Ripulin aiheuttamana elimistöstä poistuu normaalia enemmän nestettä. Se johtuu suolensisäisestä häiriötilasta, jossa poikkeavien olosuhteiden vuoksi (infektio, ärsytys) suolen seinämä läpäisee normaalia enemmän nestettä, joka tulee ulos toistuvana ripulointina. Samalla myös ruoan imeytyminen häiriintyy. Tämän vuoksi erityisesti imeväisikäisille muuten vaaraton ripulointi voi johtaa kuivumaan. Kehitysmaissa ripuli on lapsikuolleisuuden keskeinen syy riittämättömän hygienian ja likaisen juomaveden vuoksi.

Vatsataudin tavallisimpia synnyttäjiä Suomessa ovat virukset sekä harvemmin bakteerit. Tunnetaan myös ruokavaliosyistä johtuva ripuli (laktoosi-intoleranssi) sekä rasvaripuli. Suomessa on 5/2009 lähtien ollut mahdollisuus ostaa reseptivapaasti orlistatti-nimistä laihdutuslääkettä (Alli), jonka vaikutusmekanismi perustuu rasvan imeytymisen estoon suolesta. Lääkityksen ansiosta ylimääräinen rasva jää imeytymättä ja tulee ulosteen mukana pois. Jos ruokavalio on lääkityksen aikana liian rasvainen, seuraa sivuvaikutuksena rasvaripuli.

Yleisesti ripulin aikana tulee pitää huolta riittävästä nesteytyksestä, eikä muuta hoitoa ei yleensä tarvita. Suomessa ripuloinnin syyt ovat eteläisempiä maita sekä tropiikkia selkeästi suppeammat johtuen taudinaiheuttajien vähäisyydestä. Apteekista on saatavissa ripuloinnin oireenmukaiseen hoitoon vatsaa rauhoittavia ja kovettavia lääkevalmisteita (lääkehiili) sekä pitkittyneissä tapauksissa isotonista suolaliosta (osmosal novum), joka ylläpitää veren elektrolyytti- ja suolatasapainoa ja ehkäisee potilasta kuivuman aiheuttamilta oireilta.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä ripulin aiheuttaja on usein ollut laktoosi-intoleranssi, Ärtyvän suolen oireyhtymä tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi ripuli on voinut liittyä 11 muuhun sairauteen. Oireeseen yleisimmin käytetty lievityskeino on ollut ripulilääkkeet. Myös yhtä muuta lievityskeinoa on käytetty. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
18. marraskuuta

Nestehukkaa välttääkseen kannattaa juoda paljon ripuliin. Taitaa olla niin että esim jaffa on ihan hyvä juoma

1_s

Anonyymi
23. toukokuuta

jaffa o sokeripitoinen ja huono vaihtoehto

13_s

TriDoc
23. toukokuuta

Suomen ilmastossa ripuloinnin aiheuttamaan nestevajauksen estämiseen nesteyttämällä voidaan käyttää vettä tai laimeita mehuja, jotka ärsyttävät vatsaa vähemmän. Viileässä ilmastossa nestettä sitovien suolojen poistuminen elimistöstä ei ole niin nopeaa kuin eteläisimmissä maissa ja varsinkin tropiikissa, jossa ihmiset hikoillessaan jatkuvasti joutuvat käyttämään ylimääräisiä suolavalmisteita ruokavalmisteissa ja esimerkiksi hedelmiä nauttiessaan, jotta neste sitoutuisi paremmin elimistöön, eikä syntyisi kuivumista. Tropiikkiin matkustaessa ylimääräisen suolan tarve tulee ottaa huomioon pidemmässä oleskelussa. Pitkittyneessä ripuloinnissa toki saattaa kotimaassammekin syntyä tilanne ,jossa tarvitaan suolatasapainoa palauttavaa suun kautta nautittavaa nestettä, varsinkin pienillä lapsilla. Myös kovaa hikoilua aiheuttavissa urheilulajeissa, kuten pitkän matkan juoksijat saattavat tarvita rankan ja intensiivisen harjoittelun ohella suolatasapainoa palauttavia valmisteita. Tunnemme yleisesti nämä valmisteet aika huonosti, koska suolatasapainoa horjuttavia tilanteita syntyy kohtalaisen harvoin ilmastossamme perusterveillä ihmisillä.

1_s

Hoitonetti.fi
25. toukokuuta

Kehitysmaissa suurin ripulin aiheuttaja on kiistatta ulosteperäisten bakteerien saastuttama juomavesi. On arvioitu että 2/3 kehitysmaiden terveydenhoitoresursseista kuluu saastuneesta juomavedestä syntyneiden ripulitautien hoitoon. Varsinkin lasten kuolleisuus on suuri. Saastunut juomavesi aiheuttaa heille jatkuvia ripulioireita, jonka aikana elimistön kyky käyttää ravintoa ja nestettä heikkenee ja on usein kohtalokas. Vakavimpia puhtaan juomaveden puutteessa eläviä maita ovat mm. Intia, Sudan ja Marokko. Euroopan musta lammas on Belgia, jossa esimerkiksi merkittävä osa Brysselin jätevedestä lasketaan miltei käsittelemättömänä paikalliseen jokeen. Eurooppalaisista 500 kaupungista vain 200 täyttää suomalaiset jätevedenkäsittelykriteerit. Tämä osaltaan selittää, miksi Suomessa meillä on puhdas juokseva vesi, emmekä emme tarvitse pelätä ulosteperäisten bakteerien saastuttamaa ruokaa ja nestettä samalla tavalla kuin esimerkiksi jo Keski- tai Etelä-Euroopassa puhumattakaan muista maanosista. Suomi on tunnettu kehitysmaissa vesirakentajana. Arvioidaan, että suomalainen kehitysyhteistyö on tuottanut noin kahdelle miljoonalle kehittyvien maiden asukkaalle puhtaan juomaveden. Kaivojen ja juoksevan veden lisäksi myös paikallisiin hygieniatapoihin on yritetty vaikuttaa myönteisellä tavalla. Usein valistuksessa joudutaan aloittamaan alkeista. Kommentilla pyritään valoittamaan yleensäkin puhtaan juomaveden ja hygienian välistä yhteyttä terveyteen. Jos puhdas juomavesi puuttuu, aiheuttaa se valtavia terveysriskejä sekä kustannuksia siitä johtuvien tautien hoitamisessa. Kun puhdas juomavesi on kaikkien saatavilla, voidaan sillä saavuttaa pohjoismaissa vallitseva väestölle edullinen terveystasapaino.

Aiheen kysymykset