Näkökentässä esiintyvät välähdykset, salamointi ja nokisade liittyvät potilaan kokemana oireena verkkokalvon irtaumaan. Joskus siihen voi liittyä myös lasiaisen irtauma tai pelkästään lasiaisen irtauma. Näitä sairauksia esiintyy tavallisimmin iäkkäämmillä ihmisillä ja irtaumille altistaa yleensä verkkokalvon rappeumamuutokset ja joskus trauma. Sinänsä kivuttomien alkuoireiden jälkeen irtautumiskohta laajenee, jonka seurauksena näkökenttää alkaa varjostamaan "verho". Mikäli verkkokalvo irtoaa kokonaan, kykenee silmä havaitsemaan enää vain liikkeitä. Kyseisten oireiden ilmaannuttua on pikaisesti hakeuduttava sairaalahoitoon verkkokalvon tai lasiaisen irtauman tilan arvioimiseksi ja hoitamiseksi.

Näkökentässä esiintyvät salamoinnit ja välähdykset voivat hieman erilaisina esiintyessään liittyä migreenikohtauksen esioireisiin eli auraan. Noin 15% migreenipotilaista on kokenut auraoireita, joka muistuttaa eräänlaista näköhäiriötä ja kulkee läpi näkökentän valonvälähdyksinä ja sahanterämäisinä kuvioina. Myös ruumiillisia tuntopuutosoireita voidaan migreenin aikana kokea. Suurimmalla osalla potilaita näitä auraoireita ei migreeniin liittyen esiinny.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä näkökentän salamoinnin ja nokisateen aiheuttaja on usein ollut migreeni. Lisäksi salamointi, nokisade näkökentässä on voinut liittyä kahteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
16_rs Migreeni 17
Stub Verkkokalvon irtauma 2
170_rs Aivokasvain 2

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

4_s

ritvamummi
24. tammikuuta

MInulla oli salamointia.Menin kiireesti silmäklinikalle.Se oli verkkokalvon irtautuminen ,niinkuin yllä on seloste.Näkyi jonkun aikaa semmonen "hämähäkki" ja se hävis.Nyt on toisessa silmässä hämähäkki.En ole siitä millänikään,Varmaan on ilman oireita irronnut.Menkää aina lääkäriin,jos käy pahasti ,lasiaisen taakse menee verta tai jotain.Se on hoidettava juttu,ettei näkö mene.

1_s

m70-3316
24. huhtikuuta

Viikko sitten maanantai aamuna huolestuin aikalailla kun oikean silmän näkökenttään ilmestyi yllättäen tummia 'rättejä' ja paljon.Ajattelin että nyt on vaarilla päässä jotain pahasti vialla. Siitä suoraan työpaikkalääkärille joka antoi lähetteen silmäklnikalle samantien.Hän totesi että ei tuo nyt vaikuta pahalta, kun kävelet kuitenkin etkä hae seinistä tukea. Kertoi myös heti, että kyseessä on aivan normaali ikääntymiseen liityvä ilmiö eikä hän selitä sen enempää. Kertovat kyllä silmäklinikalla mistä on kyse.Taksissa silmäklinikalle oikean silmän näkökenttä täyttyi mustilla 'mehupilleillä' ja ajattelin että tältä varmaan näyttää maailma hyttysen silmin katsottuna. Tipat silmään ja käytävälle odottamaan.Sain myös lapun jonka otsikko oli Lasaisirtauma.

'Lasiaisirtauma on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Lasiainen irtaantuu yleensä eläkeikään mennessä, joskus jo nuorenakin'!!!!Oli minulla muten naurussa pitelmistä kun lueskelin odotellessani tuota 'symptomia' '... irtaantuu ennen eläkeikää....' Itse olen jäämässä eläkkeelle 1.7.21010!!!Sitten tutkittiin useammankin lääkärin voimin onko tuo irtautuminen aiheuttanut vauriota verkkokalvoon. Senverran oli verenvuotoa aiheutunut että täyttä varmuutta ei saatu. Nyt odotellaan ja 'noki' lilluu oikean silmän näkökentässä, tosin vaalenee ja kerääntyy isommiksi pilkuiksi.Ensiviikolla sitten kontrolli, josko saataisiin selville onko syntynyt vaurioita verkkokalvoon??Eli kropalle tuli kiire.... jotta pysyy aikataulussa. Alunperin suunnitelmana oli jatkaa vielä pari vuotta työelämässä joten kahdessavuodessa olisi 'homa' hoitunut turhia hosumatta. Nyt sitten tuli keholle kiire ja saas nähdä ensiviikon kontrollssa aiheuttiko tuo hoppu pahempiakin vaurioita... toivottavati ei. Kirkastuvin silmin kohti Vappua....

1_s

m70-3316
30. huhtikuuta

Päivitystä tähän lasiaistarinaan. Kontrollissa eilen (29.04.) silmäklinikalla ja 'lärpäke' löytyi verkkokalvosta. Sitten laserilla poltettiin lärpäke kiinni ja nyt hissutellen sitten kohti Wappua. On tää ikääntyminen ihmeellistä. Mitähän seuraavaksi!!!

Wappua itse kullekin!!

6_s

Elisa
30. huhtikuuta

Kaikenlaisia vaivoja niitä on...lärpäke verkkokalvossa, jospa seuraavaksi tuleekin pitkä tauko ikääntymisvaivoista!

Wappua myös sinulle!

7_s

siskolikka
30. huhtikuuta

Kai sitä vähän jokapaikasta lärpähtää vanhemmiten:)

1_s

m70-3316
6. toukokuuta

Lärpäkkeen korjauksesta on nyt viikko ja näkökentän haituvat ovat kadonneet lähes kokonaan. Ilmeiseti tohtori tiesi mitä teki...

7_s

siskolikka
7. toukokuuta

Hienoa! Joku sentään tietää, mitä tekee!

1_s

m70-3316
12. toukokuuta

Ja päivitystä lärpäkkeen laseroinnille.

Tänään kontrollissa ja silmänpohjan näkyvyyden parantuessa löytyi vielä pieni reikä. Tuo reikä sitten jälleen laseroitiin. Waari sitten hissuttelee taas pitkän viikonlopun. Toivottavasti tämä oli sitten viimeinen reikä jotta pääsen palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

4_s

Eva
12. toukokuuta

Paranemista!

1_s

m70-3316
28. toukokuuta

Status päivitys tästä 'lärpäketaudista'!!

Tänään jälkitarkastuksessa silmäklinikalla. Jälleen sitten 'vimeisteltiin' aiempia laserointeja ja Waari hissuttelee taas seuraavat 3-päivää...

Näkyvyys nyt hyvä silmänpohjaan ja tämän viimeistelyn jälkeen kaiken pitäisi olla kunnossa.

Juhannusviikolla sitten jälleen seuraavaan kontrolliin.

6_s

Elisa
28. toukokuuta

No niin, parempaan suuntaan koko ajan, kohta lärpäkkeet ovat vain muisto..