Tavalliseen flunssatautiin voi liittyä fysiologisena oireena poskipääsärkyä. Poskionteloista nenänieluun johtava ilmatiehyt on rakenteellisesti ahdas ja flunssataudin yhteydessä aiheuttaa limakalvon turvotuksen ja paine-eron vuoksi poskipäissä kipua. Jos paine/kipuoireet jatkuvat yli viikon, lisääntyy poskiontelotulehduksen mahdollisuus merkittävästi aiempaan nähden, jolloin tarkempi tulehdustaudin arviointi lääkärillä voi olla tarpeen.

Poskiontelotulehdusoireiden pitkittyessä ja kroonistuessa myös poskien särkyoireisto usein kroonistuu kroonisen tulehduksen mukana. Kroonisen poskipääsäryn syynä voi olla myös poskiontelon sisäinen kysta, joka on kirkkaan seröösin nesteen täyttämä läpikuultava tai harmahtava rakkula, joka saattaa aiheuttaa muiden elimistön kystarakkuloiden tavoin erilaisia kipu-ja paineoireita poskiontelossa ja poskipäässä aistittavana kipuna. Kun laajeneva kystaontelo lopulta puhkeaa tai surkastuu, myös kipu silloin hellittää.

Joskus ientulehduksista tai hammasjuurten tulehduksista kehittyvät paiseet voivat aiheuttaa poskisärkyä. Hammasperäisen ja poskionteloista johtuvan kivun erottelu voi välillä olla kliinistä potilastyötä tekevälle lääkärille tai hammaslääkärille hankalaa. Myös erilaiset kasvojen alueen hermokiputilat voivat aiheuttaa poskipääsärkyä. Kolmoishermon aiheuttama kipukohtaus lienee niistä yleisin. Allergisissa tiloissa posken turvottelu ja kipuoireet ovat myös yleisiä.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä poskipääsäryn aiheuttaja on usein ollut siitepölyallergia, poskiontelotulehdus tai krooninen poskiontelotulehdus. Lisäksi poskipääsärky on voinut liittyä yhdeksään muuhun sairauteen.

Keskustelu

2_s

ihaa91
18. syyskuuta

mistä poskikipu johtuu ei ole reikiä hampaissa eikä pitäis olla ien tulehdusta kipu on välillä tosi kova ei aina särkylääkkeet auta kipu tuntu hampaissa ja päässä

Aiheen kysymykset