Polvinivelen nesteily eli hydrops on kohtalaisen yleinen oire äkilisissä tai kroonistyyppisissä polven sairauksissa. Polvinivelen nesteilyllä tarkoitetaan polvinivelen sisälle kertyvää kellertävää, juoksevaa nivelnestettä, joka lisää polvinivelen turvotusta ja painetta aiheuttaen nivelen liikutteluvaikeutta ja kipua. Se voi syntyä joskus mekaanisesta syystä nivelkierukan repeämän aiheuttaman turvotuksen seurauksena, mutta yleisimmin se syntyy kroonisen polvinivelen kuluman seurauksena polvea rasitettaessa.

Polvinivelen nesteilyä esiintyy myös tulehduksellisissa nivelsairauksissa, kuten selkärankareumassa, nivelreumassa sekä psoriasiksessa aiheuttamissa niveltulehduksissa. Lisäksi suoliston bakteeri-infektioiden seurauksena syntyy usein ns. reaktiivinen niveltulehdus, joka on sairauden kulultaan hyvänlaatuinen ja kuukausissa rauhoittuva, mutta voi aiheuttaa alkuvaiheessaan vaikean invalidisoivan polven tulehdus- ja kipuoireiston.

Polvinivelen sisäinen neste saattaa aiheuttaa polven liikuttelun vaikeutta ja paineoireita. Polvensisäinen turvotus helpottaa yleensä levolla, joustositeellä sekä raajaa kohoasennossa pitämällä. Vaikeissa tilanteissa polven nesteilyä voidaan helpottaa polvinivelen punktiohoidolla, jolloin polvensisäinen paine helpottaa. Toimenpiteen tekeminen saattaa altistaa bakteeri-infektiolle, mikä aina on olemassa ihon läpäistävissä toimenpiteissä. Sen vuoksi polvinivelen nesteilyn hoitamisen tyhjennyksen keinoin tulee tarkasti harkita sopivaan ajankohtaan suoritettavaksi.

Warning

Hoitonetin käyttäjillä polven turvotuksen aiheuttaja on usein ollut polven nivelrikko. Lisäksi polven turvotus on voinut liittyä neljään muuhun sairauteen.

Käytetyimmät lievityskeinot Information

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset