Erilaisista syistä johtuva rintakipu on yleinen oire yleislääkärin päivystysvastaanotolla tai sairaalan ensiapupoliklinikalla. Nuorilla, alle 30-vuotiailla ihmisillä sepelvaltimotauti on vielä suhteellisen harvinainen sairaus. Sepelvaltimotauti ja siitä johtuva sydämen hapenpuutetila ja infarktin mahdollisuus yleistyy valtaosalla ihmisistä vasta lähestyttäessä 40 ikävuotta. Nuorilla aikuisilla rintakiputilat liittyvät vanhempia suhteellisesti enemmän erilaisiin henkisiin tilanteisiin, ahdistuneisuuteen ja paniikkityyppisiin oireisiin, jotka saattavat aiheuttaa rintakivun kaltaisen tunteen (hyperventilaatio). Osa rintakiputiloista voi syntyä kyljen vammojen seurauksena (iskut, ruhjevammat), joissa syntyy pitkiäkin aristavia kiputiloja, esimerkiksi kylkiluiden välihermojen puristuksissa tai kylkiluiden murtumien seurauksena. Erilaisissa ylähengitystieinfektioissa/keuhkoinfektioissa kipu voi tuntua rintakehällä pistävänä tai tylppänä kipuna.

Vanhemmilla ihmisillä karkeasti yleistettynä 40-ikävuodesta alkaen sepelvaltimotaudin mahdollisuus rintakivun taustalla kasvaa niin merkittävästi, että se on otettava ensisijaisesti huomioon rintakipupotilasta tutkittaessa. Äkillisessä sepelvaltimotaudin pahenemisessa rintakipu tuntuu yleensä rintakehällä puristavana ja voi säteillä toiseen tai molempiin yläraajoihin tai kaulalle. Kipu voi kuitenkin esiintyä pelkästään selässä tai hartioissa. Anatomisesti arvioiden kaikenlainen kipu aina navasta suupieleen asti voi olla sydänperäistä. Suussa sulava nitroglyseriini-tabletti annettuna kielen alle helpottaa yleensä sydänperäistä, sepelvaltimotautikohtauksesta syntynyttä kipua, koska se laajentaa äkillisesti sepelvaltimoita ja helpottaa hapekkaan veren virtausta ja siten hapenpuutetta sydämessä, mistä kipu alunperin syntyi.

Keskellä rintalastaa tuntuva jomottava kipu voi liittyä myös ruokatorven refluksisairauteen, missä vatsalaukun hapan erite, pääsee nousemaan löysentyneen vatsanportin kautta ruokatorveen ja ärsyttää, jopa tulehduttaa ruokatorven limakalvoa. Refluksisairauden aiheuttama rintakipuoire muistuttaa joskus erehdyttävästi sydänperäistä hapenpuutetilaa ja joskus asia on tutkittava huolella päivystysvastaanotolla sairauksien erottelemiseksi. Jos kysymys onkin Sepelvaltimotautikohtauksesta, voi se edetä kriittisen hapenpuutteen kautta sydäninfarktin asteelle, jota pahimmillaan seuraa sydämen toiminnan pettäminen. Epäselvä rintakipu on aina päivystysselvittelyn aihe.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä rintakivun aiheuttaja on usein ollut paniikkihäiriö, yleinen ahdistuneisuus tai refluksitauti. Lisäksi rintakipu on voinut liittyä 14 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
30. huhtikuuta

Alkoi pistämään rintakehässä, sillä lailla että en pystynyt kunnolla liikkumaan kun pisti enemmän silloin ja hengittäminenkin pisti. nyt ei enää tunnu, ei kai tämä mitään vakaavaa ole..?
T:kauhuissaan oleva nuori poika :8

1_s

Anonyymi
10. kesäkuuta

Itsellä myös ollut samanlaista kipua oikealla puolella rintaa. Kipu ei ole mitään kauhean kovaa mutta vihjoo ikävästi. Hieroin sitä kerran--> kipu hävisi pariksi päiväksi ja sitten alkoi taas sellainen vihlonta. Luulen että meillä on rinnat vaan niin jumissa ja jännittyneenä kun emme ole esim venytellyt harjoituksen jälkeen tarpeeksi hyvin. Minulla alkoi kipu punttiharjoittelun jälkeen, seuraavana päivänä. Vedin aika kovan harjoittelun siellä puntilla, enkä sitten vetänyt kunnon venyttelyä illalla.

Mitä pitäisi siis tehdä?
T. 15-vuotias poika.

13_s

TriDoc
10. kesäkuuta

Nuorilla ihmisillä pistävä rintatuntemus syntyy usein kylkiluiden ja niitä ympäröivien lihasten ja hermojen tuntemuksina. Nämä rintakehän kivut saattavat oireilla rintakehän hengitysliikkeisiinkin liittyen aiheuttaen voimakkaitakin ja hankalalta tuntuvia oireita mutta ovat usein itsestään ohi meneviä. Toisinaan syynä on kylkiluuvälilihaksen venähdys, kylkiluun kolhaisun aiheuttama kiputila ja jopa pieni hiusmurtuma esimerkiksi kaatumisen seurauksena. Joskus taas rintaranka on niin jumissa, että kiputila säteilee rintarangan hermojuuresta kylkiluuvälihermoa pitkin toispuoleisesti rintakehälle. Oireilu saattaa kestää jopa useita viikkoja.

Edellä kuvasin rintakehän kiputiloja, joiden syynä ovat tavallisimmat pinnallisen rintakehän tukirakenteiden häiriötilat ja jotka ovat yleisin selittävä syy rintakehän kivulle nuorilla ihmisillä. Esimerkiksi punttiharjoittelun jälkeen alkaneet rintakehän kivut sopisivat hyvin aiheutumaan kovasta lihastreenaamisesta, mistä meillä kaikilla on kokemusta.

Harvemmin syynä on vakavampi lääkärin hoitoa vaativa tilanne, ja jokaisen aikuisen ihmisen tulee itsenäisesti miettiä tilanteensa vakavuutta oireidensa ja tietojensa pohjalta. Jos on epävarma tilansa laadusta, kannattaa käydä kysymässä neuvoa lääkäriltä, joka tutkii asian. Kylkikivun lisäksi oireena esiintyvä kuumeilu, hengenahdistus, veriyskä tai muu epätavallinen oire on aina syy hakeutua tutkittavaksi päivystysluonteisesti.

1_s

Anonyymi
12. kesäkuuta

on ollut parisen kertaa pistävää kipua rinnassa, en yhtään tiedä liittyykö se vuosi sitten tapahtuneesta trampoliinilla lennosta, lensin niskoilleni ja pää oli jotenkin oudosti ja se sitten kai osui rintakehään. röntgen kuvat olivat hyvät ei mitään ainakaan luissa. no, nyt lähiaikoina on väsyttänyt, hieman heikottanut, sattunut rintaan, ja ehkä vähän ollut hengenahdistusta toivon ettei ole mitään vakavaa t: 13v poika

13_s

TriDoc
13. kesäkuuta

Tähän vuodenaikaan ( siitepölyä runsaasti ilmassa) heikotus, väsymys ja tuntemuksia hengityksen kanssa voivat viitatata allergisiin oireisiin. Useat ihmset voivat tuntea itsensä siitepölyn vaikutuksesta väsyneemmiksi jasamalla esiintyy erilaisia hengitystieoireita. Jos hengenahdistus on jatkuvaa, kannattaa käydä oman lääkärisi pakeilla kertomassa tilanteestasi, jotta asiaa voidaan selvittää. Onneksi nuori kroppa kestää ja toipuukin vielä kaikenlaisista kolhuista ja iskuista ja harvemmin jättää pysyviä jälkiä tai oireita tämäntyyppisistä vammoista!

4_s

Tuulari
29. syyskuuta

Sain 13,5 vuotta sitten lievän lääkityksen kohonneeseen verenpaineeseeni. Tauti on pysynyt hyvin hallinnassa ja olen kardiologin seurannassa. Nyt olen parin viikon aikana tuntenut jonkinlaista pompottelua, aivan kuin sydän heittelisi "kuperkeikkaa". Viikko sitten ilmaantui voimakkaita kouristuksenomaisia kipukramppeja rinnan alueelle ja ne säteilevät kaulalle ja vasemmalle olalle. Syön voimakkaita kipulääkkeitä sekä selkärangan kuluma- ja välilevyvaivaan että lukuisten syöpäleikkausten jälkitilan hoitoon. Rintakipujen vuoksi olen lisännyt vatsansuojalääkkeen (Somac 20 mg) annostuksen kaksinkertaiseksi, mutta se ei ole kipuja kokonaan poistanut. Nyt on verenpainekin taas kohoamassa, mutta toisaalta kontrollit syöpäklinikalla ovat ensi viikolla.

1_s

Anonyymi
31. lokakuuta

Olen kärsinyt satunnaisesta rintakivusta jo melkein neljän vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana kävin lääkärissä, mutta kunnolla minua ei silloin eikä sen jälkeenkään ole tutkittu. Jonkun vuoden verran kivut olivat lähes poissa, nyt ne on taas ilmestynyt melkein päivittäisinä.

Tarkkaa sijaintia kivulle en pysty määrittämään. Enimmäkseen tuntuu vasemmalla puolella ja keskellä, joskus oikealla. En osaa myöskään kuvailla kipua. Muutaman kerran se on iskenyt todella voimakkaana, melkein pistävänä kipuna, mutta useimmiten se on siedettävää, mutta häiritsevää kipua. Muutaman kerran syvään henkeä vedettäessä on vasemmasta keuhkosta pistänyt, mutta tämä on hyvin harvinaista.. Mihinkään tiettyyn tilanteeseen en pysty yhdistämään kipua, se saattaa yllättää koska vain eikä siihen mikään särkylääke auta. Satunnaisesti rintakipua esiintyessä hengästyn normaalia nopeammin. Isäpuoleni epäili närästystä, mutta ainakaan Rennie ei kipuun auttanut.

Sydänfilmi otettiin työterveydessä perustarkastuksessa viime tammikuussa ja siinä oli kaikki kunnossa. Ainoat ihmiset, joille kivuistani olen kertonut, on perheeni sekä paras kaverini. Yhdellekään lääkärille en sitten vuoden '06 jälkeen ole asiasta maininnut. Mikäli sillä on merkitystä, myös päänsärkyä minulla esiintyy 3-6 kertaa viikossa.T. 20-vuotias nainen

1_s

Anonyymi
21. joulukuuta

Minulla pistää vasemmalle puolelle rintaan ja kipu säteilee ajoittain vas.olkapäähän ja vatsaan. Onko vakavaa ja voiko hoitaa itse?
18-v mies

1_s

Anonyymi
22. joulukuuta

Minulla on nyt ollut kesästä asti "ahdistavaa/puristavaa" rintakipua vasemmalla puolella rintaa. Kipu voi tulla milloin vain yleensä istualtaan/makuultaan. Ikinä se ei tule liikunnan aikana, mutta liikunnan jälkeen kun istahdan paikallani.

Yhden kerran tuo kipu tuli aamulla erittäin voimakkaana että heräsin siihen. Olin edellisenä iltana ottanut alkoholia. Säikähdin kipua niin että kutsuin ambulanssin jolloin minulta otettiin sydänfilmi, jossa todettiin sinustakukardia pulssi oli noin 110 makuultaan.

Liikunnan aikana olen myös huomannut että syketasoni on ollut välillä hirvittävän korkea. Kävellessä 130-140. Ja rasittavassa liikunnassa 160-180. Kesällä juuri 130-140 oli "treeni" tasoni, joka toimi hyvin.

Minulle on tehty sydämmen ultra nielunkautta, sekä rinnasta ja otettu useampi EKG, ikinä ekg:ssä ei ole ollut mitään havaittavaa, paitsi tosiaan tuo sinustakykardia yhden kerran.

Olen ylipainoinen tällä hetkellä 183cm/110kg. Laihdutin syksynaikana reilusti painoani valvonnassa(lääkäri ja hoitaja valvoivat). Laihduin 8vko aikana noin 20kg ja painoni on vieläkin laskenut/pysynyt samassa).

Pitäisiköhän minun huolestua? Suvussani on nimittäin erittäin paljon sydänsairauksia myös nuorella. Setäni sai sydänkohtauksen noin 38vuotiaana vaikka oli erittäin hyväkuntoinen ja rajalla töissä. Tosin poltti. Itse en polta, ja alkoholia juon humalahakuisesti korkeintaan 2-4x/vuodessa.

Niin ja ikää tuli juuri mittariin 22v.

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Minulla on ollut yläpäässä oikeaa keuhkoa pistävä kipu n.5 vuotta. Kipu tuntuu välillä levossakin muttei jatkuvasti. Hengästyessäni kipu tuntuu selvemmin. 15 vuotiaana minulta otettiin röntgen kuva keuhkoista ei näkynyt mitään poikkeavaa. Voiko kipu kestää niin kauan jos on kyse jumiutuneista lihaksista tai muusta?

Terveisin. Huolestunut 20 vuotias tyttö.

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Nuorella iällä alkaneen, vuosia kestäneen kivun taustalla voi toki olla jonkinasteinen rakenteellinen tai muu pehmytosaperäinen kiputila. Tällainen on mahdollista varsinkin niveltasolla. Mitä nuorempana oireilu kuitenkin alkaa ja mitä pitempään oireet ovat kestäneet tutkimuksista ja selvityksistä huolimatta, lisääntyy muiden kuin ruumiillisten tekijöiden osuus oireiden synnyssä. Ihminen saattaa reagoida ruumiillisesti erilaisiin mielialaan liittyviin tunnetiloihin ja tilanteisiin. On aika erikoista, että jopa henkinen paha olo voi vaatia ja siten kanavoitua erilaisena ruumiillisena oireiluna samalla laukaisten ja helpottaen oloa. Kukaan tuskin kovin helposti on valmis hyväksymään tämän melko yleisen reagointitapaa omalla kohdallaan.
Tällä palstalla on yksilöllisesti mahdoton selvittää enempää pitkään jatkuneita kiputiloja muuten,kuin yrittämällä kuvata niiden mahdollisia lainalaisuuksia ja mahdollisuuksia. Psyykkinen ja fyysinen puoli ihmisessä ovat usein hyvin vaikea erottaa toisistaan niiden sekoittuessa monissa sairaus-ja oiretiloissa keskenään. Pitkään jatkunut potilas-lääkärisuhde, johon yhdistettynä riittävä erikoisalojen tuki, helpottaa merkittävästi tällaisten, pitkään jatkuneiden kiputilojen selvittelyä.

1_s

Anonyymi
30. maaliskuuta

Hei 22-vuotias.Minulla on ollu jo neljä vuotta ihan samanlaisia oireita ja pahenevat alkoholin käytön jälkeen,poltin myös tupakkia ja suvussani on paljon sydäntauteja niinkuin sinullakin,oireet on itsellä laitettu masennuksen/ahdistuksen piikkin vaikka sellaista ei kyllä pitäisi olla tai syytä ainakaan.Puristavaa tunnetta rinnassa,hengenahdistusta ym.Ultrat ja ekg:t on tehty monesti ja mitään rakenteellista ei ole löydetty,mutten suostu edelleenkään uskomaan että kyse olisi mistään henkisestä.Nyt uutena oireena tullut säteilevä kipu kaulalla,enemmän oikealla puolella sekä selässä..Jaksamista! T 23v mies

Aiheen kysymykset