Kipu polvessa on hyvin tavallinen oire varsinkin työikäisillä ihmisillä, joilla polven ongelmat tulevat ilmi yleisesti liikarasituksen, liikuntavammojen tai muiden tekijöiden (ylipaino) seurauksena. Ylivoimaisesti yleisin polvikivun syy on keski-iästä lähtien yleistyvä polvinivelten nivelrikkotaipumus, joka kehittyy useimmiten polvinivelen sisäsivulle sen suuremman mekaanisen kuormituksen seurauksena. Nivelrikkoa esiintyy miltei kaikilla ihmisillä, mutta osalla ihmisistä se voi olla myös oireeton.

Tyypillisiä polvikipuun liittyviä polven vammoja ovat venähdykset sekä vääntymisvammat, joiden seurauksena syntyy joskus polvensisäisiäkin vammoja tavallisen lihasvenähdyksen lisäksi. Tyypillisimmissä polvensisäisissä vammoissa polvinivelen pehmustetyynyinä toimivat nivelkierukat voivat riittävän polveen kohdistuneen voiman seurauksena repeytyä ja joskus myös polvea tukeva eturistiside saattaa katketa. Polvinivelen takaristiside menee poikki eturistisidettä harvemmin polvea kohtaavan vamman seurauksena.

Äkillisten polvivammojen lisäksi samoja polven vaurioita voivat aiheuttaa myös polven yleiset rappeumasairaudet. Polven nivelkierukat saattavat haurastua ja murtua pitkään kestäneen kulumisprosessin seurauksena ja niveleen voi kehittyä lukkiutumisoire, joka estää polven suoristamisen ja aiheuttaa polvikiputuntemuksia. Polven lukkiutumisoire on yleensä päivystyksellisen hoidon aihe. Lievemmissä polvikivuissa useita viikkoja kestävä seuranta on alkuvaiheessa hyödyllinen, koska useimmiten polvi rauhoittuu itsestään. Yli 6 viikkoa jatkunut polven nivelkipu on usein riittävä seuranta-aika, jonka jälkeen harkittaviksi tulevat muut tutkimusmenetelmät lääkärin vastaanotolla.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä polvikivun aiheuttaja on usein ollut polven nivelrikko, nivelrikko tai skolioosi. Lisäksi polvikipu on voinut liittyä 11 muuhun sairauteen. Eniten käytetyt oireen lievityskeinot ovat olleet kipulääkkeet, lepo, itsehoitokipulääkkeet, kivunhoidon yhdistelmävalmisteet, pintalämpöhoito ja kylmähoidot. Koko listan yleisimmistä sairauksista ja niiden koetusta voimakkuudesta sekä oireen lievityskeinoista ja lievityskeinojen koetusta hyödystä näet alempaa.

Keskustelu

8_s

007
15. lokakuuta

Minulla meni nuorempana polvi rikki kuntosalilla ollessa, silloin se oli jopa kaksi vuotta erittäin kipeä ihan kävellessäkin mutta salli kuitenkin urheilun. Nykyisin kipua ei enää oikeastaan esiinny. Mutta oli se kyllä silloin inhottavaa.

1_s

KvanttiAntti
31. lokakuuta

"Laintionkorin" virheasento voi aiheuttaa polvikipua. Paineet eivät polvessakaan ole tasapainossa, jos paino tulee "luonnottomasti" polveen. Kannattaa kiinnittää huomiota tämän tapaisiin ryhtivikoihin, jos kokee polvessa kipu oireita. Uskon, että kun tätä ryhtivikaa lähtee korjaamaan tarpeeksi ajoissa voi säästyä isommilta rempoilta niin polvessa kuin muuallakin kehossa. Lantion alueen ryhtivika kun ylläpitää monia muitakin virheasentoja kehossa kineettisen ketjun kautta. Näitä asentoja korjaavat mm. jäsenkorjaajat ja joukko muita alan osaajia. Kannattaa käyttää sellaista hoitajaa, joka samalla vapauttaa lantion seudun lihasjännitteet ja opettaa sopivia itsehoito ohjeita, että saataisiin mahdollisimman kestävä hoitotulos.

1_s

Hoitonetti.fi
1. marraskuuta

Lantion ja alaraajojen virheasennoilla voi olla merkitystä nivelkivun kuten tässä tapauksessa polvikivun aiheuttajana. Jalkaterän asennolla, alaraajojen pituuserolla ja erilaisilla epämuodostumilla ja virheasennoillla on kuormittavaa vaikutusta. Nuorilla polvikivun syynä on usein rustonpehmentymätauti eli kondromalasia, jossa pehmeä rusto oireilee rasituksessa normaalia herkemmin. Oire menee ohi yleensä 30 ikävuoteen mennessä. Polvikipua olen itse saanut helpotettua hyvällä polvea ympäröivällä lihskunnolla eli harjoittamalla nelipäistä reisilihasta ja sen voimaa. Kun jaksaa tehdä tarpeeksimusein töitä sen harjoittamiseksi, tukevoituu polvinivel ihan silmissä!

1_s

Anonyymi
20. marraskuuta

Minulla on taas leikattu molemmat polvet nivelkierukat repesivät ihan pikkuhiljaa vaan.Leikkauksesta on kulunut noin 3v mutta eipä ole jalkakivut lähteneet.Sanovat että minulla on polven kiinnityskohdan kivut eikä niitä voi mitenkään korjata.On se merkillistä tänä päivänä' että vaikka tiedetään vaiva niin sitä ei voi parantaa.olen hoitanut niitä jäsenkorjaajalla ja akupunktiolla
mutta ei se auta,kuntouttaakin olen yrittänyt kaikki turhaan.

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

Kukonhelttauutetta (Hyalgan) usein laitetaan polviin jos vielä jäljellä rustoa. Pistokset maksuttomia terveyskeskuksessa jos TK lääkäri sen pistää. Annetaan 3-5 pistoksen sarja. Kannattaa kokeilla.

13_s

TriDoc
3. joulukuuta

Kuluneen nivelen hoitolinjat perustuvat edelleen niveltä ympäröivän tukikudosten, lähinnä lihasten vahvistamiseen. Polven suhteen hyvä liike on polven suoristaminen painoa vastaan.Siinä nelipäinen reisihas vahvistuu ja se pääasiassa tukevoittaa kulunutta polvea ja vähentää samalla kipua. Toistoja pitäisi vain tehdä satoja, ellei jopa tuhat liikettä päivässä aluksi. Polvenvahvistuslaitteita löytyy myös kuntosalilta ja siellä saa nelipäisen lihaksen maitohapoille saakka sopivalla vastuksella jumppaamalla. Se on polven eliksiiriä! Tsemppiä ja jaksamista polven harjoittelussa!

13_s

TriDoc
3. joulukuuta

Myös ns kukonhelttauute voi toimia kuluneen nivelen esimerkiksi polven kivunhoidossa. Annosteluväli tapahtuu n. viikon välein ja kolmella injektiolla voi olla jo vaikutusta kivuliaisuuteen. Kukonhelttauute toimii eräällä tavalla kuin nivelneste/ öljy, mutta ei luonnollisesti paranna kulumia. Aineen hinta sekä pistämisestä aiheutuva polvinivelen infektioriski ovat toimenpiteen varjopuolia. Muutoin siitä ei ole ainakaan haittaa yleensä. Merkitystä sillä lienee siis kivun hoidossa, jolloin nivelen liikuttelu helpottuu ja samalla tukevat lihakset vahvistuvat. Kuluneelle nivelelle pitkäaikainen lepo on yleensäkin myrkkyä!

7_s

f36-1514
5. joulukuuta

Minulla leikattiin 26.8 vasen polvi,(eturistiside)ja se ei ole vieläkään kunnossa.sitä rysäytellään koukkuun vähä väliä mutta se ei auta.se on suorassa ja sitä kiristää.Turvotusta on paljon ja kipua. Nyt ois vkon sisällä sit kait tähystys ,sieltä selviää mikä on vikana kun ei toimi vaikka pitäis.mangneeteissa ei selvinnyt mtn. ONKO KELLÄÄN SAMAA KOKEMUSTA?

13_s

TriDoc
6. joulukuuta

Jos leikkauksen jälkeen syntyy jotain samantyyppistä poikkeavaa nivelen lukkiutumista tai jäykkyyttä, joka ei kuntouttamisella ala poistumaan, on hyvä olla yhteydessä leikanneeseen lääkäriin, kuten tässä on tehtykin. Voi olla että asia selviää vasta uusintatähystyksessä.

1_s

Anonyymi
28. tammikuuta

Voisitteko kuvailla enemmän tätä liikettä "polven suoristaminen painoa vastaan". Tehdäänkö se istualtaan vai kuinka? Olen kiinnostunut kotikonsteista ja haluan vahvistaa lihaksia polven ympärillä.

13_s

TriDoc
29. tammikuuta

Hei! tarkoitin polven suoristamisella painoa vastaan esimerkikis istuessa tehtävää polven ja reiden etuosaa vahvistavaa lihasliikettä, jota voi tehostaa sitomalla hiekkapussin tai muun painon nilkan ympärille. Tämän jälkeen istuma-asennossa voi ojentaa polvea suoraksi. Liikkeessä nilkan ympärillä oleva paino lisää vastusta, mikä harjoittaa nelipäistä reisilihasta reiden etuosassa ja lisää polvinivelen tasapainoa ja tukevuutta. Nelipäisen reisilihaksen harjoittaminen on polven tukevuuden kannalta keskeistä. Istuessa polven ojennusliikettä voi toistaa hyvin monta kertaa kotioloissa. Saman liikkeen voi tehdä aidoilla painoilla punttisalilla erityisessä polvenojennuslaitteessa, mutta kotioloissakin tämä liike onnistuu hyvin ja säänöllisesti tehtynä varmasti auttaa!

1_s

Anonyymi
14. syyskuuta

Minulle on tehty tän vuonna molempiin lonkkiin tekonivelet. Jo ensimmäisen operaation jälkeen vasen polvi kipeytyi (silloin operoitiin oikea lonkka). Ajattelin sen korjaantuvan kun toinenkin lonkka on tehty (jaloissa oli leikkauksien välillä pituuseroa 2,5 cm) mutta nyt kun olen toipumassa toisesta leikkauksesta (4 vk) niin polvi vaivaa taas häiritsevästi. Asun 4 krs eikä hissiä, ne portaat tuntuvat pahimmaalta.Kipu on pistävää ja tuntuu pääasiassa astuessa, kipua on myös polven alla sääriluun yläpäässä ja joskus tuntuu "vetävän" han nilkkaan asti.Kävin keväällä ortopedilla ja polvi kuvattiin, sanoi sen olevan siisti, ei nivelrikkoa, magneettikuva käymättä. Mikä olisi viisasta ja mitä voisin itse tehdä kun tässä vielä pitää ainakin pari viikkoa odotella, että voi menna edes autoon. Nimimerkki Seija

13_s

TriDoc
12. lokakuuta

Kun kerroit oireiden alkaneen lonkkien tekonivelleikkausten jälkeen ja välillä pituuseroa leikkausten välillä oli 2.5cm, voisi olla mahdollista, että lonkkien tekonivelleikkaukset ovat voineet vaikuttaa alaraajojen kokonaispituuteen ja varsinkin kummankin alaraajan pituus- ja kuormitustasapainoon toistensa suhteen. Tämä luonnollisesti lisää kuormitusta aluksi muissa nivelissä, ennenkuin ne tottuvat muuttuneeseen tilanteeseen. Toki muitakin mahdollisuuksia polvikipujen taustalla voi olla jotka pitkittyessään täytyy selvittää. Rasituskipu kuitenkin on hyvin mahdolllinen.

10_s

Nivelnoomi
13. lokakuuta

On tullut myös uusi geelimäinen aine "kukonhelttapistosten" rinnalle. Durolane nimeltään-ongelmana on vaan saatavuus- vain harvoja ortopedejä jotka antavat näitä mm lonkkiin, polviin..http://finland.durolane.co.uk/

Durolane ei toistaiseksi edes apteekeissa myynnissä, mainosten mukaan antaa pidemmän vaikutuksen kuin edeltäjänsä..Itselläni on sekä lonkassa että polvessa tekonivel- kuntoutus omaehtoinen tai ryhmissä on kaiken A ja O leikkauksen jälkeen. Meidän potilaiden on sitouduttava hoitoon-ortopedin työ on leikkaussalissa ja tietenkin arvioida leikkauksen tarve-lopusta on meidän potilaiden otettava vastuu.Vertaistuki tärkeää juuri tekonivelleikkausten jälkeen-kun sen sanoo kaveri joka kokenut kuntoutuksen vaikutuksen suotuisasti- silloin menee jakeluun..Kuntoutus aloitetaan heti leikkauksen jälkeen jo jalkaterän ojennusjumpalla...Kyllä se siitä...

LIIKE ON LÄÄKE!!

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

Vasemman polven ulkosyrjässä kipeytynyt kohta, joka helpottaa levossa hieman, mutta rasituksen jälkeen hyvin kivulias, turvonnut. Polven ääriojennus ja -koukistus kivuliasta, ei erityistä vammautumista. T. Nainen, ikää 37v. ja ylipainoakin on...Lääkäriinkö?

1_s

Anonyymi
16. huhtikuuta

Minulla on vasemmassa polvessa sisäsyrjässä kipeä kohta. Kipu on vaihtelevaa. Portaiden käveleminen aiheuttaa toisina päivinä kovaa kipua. Lepo särkyä on myös usein. Kohdan koskettaminen sattuu myös.

2_s

f66-3428
7. heinäkuuta

Haluaisin suomennosta seuraaviin lääkärinlausunnon termeihin .
" Lateraali meniscin takasarvessa on II-asteen degeneraatio ja etusarvessa I-asteen degeneraatio. Mediaali meniscin takasarvessa on degeneraatio signaalimuutos.... Se on lähinna II/III asteen degeneraatio.
...Pehmytosaturvotusta on subcutaanitilassa patellan ligamentin etupuolella ja prepatellaaribursassa kuten nestettä myös subrapatellaribursassa. Femoropatellaari retinaculumit ehyt.

1_s

Anonyymi
21. elokuuta

Haluaisin jonkinlaisen diagnoosin polvestani. Toinen polvi oireilee ajoittain seuraavasti; ensinnäkin verrattuna toiseen polveen on kipeä polvi pyöreämpi ja paksumman näköinen. Polvea pistää terävästi (etenkin rappusissa) kuin neulalla tuikkaisi. Ja polvea ei voi koukistaa, se tavallaan kiristää yrittäessään koukistaa niin etu- kuin takapuolelta. Jonkin verran paineen tuntua polvessa myöskin. Olen syönyt muutaman kerran tulehduskipulääkekuurin, ja polvi paranee ennalleen. Vaiva on kiusallinen joskin ärsyttävä. Olisiko syytä esim. rtg- kuvauksiin? Onko kenties aihetta leikkaukseen? En ole vielä lääkärissä käynyt.
Kiitollinen vastauksesta.

10_s

Nivelnoomi
22. elokuuta

Muistathan että vain lääkäri tekee diagnoosin. Meneppä siis joko terveysasemalle tai yksityiselle ortopedille. Oireista päätellen sinulla voisi olla nivelrikkoa. Kotikonstit ovat paracetamolin syönti kipuun , kylmähoito ja kohoasento. Painonpudotus ja liikunta myös hyviä. Meneppä lääkärille , sieltä se alkaa tutkimus ja oireen mukainen hoitokin.

1_s

Anonyymi
23. elokuuta

Kiitos. Täytyy tehdä niin.

1_s

m28-4948
28. heinäkuuta

Hei onko mitään keinoa nopeantaa prepatellaaribursan tai edes hiukan edistää sen paranemista. Mulla on siinä laaja nesteytymä, johtuu tulehdksesta. Lääkärissä kun olin, hän neuvoi lepo ja kylmää siihen ei muuta.

Aiheen kysymykset