Puutumisoire on yleinen ylä- ja alaraajojen alueella. Puutumisoireen voivat aiheuttaa pitkäaikainen samassa staattisessa asennossa oleminen nivelten ollessa taivutettuina. Tilanne on tuttu pitkään istumisen jälkeen raajojen ”tikkuilun” muodossa. Myös hermojen pinnetilat aiheuttavat puutumisoireita, jotka ovat tyypillisiä yläraajojen alueella (rannekanavaoireyhtymä) tai alaraajojen alueella (iskias). Kun kysymyksessä on syystä tai toisesta syntynyt puutuminen, helpottaa se yleensä minuuteissa, tunneissa tai muutamissa päivissä. Halvaus on puutumista pitkäkestoisempi, joskus pysyvääkin liikevajausta aiheuttava tila.

Hermoon tai hermokimppuun kohdistunut paine tai venytys voi aiheuttaa päiviä tai jopa kuukausia kestävän hermon halvaustilan tai lievempänä kipua tai puutumista, vaikka hermo ei olisikaan poikki. Tyypillinen halvaustila voi syntyä toisen yläraajan alueelle esimerkiksi käden päälle nukahtaessa (Saturday-night palsy eli suomennettuna "lauantai-illan halvaus"). Lievempänä yläraajan alueella esiintyy puutumista ja "tikkuilua". Harvemmin puutumista aiheutuu verisuoniperäisestä syystä. Puutumisen aikana raajaa on usein vaikea liikuttaa, mutta se ei välttämättä täysin "tottele" käskettyä lihasliikettä vaan tuntuu tunnottomalta ja voi kihelmöidä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä puutumisen aiheuttaja on usein ollut fibromyalgia, iskias tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Lisäksi puutuminen on voinut liittyä 21 muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
18. helmikuuta

Minulla on vain yksi varvas puutunut, mutta se voi olla kerralla viikkoja puutuneena. Varvas on siis toiseksi suurin. Mistä voi olla kyse?

10_s

f73-1944
24. helmikuuta

Iskiaskipuoireistoon liittyy joskus isovarpaan puutuminen. Kakkos-varpaan puutuminen saattaisi olla myös oireilua alaselän sairaudesta. Emmä varmasti tiedä...

1_s

Anonyymi
5. huhtikuuta

Vasemman puoleinen kielen kärki on ollut puutunut jo muutaman päivän. Tunnoton alue jatkuu myös hieman kielen kärjen alapuolelle. Muita oireita ei ole. Tilanne syntyi nukkuessa kun ilmeisesti kielen kärki oli jäänyt hampaiden väliin ja oli kipeä ja kuiva kun heräsin. Kielen kärki on todella tuntoherkkä alue ja nyt tuntuu kuin puolet kärjestä olisi poissa. Jääköhän tilanne näin vai paraneeko?

1_s

Anonyymi
11. toukokuuta

mulla nyt kaks päivää ollut oikea etureisi ihan tunnoton 'puupökkelö' mutta kuitenkin tuntee kipua.. tosi kiusallista.. eikä auta liikunta vaikka kävelee tunnin niin ei mitään vaikutusta..

13_s

TriDoc
11. toukokuuta

Reisien etu-ulkosyrjällä noin kämmenen kokoiselle alueelle painottuva kipu ja tunnottomuusalue voi syntyä ns meralgia parestehtica-tilanteesta, jossa reiden etuosaa hermottava reisihermon ihohaara (puhdas tuntohermo) voi jäädä puristuksiin nivusseudun nivelsiteiden väliin ja aiheuttaa tunnottomuusoireet reiden etu-ulkopinnalla. Voi olla ,että kyseinen vaiva helpottaa hyvin ajan kanssa, mutta pitkittyessään sitä selvitetään hermojohtotutkimuksella, jossa alentunut hermonjohtuminen varmistaa diagnoosin. Jos vaiva ei hellitä esim 6 kuukaudessa, voidaan harkita hermon vapautusleikkausta. Sitä ennen nivusseudun pinnealueelle annetusta kortisoni-injektiosta saattaisi olla apua. Välttämättä vaivasi ei tarvitse olla meralgiaa, mutta hyvä tietää tämänkintyyppisestä oireesta. Ehkäpä yleisempää on liikuntarasituksen aiheuttama reisien etuosan kipu varsinkin urheilun jälkeisinä päivinä lihaskireyteen liittyen.

1_s

Anonyymi
13. toukokuuta

entäpäs jos ei pahemmin liikuntaa ole harrastanut muiden syiden takia? tälläkin hetkellä koko jalkaa särkee ja se on painettaessa kipeä, mutta iho aivan tunnoton joka puolelta. oikea käsikin alkaa puutua..

1_s

Anonyymi
9. elokuuta

Olen potenut selkäkipua noin viikon verran (liukastuin)ja sain kipulääkkeitä.Levossa olo on hyvä, mutta esim. kävelyn jälkeen ja pitkän istumisen aikana vasen jalka puutuu.

13_s

TriDoc
9. elokuuta

Liukastumisen jälkeinen selkäkipu, johon liittyy alaraajan puutumista tulee käytännön työtä tehneen lääkärin mieleen seuraavia mahdollisuuksia:
1) Liukastuminen voi aiheuttaa aiemman välilevytyrän tai pienen pullistuman pahenemisen, jos taustalla on krooninen lanneselän välilevyrappeumasairaus, joka syntyy useimmmilla ihmisillä varsinkin keski-iästä lähtien. Välilevytyrä saattaa painaa iskiashermon hermojuurta ja aiheuttaa alaraajan puutumisoireen

2)Liukastuminen aiheuttaa lanneselän alueen lihasvenähdyksen, joka kohonneen lihaksen jännittyneisyyden lisäksi voi aiheuttaa tois-tai molemminpuolista kipuoireistoa lanneselän ja pakaran alueella. Pakaran alueella voi olla jo vanhastaan lihasepätasapainoa. Kysymyksessä ei ole varsinainen iskias-sairaus vaikka puutumista raajassa esiintyy, vaan puutuminen syntyy lantion alueen kohonneen lihas-ja pehmytosaoireilun pohjalta.

Käytännön lääkärin on joskus vaikea erotella lyhytaikaisesti kestäneen tämäntyyppisen oireilun taustoja, onko kyseessä selkeä iskiasoireisto vaan muun lanneselän alueen häiriötila. Lopullinen oireen syntytapa selviää yleensä lääkärin toistuvassa seurannassa.

Aiheen kysymykset