Ihon punastuminen on ei-tahdonalaisen hermoston säätelemä reaktio, joka voi syntyä ihmisillä hämmentävässä ja hankalaksi koetussa tilanteessa osana psyykkistä reagointia. Punoitusreaktion aiheuttaa ihonalaisten hiussuonien laajeneminen, joka lisää verentungosta ihonalaisesti ja aiheuttaa punoitusmuutoksen. Tyypillisiä ovat koko kasvojen alueen punoittelu tai punoittelevat läiskät vartalolla.

Varsinkin nuorena hallitsematon punoittelu koetaan kiusallisena, mutta aikaa myöten sitä on mahdollisuus oman itsetuntemuksen ja –hallinnan kautta oppia hillitsemään. Kyseessä on kuitenkin vaaraton fysiologinen reaktio, josta koituva haitta koetaan ehkä ympäristöön verraten liian voimakkaana.

Eri mekanismilla syntyvä ihon punoittelu ja ei-tahdonalaisen hermoston aiheuttama punastuminen ovat joskus lähellä toisiaan. Allergisissa tiloissa ihon punoittelun voi laukaista histamiinin aiheuttama hiussuonten laajeneminen. Alkoholinkäyttö voi laukaista paikallisen punoitusreaktion tyypillisimmin nenänpään hiussuoniston laajenemisena sekä säärissä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä punastumisen aiheuttaja on usein ollut sosiaalisten tilanteiden pelko tai yleinen ahdistuneisuus. Lisäksi punastuminen on voinut liittyä seitsemään muuhun sairauteen.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
14. tammikuuta

Vaimakasta punastumista ja polttavaa tunnetta etenkin kasvojen alueella ja korvalehdissä aiheutaa erittäin harvinainen tauti karsinoidituumori eli hormonaalinen kasvaintauti.Sitä on sekä hyvän- että pahanlaatuista. Hoito kuuluu nykyään endogrinologiaan, aikaisemmin sisäelin kirurkiaan.Itse olen sarastanut tätä vousikymmeniä ja oikean taudin määrityseen meni kymmenisen vuotta.

1_s

Anonyymi
6. toukokuuta

samaa ongelmaa

1_s

Anonyymi
26. marraskuuta

Minulla on ongelma nenänvierustan punotuksen kanssa.. Varsinkin talvisin ja keväällä kun ei ole juurikaan rusketusta "posket" saattavat muuttua todella punaisiksi mm. tullessa ulkoa lämpimään sisätilaan. Alkoholia pitää myös välttää.. Yksikin lonkero saattaa muuttaa taas posket tulipunaisiksi.. Ongelma ei ole vakava mutta välillä kiusallinen ainakin nuoremmalla iällä.. Naiset pystyvät peittämään oireet helposti meikillä mutta meillä miehillä kynnys meikkaamiseen on korkea joten olen hoitanut vaivaa puhdistamalla/ rasvaamalla postipäitä muutaman kerran päivässä ja käyttämällä Clearasilin cover stickiä, löytyy joka marketista ja peittää punotuksen loistavasti.. Toivottavasti vinkistä on hyötyä jollekulle muullekin =)

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Minulla punastumisen aiheuttavat stressaava tilanne tai alkoholi. Pienen tervetuliaismaljan jälkeen voin olla läikikkään punainen. Aina en sitä itse huomaa, mutta toiset voivat siitä huomauttaa.

Eilen kuulin, että ilmiöön saattaa liittyä kurkkusyövän vaara. En ole toistaiseksi löytänyt netistä siihen liittyvää asiatietoa.