tiloihin. Varsinkin kevätaikaan allergia- ja tulehdusoireet saattavat esiintyä silmissä päällekkäin, jolloin niiden hoidossa on otettava huomioon molempien sairauksien hoidon periaatteet. Esiintyessään toispuolisena silmän kipuna tai arkuutena voi kysymyksessä olla paikallinen silmien vierasesine tai muu toispuoleinen syy kuten herpesviruksen aiheuttama toispuoleinen sarveiskalvon haavauma, jonka vuoksi tarkka silmätutkimus lääkärin tekemänä voi olla tarpeen.

Erityisenä oireena kuvataan keväisillä vaaleilla hangilla syntyvä "lumisokeus", joka käytännössä aiheutuu auringonsäteiden (ultraviolettisäteet) heijastuessa vaalealta lumipeitteiseltä pinnalta aiheuttaen silmien ärsytyksen ja arkuuden niin, että syntynyt silmien särkytila tila pakottaa pitämään silmät kiinni ja lepäämään kivut pois. Sama tilanne syntyy hitsauskaaren synnyttämän valokaaren vaikutuksesta, jos ei käytetä suojalaseja. Tila on vaaraton, mutta pakottaa lepäämään kivut pois. Hitsauksen jäljiltä kannattaa kuitenkin tarkastaa lääkärin johdolla, ettei mitään hitsauskipinöitä ole jäänyt silmiin.

Pitkittyessään silmien arkuus ja kiputila on syytä tarkistaa silmälääkärillä, koska se saattaa olla merkki myös vakavasta värikalvon tulehduksesta tai vanhemmilla ihmisillä silmänpainetaudista tai sen äkillisestä pahenemisesta. Yleensä kohonnut silmänpaine ja sitä myöten kipu ja ärtyminen liittyvät vasta edenneeseen silmänpainetautiin, ja syntyäkseen vaatii normaalin silmänpaineen kaksinkertaistumisen. Joskus silmien kipuoire voi tulla melko äkisti silmänpainetaudin äkillisessä muodossa ja vaatii päivystyksellistä silmälääkärin tutkimusta.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
220_rs Iriitti 2
Stub Lumisokeus 2
Stub Myyräkuume 2
Stub Silmän vierasesine 1
Stub Sarveiskalvon haavauma 1
Näytä kaikki

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

11_s

abuela
4. maaliskuuta

Mistähän johtuu kun ykskaks kaupassa vasemman silmän ulkoreunassa tuntui äkillinen kova kipu,kuin olisi neulalla pistetty ja sama toistui taas tänään????
Onko kyseessä ehkä silmänpaine tai joku ikärappeuma?
Mitä tehdä?

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Äkillisiä viiltäviä tai pistäviä kipukohtauksia voi olla eri puolilla kehoa ja varsinkin pään alueella ilman että sellaisen taustalla olisi varsinaista sairautta. Usein lihasjännitys tai muu syy riittää laukaisemaan sellaisen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa joskus jopa tunteet voivat välillä kanavoitua fyysisiksi oireiksi. Olisin huolissani kroonistyyppisemmästä kivusta tai oireesta joka vaivaa pidemmällä aikaa. Mitä lyhyempikestoisia ja harvemmin oireet tulevat sitä todennäköisempää on niiden harmittomuus.

11_s

abuela
5. maaliskuuta

Kiitos vastauksesta.
Nyt näitä kipukohtauksia on ollut lähes päivittäin ja ne tuntuu kuin olisivat silmämunassa tai luomessa.
Mulla on silmät vuotaneet jo kauan mutta nyt huomasin että ne eivät enää vuoda juuri ollenkaan.
Olisiko joku "tukos" tms?
Mulla kuivaa kyllä kaikki limakalvot nyt erikoisen paljon.
Yön aikana kertyy nieluun paksuja ,melkein verisiä limaklönttejä ja kieli on ihan punainen ja tarttuu kitalakeen kiinni.????

11_s

abuela
5. maaliskuuta

Niin,piti myös sanomani että jo noin 1,5 v sitten silmälääkäri sanoin paineiden olevan vähän koholla.
Olen jo 62 vuotias niin etten enää mikään pienokainen.

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Hei vielä. Antamillasi tiedoilla olisi aiheellista käydä silmälääkärin tarkastuksessa. Tarkastuksen tarpeen aiheuttaa 1.5 v. aiemmin todettu silmänpaineiden lievä koholla olo, joka liitettynä oireisiin aiheuttaa selvityksen tarpeen.

11_s

abuela
5. maaliskuuta

Kiitos neuvoista.
Meen silmälääkärille.

Aiheen kysymykset