Riippuvuudella eli addiktiolla tarkoitetaan syntynyttä riippuvuutta mm. erilaisista nautintoaineista kuten alkoholista, tupakasta sekä huumeista. Riippuvuus voi olla fyysistä, psyykkistä tai molempia yhtaikaa. Fyysiselle riippuvuudelle ominaista ovat erilaiset ruumiilliset vieroitusoireet, kun elimistö on tottunut aineen käyttöön ja käyttö jostain syystä loppuu. Psyykkisessä riippuvuudessa erilaisista tavoista tai nautintoaineesta on vaikea päästä eroon, kun käyttäjä on tottunut tiettyyn toimintatapaan, josta seuraa yleensä henkisiä oireita.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä riippuvuuden aiheuttaja on usein ollut alkoholismi tai lääkeriippuvuus.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
115_rs Alkoholismi 5
116_rs Lääkeriippuvuus 5

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Alkoholinkäytön lopettaminen 2
6_rs Tupakoinnin lopettaminen 1

Keskustelu

2_s

f56-2172
29. huhtikuuta

Hei, olen 45 v nainen ja juon 3-4 iltana viikossa viiniä ja aina 2 ploa kerrallaan.Tätä on jatkunut jo vuosia, mutta asia ei haittaa työntekoani millään lailla, päinvastoin rentouttaa ja nukunkin kunnolla. Viikonloppuisin juon aina molempina iltoina ja viikolla tulee ainakin kerran otettua ja jos seuraa niin toisenakin iltana.Kauanko tätä voi jatkua ts.maksa kestää? On niin vaikea lopettaa kun se on niin sosiaalinen tapahtuma ja yksineläjänä menee illat mukavasti ja aikaansaavasti.

11_s

Ellialina
2. toukokuuta

Hei,
Itse aloitin viinin "tissuttelun" iltaisin lasten mentyä nukkumaan
saadakseni itselleni pienen "rentoutumishetken". Mies matkusteli
paljon työnsä vuoksi joten olin tavallaan yksinhuoltaja neljälle
lapsellemme. Vuosien myötä määrä kasvoi salakavalasti.
Vaihdoin kirkkaisiin sitähän ei tarvitse niin paljon...
Hirveätä itsensähuijausta.
Kaikki mitä ennen tein - leivoin lasten kanssa, askartelin, leikin ja harrastin jäi hiljalleen vähemmälle. Alkoholin käyttöni oli kokopäivä työtäni eikä muuhun enään riittänyt aikaa eikä voimia.
Lapsemme ja mieheni kärsivät siinä sivussa minäkin.
Muutaman kerran lupasin lopettaa ja olinkin suhteellisen pitkiä aikoja juomatta. Miettien kuitenkin kokoajan koska voisin taas ottaa huikkaa. Sehän ei ollut minulle ongelma! Voin lopettaa koska tahansa...
Pohjakosketukseni oli kun muistini meni ja aloin saamaan ns.alkoholi
epilepsia kohtauksia. Sain valtavan ihottuman koko kroppaani ja jouduin iho-ja allergia sairaalaan sisälle. Koepala ilmoitti, että minulla on psoriasis. Olin sisällä kolme viikkoa-täysin ilman viinaa.. Maksa arvoni olivat niin korkeat, että ei olisi kauaa tarvinnut jatkaa juomista niin olisin mullan alla.
Se havahdutti sekä se, että ensimmäisen kerran vuosiin sain/jouduin
ajattelemaan vain itseäni. Oli vain oma aikataulu jonka mukaan mennä. Henkilökunta oli aivan mahtavaa ja sainkin heiltä paljon tukea. Lopulta myönsin itselleni olevani alkoholisti pahimmasta päästä. Kun kävelin sairaalasta ulos sanoin itselleni, että katsotaan miten menee. En lupaa itselleni enkä muille mitään. Elän hetken/päivän kerrallaan.
Olen ollut raittiina nyt puolitoista vuotta-eläen hetken/päivän kerrallaan. Elämänlaatu kasvoi huikeasti. Oloni ja myös muiden on upea. Kantapäänkautta sain mennä, että pääsin tähän-mutta se kaikki kannatti. Sosiaalinen elämäni piristyi ja huomasin kuinka paljon hauskempaa on ilman sitä kuppia sekä kuinka paljon erilaisia tapoja
viettää aikaa muiden kanssa kuin aina vain "tissutellen".
Olet oikeassa alkoholi on sosiaalinen tapa-oikein käytettynä.
Hyvä sinulle jos pystyt hallitsemaan alkoholin käyttöäsi ettei se häiritse mm. työtäsi. Se on hyvin yksilöllistä miten kroppa kestää.
Toivottavasti tarinastani oli jonkinlaista osviittaa mihin tilanne
pahimmillaan voi mennä. Salakavalasti.
Naisella on pienempi sietokyky/raja kestää alkoholia kuin miehellä.
Jos olet kiinnostunut omista mm. maksa-arvoista se selviää verikokeella. Varmasti lääkärisi kirjoittaa lähetteen laboratorioon
jos kerrot olevasi huolissasi niistä. Kyselee varmaan kuinka usein käytät alkoholia yms. älä valehtele tai vähättele asiaa koska loppupelissä huijaat vaan ja ainoastaan itseäsi.

Hyviä jatkoja sinulle,
nimim.43-2259

6_s

Elisa
3. toukokuuta

Tuo määrä viiniä jatkuvasti kuulostaa todella pahalle, ei voi mennä hyvin enää kovin kauan.
Luin juuri tänä aamuna lehdestä jonkun lääkärin kommentin, jo pari lasillista viiniä joka ilta aihetuttaa etenkin naisille maksakirroosin, hänen mukaansa sairaalahoitoon tulee yhä useammin naisia, jotka eivät ole vielä koskaan olleet humalassa, mutta maksa on mennyttä. Pää kestää, koska on ajan myötä tottunut suureen alkoholimäärään, mutta maksa ei kestäkään.
Se ei oireile, ennenkuin on liian myöhäistä.
Neuvon sinua pikimmiten menemään lääkärille, maksa-arvosi tulee tosiaan kontrolloida, muutenkin tulet tarvitsemaan apua.
Sanoisin, että tuolla alkoholimäärällä olet koko ajan pienessä sievässä. Kokeilepa ihan ensimmäiseksi olla vaikka yksi viikko kokonaan ilman viiiniä, lääkärinaikaa odotellessa.
Mutta tee jotain, pikaisesti! Ei viinin juonti ole ainoa elämän sosiaalitapahtuma, vastaako se sinulle, kun esim. kysyt jotain?

Aiheen kysymykset