Pyörtyminen tapahtuu useimmiten ns. vasovagaalisen refleksin kautta. Sydän pyrkii pitämään aivovaltimoissa verenpaineen riittävänä, jotta runsaasti hapekasta verta kuluttavat aivot saavat riittävästi tarvitsemaansa happea ja ravinteita. Jos aivoverisuonten tarvitsema verivolyymi pienenee yli kriittisen rajan, tapahtuu pyörtyminen, joka korjaantuu verenvirtauksen helpottuessa uudelleen pään alueelle kehon ollessa vaakatasossa.

Vähäinen nesteytys, verenvuoto, elimistön shokkitila ja runsas hikoilu ja pitkään pystyasennossa seisominen voivat laukaista pyörtymisreaktion. Myös psyykkinen kiihtymys, alhainen verensokeri tai tunnereaktiot voivat joskus aiheuttaa vastaavat muutokset. Nuorilla ihmisillä pyörtyminen johtuu juuri edellä mainituista syistä. Vanhemmilla ihmisillä pyörtymisen laukaisee myös äkillinen perussairauksien paheneminen.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä pyörtymisen aiheuttaja on usein ollut anoreksia, yleinen ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, aivotärähdys tai julkisten paikkojen pelko. Lisäksi pyörtyminen on voinut liittyä 12 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

m65-5399
18. marraskuuta

Multa on poistettu kurkunpää syövän takia.
Ruokatorvi ja henkitorvi on eriytetty toisistaan
Sain ensimmäisat(2)pyörtymiskohtaukset leikkauksen jälkeen jo
sairaalassa.Sen jälkeen niitä on ollut 2.aivokäyrät on ok ja magneetti-
kuvaus ok.Nyt ei ole ollut ongelmia.tietoa kiitos.