Säären etuosan kipu syntyy tyypillisimmin usein urheilevilla ihmisillä liittyen alaraajoihin kohdistuvaan rasitukseen, jossa säären etuosan rakenteiden muodostama lihasaitio ahtautuu ja siihen muodostuu painetta aiheuttaen säären etuosan kipeytymisen. Alaraajan rasittaminen pahentaa oiretta ja siihen liittyy myös säären etuosan arkuus ja kipu. Liikunnan tauottamisella, paikallishoidoilla ja hieronnalla voidaan usein saada tilanne hallintaan, mutta pahimmassa tapauksessa ainoana auttavana hoitona on vain leikkaus.

Sääriluuhun voi myös pitkittyneen rasituksen seurauksena kehittyä ns. rasitusmurtuma, jossa luukalvo ärsyyntyy ja siihen alkaa kehittyä korvaavaa tukikudosta. Myös erilaiset laskimoverenkierron häiriöt voivat tuntua säären kipuna, samoin säären etuosan lihastulehdukset. Harvinaisempia säärikivun syitä ovat erilaiset aineenvaihdunnallisista sairauksista syntyvät alaraajojen hermovauriot ja myrkytystilat (alkoholismi) sekä alaraajojen verisuonisairaudet, jotka aiheuttavat verenkierrollisia häiriöitä ja kipua sääressä.

Säären kivun selvittely kuuluu yleislääkärin alueeseen, ellei kyseessä ole aktiivista urheilua ja siihen liittyvää harjoittelua harrastava nuori ihminen, joka saattaa niissä tilanteissa hyötyä urheilukirurgin tilannearviosta. Tällöin punnittavina ovat yleensä hoitovalinta lepäämisen ja urheilun jatkamisen nopeammin mahdollistavan leikkkaushoidon välillä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä säärikivun aiheuttaja on usein ollut iskias. Lisäksi säärikipu on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet, lepo ja itsehoitokipulääkkeet. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

4_s

Helena
21. lokakuuta

Säären kipu tulee myös hermokipuna, selästä. Ainakin minulla kipu on säären ulko-osassa. Venytys ja jalan nostaminen vaakatasoon helpottaa oiretta. Kipu tuntuu pahiten istuessa, myös kälely helpottaa oloa.

13_s

TriDoc
21. lokakuuta

Hyvä että huomasit ja kiinnitit huomiota asiaan! Olemme nimenneet selästä heijastuvan hermokivun heijastekivuksi, joka saattaa olla myöskuvauksesi perusteella mahdollinen tapauksessasi. Kevyt liikunta ja aika saattavat olla parhaita tapoja helpottaa tilannettasi.Pitkäaikaista särkyä voi myös ajoittain helpottaa suun kautta otettavalla särkylääkkeellä.

1_s

Anonyymi
27. helmikuuta

Laskettelusta tullut säärikipu on vaivannut jo jonkin aikaan.Sääri on kipeä siltä osalta mikä on monossa.Mahtaako olla kyse samasta vaivasta