Rintakehällä tuntuvat muljahdustuntemukset ja hetkittäinen ahdistava tai painon tuntemus liittyvät usein sydämen harmittomiin lisälyönteihin. Ne voivat tuntua myös ikään kuin sydän "jättäisi lyönnin väliin". Terveessä sydämessä lisälyönnit ovat harmittomia ja tavallisia ja ne häviävät rasituksen myötä. Muljahdus-tai rytmihäiriötuntemuksia voivat lisätä kilpirauhasen häiriöt, kuumetilat, erilaiset lääkitysten sivuvaikutukset sekä sydämen rytmihäiriöt. Naisilla tuntemuksia voi esiintyä yhtenä vaihdevuosien hormonaalisena oireena hikoilun ja ihon punoittelun lisäksi.

Sympaattisen hermoston aktivoituminen lisää sydämen syketaajuutta, mikä syntyy mm. stressitilanteessa tai kun ihminen on kiihtynyt tai hermostunut. Valvominen, jännittäminen ja uupuminen voivat pahentaa tai provosoida sydämen muljahdusoireita. Myös terveessäkin sydämessä lisälyöntisyys lisääntyy iän myötä, eikä siten tarvitse erityistä hoitoa. Jos lisälyöntitaipumus kroonistuu ja tai muuttuu uudenlaiseksi, on syytä tarkastaa tilanne esimerkiksi terveyskeskuslääkärin vastaanotolla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä rintakehällä tuntuvien muljahdusten aiheuttaja on usein ollut sydämen lisälyönnit. Lisäksi rintakehällä tuntuvat muljahdukset on voinut liittyä kahteen muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet lepo ja perussairauden hyvä hoitotasapaino. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
146_rs Sydämen lisälyönnit 11
Stub Sarkoidoosi 1
75_rs Borrelioosi 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
12_rs Lepo 3
Stub Perussairauden hyvä hoitotasapaino 1

Keskustelu

11_s

Jeppu79
27. lokakuuta

Minulla on nyt viimeisten viikkojen aikana alkanut tuntumaan todella voimakkaita muljahduksia rinnassa. Ja nämä oireet tulee usein, jopa kymmeniäkertoja päivässä. Vähän mietityttää onkohan nämä enää ihan normaaleja.

11_s

Rituli
27. lokakuuta

Mielestäni sinun ehkä pitäisi,mennä lääkäriin jos nämä ovat uusia,eikä sinulla ole aikaisemmin niitä ollut,syitähän näihin on hyvin monenlaisia ja näitä häiriöitäkin on monenlaisia ja voivat siis ilmetä monista syistä esim.väsymys,jännitykset,paniikkihäiriöt ym..joten sinun mielestäni kannattaa mennä,vaikka päivystyksen kautta,jossa ottavat sydänfilmin ja haastattelevat millaisia ovat ja muuta,joten kannattaa kertoa kaikki siihen liittyvät tuntemukset,useinhan ne ovat hyvänlaatuisia ja harmittomia,mutta aina kannattaa kuitenkin tutkia,silloin pääsee siitä epätietoisuudesta ja ovathan ne ikävän tuntoisia,tiedän sen koska minulla on lisälyöntejä,joskus kiusallisia ja vaikka on sanottu,etteivät ole vaarallisia,niin kumminkin ikävän tuntoisia,joten sinuna kävisin kuitenkin tutkituttamassa asian !

4_s

Eva
27. lokakuuta

Taitaapi olla rytmihäiriöitä..käy vaan lääkärissä, niin saat selvyyden niiden luonteesta.Mulla on myös ollut niitä.

11_s

Jeppu79
27. lokakuuta

Kiitos kommenteista! Muljahteluja on olut ennenkin harvakseltaan, mutta tämä päivittäinen on uutta. Perjantaiksi varasin lääkärin. Toivottavasti asiaan tulee selvyys.

12_s

Tiitu74
6. marraskuuta

Samanlaisia oireita minullakin ja niitä muljahduksia tulee monen monta kertaa päivässä,tuntuvat ikäviltä...aivan sama tekeekö jotain vai otatko rauhallisesti,ei tilanne muutu.

Lääkäriin varmaankin pitäisi mennä tarkistamaan tilanne,ettei ole mitään vakavempaa,mutta kuitenkin aristelee et jos onkin jotain hälyttävää....

2_s

Hoitonetti
2. joulukuuta

Normaalisti sydämen sykettä tahdistaa tahdistinsolmuke. Joskus sähköimpulssi voi lähteä muualta sydänlihaksesta, jolloin syntyy ns. ylimääräinen lyönti, jonka jälkeen sydämen sykkeessä on normaalia pidempi tauko. Tämä lisälyönti tuntuu sitten muljahduksena rinnassa. Monet ihmiset aistivat pelkästään lisälyöntiä seuraavan tavallista pitemmän tauon. Lisälyöntejä ei aina päivällä huomaa, mutta vuoteessa ennen nukkumista, ne yleensä sitten tuntuvat.
Lisälyöntejä on ainakin puolella terveistä ihmisistä. Niitä tulee enemmän esimerkiksi runsaan kahvin tai alkoholin nauttimisen, tupakan ja valvomisen yhteydessä. Altistavia tekijöitä kannattaa välttää, se voi joskus auttaa. Häiritseviä lisälyöntejä voidaan myös vähentää beetasalpaajalääkkeillä.
Lyönnit on helppo saada selville tavallisella EKG-rekisteröinnillä, joita tehdään lähes jokaisessa laboratoriossa.