Ruokahalun muutokset voivat olla ominaisia sekä fyysisille että psyykkisille sairaustiloille. Ruokahalun häiriöitä on kuvattu erilaisten aineenvaihduntasairauksien yhteydessä ( diabetes, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, lihavuus, metabolinen oireyhtymä) sekä mielenterveyden häiriöihin liittyneenä (masennus, ahdistuneisuus, bulimia).

Fysiologisessa mielessä ruokahalua vähentää hitaasti imeytyvä kasvisvoittoinen ja kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, joka lisää haiman insuliinineritystä tasaisemmin ja fysiologisemmin. Sen ansiosta myös verensokeri pysyy pidempään normaalilla energiankulutustasolla vähentäen näläntunnetta ja samalla vähentää uutta vatsansisältöä vaativaa ruokahalua. Kylläisyyden tunne kestää hitaasti imeytyvällä kasvisvoittoisella ruokavaliolla pidempään ja sen seurauksena kehon energiansaanti pysyy tasapainossa. Kasvispitoinen, hitaasti hiilihydraattien imeytymistä sisältävä ruokavalio lisää vatsalaukun kimmoisuutta ja ehkäisee sen suurenemista, mikä vähentää nälän tunnetta. kylläisyyden tunnetta lisäävät myös usein nautitut, pieniannoksiset ateriat, jotka sisältävät hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ruokahalun vähenemisen aiheuttaja on usein ollut masennus. Lisäksi ruokahalun väheneminen on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
12. joulukuuta

krooninen ripuli

1_s

Anonyymi
12. joulukuuta

laihtuminen ruokahaluttomuus

Aiheen kysymykset