Seksuaalinen haluttomuus on erilaista eri ikäisillä ihmisillä. Nuorilla haluttomuus voi johtua liian nuorena aloitetusta seksielämästä. Aikuisilla seksuaalinen haluttomuus voi olla molempien sukupuolten ongelma. Haluttomuudesta omaavalla seksuaalinen mielikuvitus tai kyky fantasioida seksikuvitelmilla on aiempaa vähäisempää. Sitä lisäävät erilaiset stressitekijät, kiire, väsymys tai kroonisen sairauden aiheuttama fyysisen aktiviteetin lasku tai mielialan mataluus (masennus, unihäiriöt, ahdistus).

Seksuaalisen haluttomuuden määritelmää on vaikeaa asettaa, koska siihen vaikuttavat iän lisäksi yksilöllinen vaihtelu, kulttuurilliset asenteet sekä partnerin suhtautuminen sukupuolikäyttäytymiseen. Iän myötä varsinaisen seksuaalisen aktin merkitys vähenee ja muut seksuaalisuuden ympärille jäävät asiat voivat saada enemmän merkitystä. Seksuaalinen haluttomuus yleensä lisääntyy muun sairastelun myötä, varsinkin jos siihen liittyy henkisiä ongelmia tai lisähuolia. On muistutettava, että kysymyksessä on herkkä, yksilöllinen ja henkilökohtainen asia, joka joskus väärällä tavalla rinnastetaan muihin säännöllisiin perustarpeisiin muiden kulutustottumusten tapaan. Seksuaalikäyttäytymisen vertailu jossain saattaa johtaa ihmisiä suorituspaineisiin ja siten harhaan. Seksuaalisuuden tarpeet vaihtelevat yksilölliseen elämäntilanteeseen liittyen hyvin paljon, eivätkä suuretkaan poikkeamat seksuaalisessa käyttäytymisessä välttämättä tarkoita, että kysymyksessä olisi epänormaali ilmiö.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä seksuaalisen haluttomuuden aiheuttaja on usein ollut masennus. Lisäksi seksuaalinen haluttomuus on voinut liittyä kuuteen muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Liikunta 2

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. tammikuuta

Järkytykseni olen kokenut haluttomuutta ja yhdyntäkipuja edellisen vuoden maaliskuusta asti. Olen aina ollut hyvin seksuaalinen ja tämä on raskasta niin itselle, kuin miehellenikin. Olemme olleet naimisissa kolmisen vuotta, enkä keksi mitään syytä, miksi seksi ei enää kiinnosta. Työni on stressaavaa ja minulla on nykyään paljon vastuuta. Lisäksi gynekologi diagnosoi emättimen suojaspasmin, mutta en ymmärtänyt tarkoittaako se samaa kuin vulvodynia tai vaginismi? Tuntuu ihan kauhealta ajatella, ettemme pystykään nauttimaan enää seksistä muutoin kuin isolla työllä ja suurella varovaisuudella. Mieheni on ollut hyvin ymmärtäväinen, mutta häntä silmin nähden turhauttaa se, etten enää löydä itsestäni pisaraakaan intohimoa. Onko tulevaisuutemme tuomittu tämmöiseksi?

13_s

TriDoc
4. tammikuuta

Vulvodyniaksi kutsutaan moniulotteista emättimen seudun viiltävää ja pistelevää kiputilaa, joka saattaa esiintyä muulloinkin kuin yhdynnässä, esimerkiksi kiristävät vaatteet saattavat aiheuttaa sitä. Kiputilasta raportoivat usein toistuvista hiivatulehdukisista kärsivät. Vaginismilla tarkoitetaan lantion pohjalihasten suojaspasmia. Esimerkiksi sisätutkimuksessa ja yhdynnässä ärsytettäessä lihasten äkillinen supistuminen voi syntyä.Nämä molemmat ongelmat voivat esiintyä erikseen tai päällekkäin. Ne voivat tuntua hankalilta. Tärkeää on kyseisten oireiden tutkiminen ja varmistaminen, ettei taustalla ole muuta tulehdusta. Usein stressi, kiire ja paineet pahentavat oireita. Mitä nuorempia parit ovat, sitä keskeisemmälle sijalle virheetön ja suorituskeskeinen sukupuolielämä asetetaan. Tämä on täysin normaali ikäkauteen liittyvä kehitysvaihe. Parisuhteen myöhemmässä vaiheessa toisen partnerin haluttomuus ja puutteet pystytään ehkä paremmin ymmärtämään, eikä suorituskeskeisyys ole välttämättä yhtä tärkeä asia parisuhteen hoidossa.Nuorempana asioihin liittyy myös voimakkaita tunteita ja suorituspaineita. Paranevan sukupuolielämän keskeisiä periaatteita ovat suorituskeskeisyyden hylkääminen ja muiden harrastus-, matkustus- ym yhdessäolon merkeissä tapahtuva harrastaminen. Kun suhteen alkuperäiset, aluullepanevat voimat elvytetään yhdessäolon mielekkyytenä, aiheuttaa se lopulta ikäänkuin itsestään alkuperäisten tunteiden kanavoitumisen myös sukupuolielämään.

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

Kiitos vastauksesta ja tarkennuksesta. Luulisin oman vaivani olevan juuri tuo Vaginismi. Olemme kolmekymppisiä ja meillä on paljon yhteistä harrastustoimintaa, mistä nautimme. Mieheni ei painosta minua lainkaan, mutta itse kaipaan (suorituskeskeisesti tai muuten vaan) fyysistä yhteyttä. Kipu ja seksin vaikeus on alkanut jo lannistaa, joten koitin soittaa itselleni lääkäri aikaa spesialistille. Sain tylyn vastauksen, ettei tuommoiseen hoitoon noin vain pääse. Ilmeisesti seksivaikeudet ei ole sellainen ongelma, joka ansaitsee lääkäriajan.

13_s

TriDoc
8. tammikuuta

Usein ihmiset palvelutyössäkin antavat kömpelöitä vastauksia silloin, kun eivät tiedä miten suhtautua asiaan, jota he eivät kunnolla tunne. Seksuaaliterveys on yhtä tärkeä osa-alue kuin mikä muukin tahansa ja taito auttaa näissä asioissa vaihtelee. Jos epäilee kyse olevan vaginismista tai vulvodyniasta, kannattaa ilman muuta hakeutua seksuaaliterveyteen suuntautuneelle gynekologille neuvottelua ja tarkastusta varten. Apua voi saada osaavalta ja tutulta omalta lääkäriltäkin, mutta esimerkiksi Väestöliitto tarjoaa maksullisia gynekologipalveluja seksuaaliterveysklinikalla, jossa toimii rautaisia alan ammattilaisia. Väestöliitto mainostaa myös puhelinneuvontaa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa ma-ke klo 13-15 välisenä aikana numerossa 09- 644066. Aikoja voi varata sinne ma-pe klo 13-15 numerosta 09-22805267.

1_s

Anonyymi
5. kesäkuuta

Olen yli nelikymppinen mies ja kärsin seksuaalisesta haluttomuudesta. Mitä hoitokeinoja/lääkehoitoja on ?

1_s

Anonyymi
5. kesäkuuta

Olen 26 vuotias nainen, ja koen voimakasta seksuaalista haluttomuutta. asia vaivaa minua, mutta vielä enemmän se vaivaa miestäni. Alastomuus on jostain syystä äärimmäisen ahdistavaa, en yksinkertaisesti tahdo olla alasti mieheni edessä, ja jos olen, vaivaannun jos hän katsoo/koskee minua. Toinen vaikea asia on seksin vähyys ja jopa puute, ja se vähä mitä seksiä on, se on hyvin nopeaa ja yksitoikkoista, koska itse koen mahdottomaksi lähes tulkoon kaiken "mielenkiintoisen" ja "erillaisen" olen usein ajatellut että tänään ylitän itseni ja teen sitä ja tätä, mutta en ole siinä onnistunut. Olen seksuaalisesti täysin lukossa. Ahdistustani pahentaa entisestään se että asia ei ole aina ollut näin, aikaisemmin olin todella innostunut ja halusin seksiä. Olin itsevarma ja aloitteikas sängyssä, enkä kokenut mitään estoja ja hain myös itselleni tietoisesti nautintoja eri tavoilla. toisin on nykyään. asiaa ei myöskään helpota se että mieheni vertaa tilannetta entiseen, "ethän sä ennenkään.." "kyllä sä aikasemmin.." toisekseen olen kuullut myös varsin ilkeitä kommentteja siitä "mitä normaalissa parisuhteessa sängyssä tehdään" ja siitä mitä "normaalisti nainen tekee" seksi ei satu millän tavalla, mutta henkisesti en osaa siitä enää nauttia. sseksuaaliset vihjailut koen loukkavina jne. mitä tämä on??

13_s

TriDoc
5. kesäkuuta

Seksuaalisen haluttomuuden selvittely perustuu aina yksilöllisen tilanteen kartoittamiseen, eikä siihen ole olemassa vakiohoitoa. Ajoittainen seksuaalinen haluttomuus on yleistä ja usein se esiintyy ilman tiedostettua syytä. Molemmilla sukupuolilla tapahtuu aikuisiällä henkistä kehittymistä ja kasvua, johon keskeisesti sukupuolinen kanssakäyminen ja sen muovautuminen kuuluu. Siten seksuaalinen kanssakäyminen on altis muutoksille ja uudelleen muovautumiselle. Useille vaivasta kärsiville auttaa aika, jotkut taas hyötyvät asiaan liittyvistä keskusteluista ystävien, hoitajan, lääkärin tai terapeutin kanssa. Jos kaikki halut puuttuvat pidemmän aikaa, eikä itsetyydytystä esiinny, voi olla aiheellista selvittää fyysistä/hormonaalista tasapainoa lääkärin vastaanotolla. Useinmiten syy on kuitenkin kokonaistilanteeseen liittyvä. Kysymys on hyvin herkästä asiasta, jonka aika kuitenkin miltei poikkeuksetta parantaa.

1_s

Anonyymi
30. syyskuuta

hei!synnytin lapsen noin 6kk sitten ja sen jälkeen minulla ei ole ollut minkäänlaisia seksihaluja ja pelkkä koskeminen rintoihin inhottaa!johtuneeko tämä hormooneista vai missä mättää?en käytä mitään ehkäisyä enkä pillereitä.

6_s

Elisa
30. syyskuuta

Lopetin seksuaalisen kanssakäymisen kymmen vuotta sitten kohdunpoiston jälkeen. En kaipaa sitä, myös kumppani hyväksyy tilanteen. Ei kai se nyt epänormaalia ole, jos yli 60 vuotiaana haluaakin vain hyvän ystävän, ei mitään seksisuhdetta...

12_s

TUULA74
30. syyskuuta

Minulla halujen palaaminen synnytysten jälkeen kesti todella pitkään. En enää muista kuinka kauan, mutta siihen "ennen vauvoja aikaan" palautuminen taisi viedä jotain pari-kolme vuotta. Pikku hiljaa ne palautuivat.
Ja minulla mieskin jotenkin "karsasti" rintoja synnytysten jälkeen: olivathan ne vauvan "ruokavarasto" ja siten silloin vauvan "omaisuutta". Onkohan sinullakin alitajunnassa tälläinen ajatus ja siksi et pidä rintojen koskettelusta ? Ja minulla oli kyllä välillä rinnat maidosta niin turpeatkin, että..AUH.....

1_s

Anonyymi
30. syyskuuta

lopetin imettämisen kuukausi pojan syntymän jälkeen mut kai se jotenki sit liittyy niihin hormooneihin..

Aiheen kysymykset