Rintasyövän yleisin oire on kyhmy rintakudoksessa. Tämän vuoksi itse suoritettu rintojen säännöllinen tutkiminen on naisille ensiarvoisen tärkeää. Omilla toimenpiteillä on myös mahdollisuus vaikuttaa rintasyövän ilmenemisen riskiin, sillä ylipaino, rasvainen ruokavalio ja tupakointi lisäävät tilastojen mukaan rintasyövän mahdollisuutta. Rintarauhasessa käsin tunnettavissa oleva kyhmy on aina epäilyksen alainen ja vaatii jatkoselvittelyjä, jotta kyhmy voidaan luotettavasti tunnistaa tai todentaa hyvänlaatuiseksi muutokseksi.

Rintarauhanen voi joissakin tilanteissa olla turpea ja aristeleva, joka viittaa mastopatiaan eli hyvänlaatuiseen rintarauhasmuutokseen. Valtaosa rintarauhasen vaivoista voidaan tarkemmassa selvityksessä liittää juuri mastopatiaan tai muuhun samankaltaiseen hyvänlaatuisiin muutoksiin. Rintakyhmy on kuitenkin aina otettava kliiniseksi ongelmaksi, kunnes toisin on osoitettu. Kyhmyn tutkiminen tapahtuu mammografiatutkimuksella, paikallisella ohutneulabiopsialla, jolloin voidaan määrittää näytteestä solukuva. Joskus epäselvän tilanteen takia on parempi poistaa koko rintakyhmy jatkotutkimuksia varten.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä rintakyhmyn aiheuttaja on usein ollut rintasyöpä.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
156_rs Rintasyöpä 4

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
23. lokakuuta

Haluaisin kysyä kystista.Löysin rinnastani pari pattia, jotka todettiin ultraäänessä kystiksi.Myös toisesta rinnastani löydettiin sellainen.Lääkäri sanoi, ettei mielellään lähde niitä tyhjentämään koska ne saattavat täyttyä heti uudestaan, ja ettei niille tarvitse tehdä mitään. En huomannut kuitenkaan paniikissa kysyä, että voiko nämä kystat pysyä aina rinnoissa, vai saattaako ne itsestään lähteä joskus pois?Pitääkö niitä silloin tällöin käydä tutkituttamassa uudestaan ja voiko niistä kehittyä myöhemmin jotain pahempaa?lääkäri kyllä sanoi ettei tarvitse olla huolissaan, mutta.. Niin ja jos huomaan lisää pahkuroita rinnoissa,koska näköjään minulla on niihin taipumusta niin mistä voin olla varma että sekin on kysta, vai pitääkö silti mennä varmuuden vuoksi uudestaan lääkäriin?

13_s

TriDoc
23. lokakuuta

Antoiko lääkäri mitään suositusta vastaanoton tutkimusten perusteella kystiksi todettujen muutosten seurannasta?
Rintarauhasen kystat eivät voi muuttua pahanlaatuisiksi, joten lääkärisi oli siinä suhteessa oikeassa rauhoittaessaan asiasta. Jos kystiksi osoittautuneiden muutosten koossa tai oireilussa tapahtuu muutosta tai niitä tulee lisää, on syytä asia kontrolloida uudelleen lääkärisi vastaanotolla osana rintojen tarkkailua ja seurantaa.