Rannekivun taustalla ikääntyvillä ihmisillä tavallisin syy on ranteen nivelrikko, jonka taustalla voi joskus olla vanha ranteen murtuma. Ranteen tyypillisimpien murtumien hoidossa alkuperäisen anatomisen rakenteen palauttaminen on keskeistä, mikä ehkäisee rannemurtumasta johtuvan nivelrikon kehittymiseltä. Nuoremmilla ihmisillä tavallisimpia ranteen kivun taustalla olevia oireyhtymiä ovat rannetta ympäröivien lihasten ja jänteiden ärsytys- ja rasitustilat ja tulehdukset. Ranteen alueessa osa jänteistä kulkee sylinterimäisen jännetupen sisällä, mikä vähentää jänteen liukumisesta syntyvää kitkaa ja kuumenemista ranteen ympäristöön. Liiallisen rasituksen seurauksena tulehdus voi kehittyä jännetupen sisällä jänteen ärsyyntyessä ja turvotessa. Tämän seurauksena syntyy ranteen jänteen alueelle selkeä turvotus ja liikearkuus tulehduksen merkkinä.

Nivelten yliliikkuvuustaipumuksessa ranteen alueelle syntyy usein rasituskipua erilaisiin raskaampiin työliikkeisiin liittyen. Nivelten yliliikkuvuudesta käytetään myös nimitystä nivelten laksiteetti. Sen merkkinä on todettavissa nivelten liikelaajuuksien testauksissa huomattavaakin nivelten yliliikkuvuutta, joka voidaan usein todeta useammassakin nivelessä samanaikaisesti. Nivelten yliliikkuvuudesta ei ole yleensä haittaa normaalissa elämässä ja yliliikkuvuustaipumus yleensä ikää myöten vähenee niveltä ympäröivien kapseleiden jäykistyessä tukevoittaen nivelen rakennetta.

Rannekivun voi aiheuttaa myös ahdas rannekanavaoireyhtymä (syndroma canalis carpi), jossa kämmeneen asti ulottuvat hermot joutuvat puristuksiin rakenteellisesti ahtaassa rannekanavassa. Ahdas rannekanava aiheuttaa oireita useimmiten käden rasitustilanteissa, jossa rasituksen vaikutuksesta kanavansisäiset pehmytkudosrakenteet turpoavat. Lepo helpottaa usein oireita ja vain vaikeimmissa tapauksissa leikkaus on aiheellinen. Muita rannekivun syitä ovat gangliot eli nivelkalvon pullistumat, jotka voivat joskus aiheuttaa pitkäaikaisiakin ranteen paikallisia kiputiloja. Rannekipu on yleinen erilaisten rannevammojen jälkitiloissa, joissa syy joskus selviää vasta tarkempien ranteen tähystys- ja magneettitutkimusten jälkeen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä rannekivun aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia, rannekanava-ahtauma tai tenniskyynärpää. Lisäksi rannekipu on voinut liittyä kahteen muuhun sairauteen.

Yleisimmät aiheuttajat Information

Sairaus Hlö:ä Voimakkuus
130_rs Fibromyalgia 12
128_rs Rannekanava-ahtauma 9
129_rs Tenniskyynärpää 6
126_rs Jännetupentulehdus 4
Stub Hyytelörakko 1

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Hoito Hlö:ä Hyöty
Stub Kipulääkkeet 2
12_rs Lepo 1
Stub Itsehoitokipulääkkeet 1

Keskustelu

11_s

Jeppu79
9. maaliskuuta

Mulla on ranteet särkeny "aina" siis niin kauan kun muistan. Nyt ovat jo niin pahat, että valvottaa yöllä. Unissani kun vielä kääntelen yliliikkuvat ranteet sen tuhannen mutkalle ja herään sitten särkyyn. Lisäks kämmenet ja sormet on herätessä aina ihan sinertävät, jääkylmät ja tunnottomat.

Eilen puhuin tästä ongelmasta fysioterapeutilleni ja hän neuvoi teippaamaan molempiin käsiin tueksi ruokalusikat yöksi. Nukuin siis viime yön ruokalusikat teipattuna ranteisiin ja heräsin tänä aamuna ilman rannesärkyä/jäykkyyttä. Menin heti aamusta paikalliseen apteekkiin ja huomenna mulle pitäisi tulla sinne rannetuet. Pienestä se hyvä uni voi olla kiinni :o)

11_s

Rituli
9. maaliskuuta

Olipa hieno juttu,että sait apua rannekipuun,niin se voi pienellä asialla apu tulla hyvä että puhuit terapeutillesi asiasta,joten aina kannattaa ottaa esille ja kysellä hoitohenkilöstöltä,noista kipu jutuista.Toivottavasti unet pysyvät nyt parempina.Hyvää jatkoa sinulle !

11_s

Jeppu79
10. maaliskuuta

Juuri hain uudet rannetukeni, on ne vähän kätsymmät ku ruokalusikat ja teippi :D

Aiheen kysymykset