Vuotohäiriöt ovat lisääntymisikäisten naisten tavallisimpia gynekologisia ongelmia, jotka voivat poistua seurannalla mutta jatkuessaan vaativat tarkempaa selvittelyä. Naisten normaali kuukautisvuoto syntyy odotetusti kuukautiskierron laskennallisena ensimmäisenä päivänä. Normaalin kuukautiskierron tavoitteena on kierron puoliväliin asti vahvistaa kohdun limakalvoa vastaanottamaan hedelmöittynyt munasolu. Jos ja kun tätä ei tapahdu, valmistaa luonto loppukierron ajan kohdun limakalvoa surkastuttamalla ja aiheuttamalla limakalvon osasten poistuminen verenvuodon mukana kohdun valmistautumaan uuteen hedelmöityshetkeen seuraavan kierron puolivälissä. Kohdun kuukausittaisen valmistautumisen edellytyksenä on edellisen kierron limakalvon puhdistautuminen kuukautisten avulla.

Normaali kuukautisvuoto kestää 4-6 päivää. Kuukautisvuodon häiriöistä yleisempiä ovat normaalin keston puitteissa syntyvä suuri vuotomäärä sen ylittäessä n. 80 millilitraa. Syynä voi olla liian pitkä hyytymisaika ja hidas kohdun limakalvon uusiutuminen. Muita syitä runsaille kuukautisille ovat tavallinen kierukkaehkäisin sekä erilaiset kohdunsisäiset lihaskasvaimet, myoomat. Muutenkin kohdun suureneminen lisää yleensä vuodon määrää.

Kuukautisvuodon pituus voi myös pidentyä tai muuttua epäsäännölliseksi. Tällöin syy voi olla toiminnallinen, stressin aiheuttama tai kohdunsisäisen syyn aiheuttama, esimerkiksi myoman tai kohdun suurenemisen aiheuttama kuukautishäiriö. Myös kierukka voi pidentää vuotoaikaa.

Runsaat vuotohäiriöt voivat yllättää myös vaihdevuosivaiheessa kuukautisten jäätyä jo pois tai harventuessa. Tällöin epäsäännöllisten kuukautisten mahdollisuus suurenee merkittävästi ja vuotomäärät saattavat lisääntyä merkittävästi vaatien jopa sairaalahoitoja.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä runsaiden kuukautisten aiheuttaja on usein ollut endometrioosi tai myoomat.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
Stub Endometrioosi 4
Stub Myoomat 3

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
17. heinäkuuta

Missä vaiheesa kuukautiset ovat suurimmillaan (siis vuodon alussa, vai lopussa?).Mikä käytännössä on vuodon määrä, josta pitäisi olla huolestunut?

13_s

TriDoc
17. heinäkuuta

Kuukautisvuoto on suurimmillaan vuodon alkuvaiheessa. Hyvänä yleissääntönä voi pitää normaalina vuotona sellaista määrää, jossa yksi side (tamponi) riittää sitomaan päivän aikana kertyneen vuodon. Jos vuoto on runsaampaa tai siihen liittyy hyytymiä tai muita kokkareita, on syytä tarkistaa tilannetta omalla gynekologillaan. Naisella kuukautisvuoto on osa fysiologista kiertoa, jonka pidempiaikaisempiin muutoksiin on hyvä reagoida terveydentilan varmistamiseksi ja mahdollisten vuotohäiriöiden hoitamiseksi.

1_s

Anonyymi
3. syyskuuta

Sain keskenmenon joulukuussa-08 ja sen jälkeen kuukautiseni ovat olleet erittäin runsaat ja välillä todella kivuliaat.Vuodon mukana tulee runsaasti hyytymiä,välillä isojakin,joten olisiko mahdollista että olisin raskaana..ja kokisin jälleen keskenmenon...????Kk;set haittaa työni,harrastuksiani ja ihan kaikkea...ihan kamalaa!!!

1_s

Anonyymi
30. tammikuuta

Tämä ei ole normaalia mut en tiedä mitä tekisin
Elikkäs,
olen 18 vuotias terve tyttö. mulla tulee menkat joka toinen viikko ja on aina yhtä yli runsaat menkat eli siteitä menee päivässä paketti ja ne on isoimmat mitä kaupast löytyy. Mitä voisin tehdä ja tää on ihan kauheeta kun on menkat koko ajan ja ylirunsaat

13_s

TriDoc
1. helmikuuta

Runsailla kuukautisilla tarkoitetaan keskimäärin kuukautisvuotoa, joka on yli 80ml kuukautisvuodon aikana, kun Normaali kuukautisvuoto on yleensä 20-80ml. Runsaat kuukautiset voivat myös koskea joko vuodon pituutta tai vain kuukautisvuodon runsasta määrää. Normaali vuotoaika on keskimäärin 2-8 päivää.
Runsaalla kuukautisilla voi jossain määrin olla runsaan verenvuodon seurauksena anemisoitumista aiheuttava vaikutus, jolloin tarvitaan jatkoselvityksiä. Runsaiden kuukautisten tustalla ei tarvitse olla varsinaista sairautta ja asiasta olisi hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa kuukautisvuodon määrittämiseksi, mikä ei ole välttämättä helppoa vaan vaatii asiantuntijan arviota, onko kysymyksessä normaalin ylittävä vuoto ja niihin mahdollisesti liittyvät verenkuvan poikkeavuudet. Ota reippaasti yhteyttä omalääkäriisi tai mahdolisen opiskelupaikan lääkäriin, jos sellainen on sinulla olemassa. Kuukautishäiriöihin on tarjolla vuotoja vähentäviä hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, joilla lääkärin harkinnan mukaan voidaan tilannetta helpottaa.

1_s

Anonyymi
14. maaliskuuta

Minulla on epäsäännöllisen säännölliset kuukautiset. Vuoto on runsasta ajoittain ja vuodon kesto epämääräinen. Nykyään jopa jännitän kuukautisten alkamisaikaa, kun en tiedä kuinka kauan vuoto milloinkin kestää. Haluain eroon koko kuukautisriesasta.

1_s

Anonyymi
20. huhtikuuta

Moi, mulla kuukautiset kestää n. 6 päivää.. ja 23 päivää on suunnilleen aina välissä ettei oo menkkoja, onko normaalia?
Kuukautiseni ovat kivuliaat sillointällöin, ja otan kipuihin Ibusal 400mg lääkkeen.

1_s

Anonyymi
20. huhtikuuta

Onko ok käyttää tamponia ja sidettä samaan aikaan? kun en luota vain tamponin imukykyyn,kun monesti tulee silti yli vaikka onkin tamponi.

4_s

Eva
20. huhtikuuta

Täytyyhän sitä olla riittävästi suojaa, joten miksipä ei. Käytätkö imukykyisintä tamponia?Onko vaihtoväli sopiva? Siinä pari ajatusta, mitä tuli mieleen. Itsellä oli runsaat kuukautiset ennen kohdun poistoa, tamponin käyttö runsaimpina päivinä oli aika turhaa, jouduin vaihtamaan jopa tunnin välein. Side oli silloin parempi. Sitten seuraavina vähäisemmän vuodon aikaan, tamponi oli hyvä.

1_s

Anonyymi
24. huhtikuuta

vaihtoväli riippuu vuodonmäärästä.

1_s

Anonyymi
9. kesäkuuta

Hei, olen 51 vuotias nainen ja nyt kuukautiset kestäneet kohta kolme viikkoa, tällä hetkellä runsaaat. Mitään kipuja ei ole niinkuin yleensä on ollut. Muutamat aikaisemmat kuukautiset epäsäännölliset ja onko nämä nyt ne pitkät ja viimeiset.

1_s

Anonyymi
20. heinäkuuta

Moi! Miulla on eka kertaa elaissani kuukautiset , jotka on jo kestaneet 12 paivaa. Pari eka paivaa oli semmoista pikkutiputtelua, mutta nyt tama on kuin Imatrankosken padon avaus! Kuuluuko taa 52-vuotiaan naisen "normaaliin" muutokseen? Potuttaa jo koko 40-vuoden takainen ns."Luontoaidin antama lahja", englanniksi sanottuna "The gift that keeps giving"... Luovuttaisin taman lahjan jo ilolla jollekkin nuoremmalle, mie oon tasta saanut nauttia jo liikaakin.